Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai artėjant intensyviems žemės ūkio darbams ragina pasirūpinti darbo pirštinėmis (ypač, jeigu ant rankų yra žaizdų), atsargiai elgtis su darbo įrankiais, o svarbiausia – atnaujinti skiepus nuo stabligės.

Lietuvoje kasmet vidutiniškai užregistruojami 1–2 stabligės atvejai. „Pernai šalyje ši liga buvo diagnozuota trims asmenims: vienam asmeniui, priklausančiam 18–24 m. amžiaus grupei, ir dviem – 25–44 m. amžiaus. Visi susirgusieji gydėsi ligoninėse“, – pasakoja NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Dažniausiai serga vyresnio amžiaus asmenys. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami vakcina, kuri apsaugo nuo stabligės, kokliušo ir difterijos (skiepijama sulaukus 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 m. ir 15–16 m.). Pastaraisiais metais skiepijimo apimtys skiepijant 1 metų amžiaus vaikus difterijos, stabligės, kokliušo vakcina atitiko rekomenduojamą rodiklį – siekė apie 90 proc. Primename, kad gerais vakcinacijos rodikliais laikoma, kai paskiepytųjų skaičius šalyje ir jos regionuose siekia 90–95 proc. tikslinės grupės asmenų.

Skiepus būtina atnaujinti kas 10 metų

Kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos, suaugusiems skiepus reikia kartoti kas 10 metų.

„Lietuvoje 26 metų ir vyresni asmenys kas dešimtmetį skiepijami nemokamai. Suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Noriu pabrėžti, kad persirgus stablige ir pasveikus apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl skiepai yra vienintelė apsisaugojimo priemonė. Visiems norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – pataria NVSC atstovė.

„Camelia“ vaistinėje

Didesnė rizika susirgti stablige yra asmenims, kurie niekada nebuvo skiepyti nuo šios ligos, taip pat tiems, kurie buvo skiepyti, bet negavo viso skiepų kurso ar po paskutinio skiepo praėjo daugiau nei 10 metų. Didesnė rizika susirgti šia liga yra žemės ūkyje dirbantiems asmenims, vyresniems žmonėms, nes jų tiek bendras imunitetas, tiek imunitetas stabligei gali būti susilpnėjęs.

Pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais

Pirmieji ligos požymiai yra trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje, kurie gali trukti iki kelių savaičių. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Jie gali būti labai skausmingi, o trukti – nuo kelių sekundžių iki kelių minučių.

Vėliau spazmų priepuoliai dažnėja ir būna ilgesni bei skausmingesni. Spazmai gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu lūžta ilgieji kaulai, dantys. Sergant sunkia stabligės forma, dėl ilgalaikio spazmo sutrikus kvėpavimui, ligonis miršta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją