Gydytojų teigimu, šia onkologine liga Lietuvoje kasmet suserga apie 1800 žmonių, iš kurių apie pusė dėl storosios žarnos vėžio miršta.

Ligą padeda aptikti testas

Vis dėlto, jeigu liga pastebima laiku, ją galima sėkmingai gydyti, o aptikti tokią ligą pirmose stadijose, kol dar net nepasireiškė jokie simptomai, padeda ir slapto kraujo išmatose testas.

„Jis yra visiškai neskausmingas, labai panašus į greitąjį COVID-19 testą, tik kitas substraktas. Namuose pasidarius tokį testą, jeigu atsakymas teigiamas, žmogus nukreipiamas tirtis toliau“, – kiek anksčiau portalui „Delfi“ yra pasakojęs Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas daktaras Audrius Dulskas.

Tiesa, gavus teigiamą rezultatą nebūtinai reiškia, kad jums – storosios žarnos vėžys ar hemorojus. Kaip portalui „Delfi“ paaiškino sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytojas, abdominalinis (pilvo) chirurgas-proktologas Tomas Manelis, yra nemažai ir kitų priežasčių kraujui išmatose atsirasti.

Testo populiarumas išaugo

Slapto kraujo išmatose testą galima įsigyti vaistinėse be jokio recepto ir, kaip sakė portalo „Delfi“ kalbintos vaistininkės, jis yra gana populiarus. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją