Šiemet, pasak kraujasiurbių tyrinėtojos Rasos Bernotienės, uodų aktyvumas prasidėjo vėliau nei įprastai. Dažniausiai uodų aktyvumas prasideda nuo gegužės vidurio, šiemet – nuo gegužės antros pusės. Taip nutiko dėl šalto pavasario. Mašalų aktyvumo sezonas irgi kiek vėlavo.

Tad gali būti, kad pats mašalų ir uodų pikas dar ateis.

„Mes, kaip mokslininkai, gaudome uodus tyrimams, bet dabar dar ieškome, kur jų daugiau galime surasti. Tikrai dar nėra pats pikas, jų turėtų būti daug daugiau“, – LNK Žinioms sakė R. Bernotienė.

Kraują siurbia tik patelės. Visgi, pasak pašnekovės, jei nebūtų patinų, joms kraujo nereikėtų.

„Jos susiporuoja ir tada atsiranda kraujo poreikis. Jei neįvyksta poravimasis, patelė niekada nesugalvos, kad jai reikia kraujo. Patelės kanda kelis kartus – įkanda, padeda kiaušinius, vėl įkanda, vėl padeda kiaušinius. Tol, kol visiškai išsenka“, – kalbėjo R. Bernotienė.

Rasa Bernotienė

Įprastai daugiausiai uodai kandžiojasi nuo gegužės vidurio iki Joninių. Taip yra dėl to, kad Lietuvoje yra apie 20 uodų rūšių, o būtent įvardintu metu ir būna aktyviausios visos 20 rūšių.

„Tuo metu bendras uodų gausumas būna didelis. Vėliau, antroje vasaros pusėje uodų skaičius mažėja“, – sakė R. Bernotienė.

Kandžiojasi ne tik uodai, bet ir mašalai. Jie aukos ieško pagal kvapą ir spalvą – kuo spalva panašesnė į karvių, ir kuo mažiau į gėlių, tuo didesnė tikimybė, kad jie nutūps įgelti.

Tuo metu uodai aukas renkasi pagal kvapą ir šilumą. Štai kodėl į šiltas mašinas priskrenda tiek daug uodų.

„Pagrindinis dalykas yra šiluma, anglies dvideginis ir tam tikros cheminės medžiagos iš prakaito, kurias užuodžia uodai“, – kalbėjo pašnekovė.

Dažnai galvojama, kad uodų įkandimams svarbi kraujo grupė.

Uodai

„Nėra tokių tyrimų atlikta dėl kraujo grupės, bet, kiek teko susidurti, tikrai nesvarbu kraujo grupė. Svarbu, koks tu didelis, koks šiltas, prakaituotas ir kaip intensyviai kvėpuoji ir išskiri anglies dvideginį“, – sakė R. Bernotienė.

Repelentai, atbaidantys vabzdžius, pasak tyrinėtojos, tikrai veikia. Visgi augalinės kilmės preparatai veikia ne taip stipriai, kaip cheminiai.

Uodai

„Esame šiek tiek tyrę augalinės kilmės repelentus. Ką jie daro – uodas atskrenda, skraido šalia, bet netūpia ir nekanda. Žinoma, 100 proc. apsaugos nėra. Ją naudoja kariuomenėje, bet tai jau cheminiai repelentai.

Kitas dalykas – apranga. Kai ieškome uodų, niekuo nesipurškiame, nenorime jų atbaidyti. Storesnių rūbų uodai neperkanda. Kartais žmonės sako, kad purškėsi su repelentu iš ryto, o po pietų jau nieko nebepadeda. Reikia paskaityti etiketėje, kas ten parašyta, kas kiek laiko reikia purkštis“, – kalbėjo R. Bernotienė.

Visą LNK pokalbį galite žiūrėti čia: