Šiuo projektu siekiama paskatinti slaugytojus ir slaugos studentus Lietuvoje dalintis naujomis idėjomis, kaip būtų galima pagerinti slaugomų žmonių ar demencija sergančiųjų žmonių priežiūrą bei palengvinti jų kasdienybę.

Idėjas slaugytojai ir slaugos studentai gali teikti jau dabar – paraiškos priimamos iki šių metų lapkričio 1 d. Šešios iš visų konkursui pateiktų idėjų pateks į finalą, vienas iš autorių bus apdovanotas. Laimėtoją išrinks slaugos ekspertų komisija.

Apdovanojimų akimirka

Laimėtojo laukia:

  • 6 000 Eur prizas;
  • Jos Didenybės Švedijos karalienės Silvios diplomas;
  • individualiai pritaikyta mokymosi stažuotė;
  • tarptautinių ryšių mezgimas;
  • apdovanojimų ceremonija Stokholme.

Patirtis – neįkainojama

Pernai konkursą laimėjo slaugytoja iš Panevėžio Giedrė Balčiūnienė. Net 25-erių metų patirtį turinti profesionalė konkursui pateikė savo idėją apie išmanųjį stomos turinio rinkiklį, kuris praneštų tiek pacientui, tiek slaugytojui apie pakitimus. G. Balčiūnienė sako, kad ši idėja jos galvoje sukosi seniai, o Klaipėdos universiteto dėstytojos raginimas dalyvauti konkurse pastūmėjo savo sumanymą pagaliau sukonkretinti ir pristatyti kitiems.

„Idėja kilo iš praktikos, nes tai yra labai svarbu pacientui. Išmanusis rinkiklis padėtų išvengti problemų, kurios atsiranda išsiliejus stomos turiniui, kai nudeginama oda, atsiranda pažeidimai, skausmingos žaizdos. Slaugytojui ne visada pavyksta laiku pastebėti, kada rinkiklis prisipildė, ne visi pacientai dėl ligų turi galimybių informuoti, kad reikia pagalbos“, – aiškina G. Balčiūnienė.

Patyrusi slaugytoja prisimena, kad pirmą kartą apie šį konkursą išgirdo prieš trejus metus, kai tarp finalisčių buvo slaugytoja iš Panevėžio. „Tai, kad slaugytojai yra išgirsti ir jų idėjos įvertintos, labai geras jausmas. O kai ir pati laimėjau, nors ir visai nesitikėjau, buvau labai pakylėta. Norisi, kad ir kiti slaugytojai išnaudotų savo šansą, išdrįstu. Juk nėra ką prarasti, o laimėjus – patirtis neįkainojama. Galiausiai – ir pareiga šaukia padėti. Kas kitas, jei ne slaugytojai gali pasakyti, kaip galima patobulinti slaugos procesus“, – tvirtina Giedrė ir kviečia visus šalies slaugytojus dalyvauti konkurse, teikti savo idėjas.

Gegužės mėnesį G. Balčiūnienė dalyvavo iškilminguose apdovanojimuose, kurie vyko Stokholme, Švedijos karalių rūmuose. „Nesitiki, kad tai apskritai įvyko. Tada galvojau: važiuoju pas karalienę. Kažkokia nesąmonė! – juokiasi G. Balčiūnienė. – Smagu prisiminti, emocijos buvo labai geros. Priėmimas buvo labai šiltas, atmosfera – karališka, ne kiekvienas gali ten patekti. Slaugytojai pratę gerus darbus daryti tyliai, o toks dėmesys ir pripažinimas netgi glumino, bet kartu ir labai džiugino. Širdis labai džiaugėsi, kad atstovavau ne tik savo miestui, ligoninei, bet ir visai Lietuvai. Šie apdovanojimai – vienas būdų kelti slaugytojo specialybės prestižą.“

Giedrė Balčiūnienė ir Kristina Judinė

G. Balčiūnienei atiteko ir 6000 Eur premija, kurią įsteigė slaugos ligoninė Trakuose. Giedrė sako, kad dalį prizo ji išnaudos poilsiui.

„Turėjau įtemptą laiką, apsigyniau magistrinį darbą, darbas irgi ne iš lengvųjų – reikia dirbti ir su kolektyvu, ir su pacientais, tad planuoju premiją išnaudoti poilsiui“, – sako apdovanojimų laureatė.

Slaugytojai imasi lyderystės

Konkursą Lietuvoje organizuoja Trakuose veikianti slaugos ligoninė bei Švedijos fondas „Swedish Care International“. Šių slaugos namų direktorė Kristina Judinė pastebi, kad vis dar gajus požiūris, jog slaugytojai turi tik paklusniai vykdyti gydytojų nurodymus.

„Labai norisi tai pakeisti ir kuo greičiau – iš tiesų šiuo metu slaugytojai imasi lyderystės ir pagal kompetencijas priima rimtus sprendimus“, – teigia įstaigos vadovė.

Kristina Judinė

Slaugos namų personalas Trakuose kasdien slaugo 230 žmonių. Slaugos procesui vadovauja slaugytojai, kurie, jei reikia, tam tikrais klausimais konsultuojasi su gydytojais.

„Slaugytojai, nebijantys imtis lyderystės, yra tikras lobis. Norisi juos skatinti. Šie karalienės Silvios slaugos apdovanojimai kaip tik apie tai – apie talentingų slaugytojų įvertinimą, jų balso ir idėjų išgirdimą, dėmesio į šią svarbią profesiją atkreipimą“, – tvirtina K. Judinė ir priduria, kad džiaugiasi, jog pamažu požiūris šalyje keičiasi – slaugytojams Lietuvoje priskiriamas vis svarbesnis vaidmuo gydymo komandoje, prie to šalies mastu prisideda ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Nuo pat savo veiklos pradžios minėti slaugos namai 2020 m. įstaigoje diegia švedišką požiūrį į slaugą Lietuvoje. Slaugos namai dirba ir konsultuojasi su slaugos ekspertais iš Švedijos, bendradarbiauja su karalienės Silvijos įkurtomis švietėjiškomis organizacijomis. Viena jų – „Swedish Care International“, kuri yra pagrindinė šių apdovanojimų organizatorė.

„Vizitas karalienės rūmuose – visam gyvenimui įsimintina patirtis. Tai kartu ir pavyzdys, kaip bendra idėja, pastangos ir žmogiškas noras padėti sergantiems bei jų artimiesiems, suvienija žmones. Nereikia būti politiku ar diplomatu – patekti į rūmus ir bendrauti su karališko rango šalies vadovais gali ir slaugytojai ir slaugos studentai. Vieną kartą per metus Karalienės Silvios namų durys atsidaro Europos slaugos ir gydymo ekspertams bei slaugytojams, kad visi kartu švęstume savo profesiją“, – sako slaugos namų direktorė K. Judinė.

Teikti paraiškas konkursui slaugytojai kviečiami internetu, apdovanojimų svetainėje www.queensilvianursingaward.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją