Pastaruoju metu itin padaugėjo vazektomijos atvejų

Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ apie vazektomiją pasakojo gydytojas urologas, seksologas, Europos seksualinės medicinos jungtinio multidisciplininio komiteto narys Titas Simaška.

T. Simaška pastebi, kad pastaruoju metu itin padaugėjo vyrų vazektomijos atvejų. Pasak gydytojo, tai pats patikimiausias vyrų kontracepcijos metodas pasaulyje, 6 kartus patikimiau už prezervatyvus. Kuo valstybė labiau išsivysčiusi, tuo vazektomija ten populiaresnė.

„Kanada, Naujoji Zelandija, Nyderlandai – ten iki 20 proc. visų vyrų pasidaro vazektomiją. Tuo metu labiau atsilikusiose ar labai religingose šalyse, vazektomijos atliekamos iki 0,1 proc. Lietuva yra tokia Marijos žemė, vazektomijos čia dar nedaug“, – sakė T. Simaška.

Titas Simaška

Kai kuriems procedūrą daryti atsisako

Gydytojas pasakoja, kad jo studijų laikais vazektomija buvo ne tik reta procedūra, bet ir reta pokalbio tema, o studentus mokydavo, kaip pacientus nuo to atkalbėti.

„Bet, kai pradėjau domėtis, supratau, koks geras tai šeimos planavimo metodas. Žinoma, reikia atrinkti pacientus, nes nedarai vazektomijos jaunam vyrui, taip pat tam, kuris neturi antros pusės, spontaniškai apsisprendė, yra kieno nors verčiamas, darosi paslapčia. Drąsiai galime tada sakyti ne, nedarysiu tau vazektomijos“, – kalbėjo pašnekovas.

Prieš vazektomiją būtina gydytojo konsultacija, o jei kyla įtarimų, pacientui patariama dar pagalvoti. Ypač, jei pacientas ką tik sulaukė kūdikio gimimo ir yra tam tikrame šoke.

„Ateina tokių, kurie 24 metų, neturi vaikų, neturi antros pusės, bet nusprendė, kad gyvenime neturės vaikų. Gal kokiems dviem per metus rekomenduoju psichiatro analizę, kur galėtų panagrinėti, ar su vazektomija nebando užgniaužti vidinių jausmų“, – sakė T. Simaška.

Dažniausiai atliekama vyresniems vyrams

Vazektomija yra chirurginė intervencija, kurios metu suardomas sėklinio latako vientisumas, todėl spermoje nebėra spermatozoidų. Toks kontracepcijos metodas yra labai gerai toleruojamas.

Lietuvoje kol kas vazektomija nėra sugrąžinama atgal, tai yra, po tokios operacijos atgal vaisingumo grąžinti nepavyks.

„Teoriškai yra taip, kad jei per ateinančius 10 metų atliksi vazektomijos atstatymą gerai tai daryti mokančioje klinikoje, efektyvumas yra iki 80 proc.“, – kalbėjo gydytojas ir pridūrė, kad Lietuvoje tai neatliekama.

Gydytojas išvardijo, kam dažniausiai atliekama vazektomija. Tai yra vyresnio amžiaus vyras, kuris turi šeimą ir vaikų, nepageidauja jų turėti daugiau.

„Apsisprendęs vyras, kuris myli savo antrą pusę ir nori jai padėti. Nes beveik visi vyrai, kurių paklausiu, kodėl nori vazektomijos, atsako, kad jų antrai pusei nereikėtų nuodytis. Ateina vienas kitas, kuris sako, kad nori nesisaugoti“, – sakė T. Simaška.

Stipriai pagerėja porų pasitenkinimas lytiniais santykiais

Ištirta, kad po vazektomijos erekcija nepakinta arba nežymiai pagerėja, testosterono kiekis nekinta, taip pat ir lytinių santykių dažnis. Tačiau stipriai pagerėja porų pasitenkinimas lytiniais santykiais.

„Yra nerimas prieš lytinius santykius, kai pora nenori turėti vaikų, be to, reikia naudoti kontracepcija, kuri atima dalį malonumo. Arba, kai bandoma nutraukti lytinį aktą. Vazektomija turėtų būti traktuojama kaip šeimos planavimo priemonė ir gyvenimo kokybės pagerinimas“, – kalbėjo T. Simaška.

Visgi bet kuri chirurginė intervencija turi savo rizikas. Standartinės, kaip sako gydytojas, yra kraujavimas ir infekcija, bet taip būna labai retai, dažniausiai dėl to, jog pacientas nesilaiko pooperacinio režimo. Tai reiškia, kad po operacijos gijimo laiką reikia nesportuoti, stipriai nieko nekelti, neturėti lytinių santykių.

80 proc. vyrų prie įprasto gyvenimo grįžta po savaitės.

„Dalis spermatozoidų prasisunkia pro susiuvimo vietą, dėl to ant sėklidės atsiranda mažas guziukas, jis nėra skausmingas ar jautrus, bet kai kuriems sukelia nerimą. Trečia, kas yra grėsmingiausia, bet pati rečiausia komplikacija, tai lėtinis sėklidžių skausminis sindromas. Niekas tiksliai nežino, kodėl taip yra, iškeltos kelios teorijos.

Todėl niekas tiksliai ir nežino, kaip jį gydyti. Mes jį gydome vaistais nuo uždegimo, skausmą slopinančiais vaistais, kartais reikia daryti skausmo blokadas“, – sakė gydytojas.

Diskomfortą po operacijos jaučia 1 iš 7 vyrų, tačiau tai praeina. 1 iš 110 vyrų gailisi pasidaręs operaciją, nes jaučia kažką negero.

„Bet su tuo mes mokame kovoti. Mano praktikoje tokių pacientų dar nepasitaikė, bet turėjau pacientų iš užsienio, mes neblogai susitvarkėme su tomis problemomis“, – kalbėjo T. Simaška.

Vyrai nevaisingi po šios operacijos tampa po 2–3 mėnesių, per tą laiką reikia apie 20 ejakuliacijų.