Prakaitas išsaugo gyvybę


Anhidrozė, dėl kurios negalite prakaituoti, gali būti pavojinga gyvybei, kaip ir hipohidrozė, kai prakaituojate mažiau nei įprastai. Negalėdami atsivėsinti, sergantieji rizikuoja išsekti nuo karščio ir patirti šilumos smūgį, rašoma The Guardian.

Kadangi prakaitas iš dalies gaunamas iš tarpląstelinio skysčio, jame yra visokių medžiagų: tiriant prakaitą galima aptikti kofeino, alkoholio, kokaino ar net aštrių prieskonių. Cistinė fibrozė tiriama per prakaitą – taip nustatomas druskų kiekis prakaite, nes žmonės, sergantys šia liga, jų turi kur kas daugiau nei tie, kurie šia liga neserga.

Vyrai ir moterys prakaituoja panašiai, bet kvapas skiriasi


Moterys turi daugiau prakaito liaukų nei vyrai, tačiau tyrimai rodo, kad nė viena lytis neprakaituoja daugiau nei kita. Atrodo, kad prakaito kiekis labiau priklauso nuo kūno dydžio ir formos nei nuo lyties.

Visgi naujas tyrimas rodo, kad gali būti įmanoma atskirti vyrus ir moteris vien pagal kvapą. Mokslininkų teigimu, atlikto eksperimento dalyviai net 97 proc. tikslumu atskyrė lytį vien iš kvapo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją