„Dėkojame už klausimą – labai tikslus ir provokuojantis klausimas, reikalaujantis pakankamai išsamaus atsakymo.

Jūs esate visiškai teisi(-us) – hepatito B virusas yra per didelis, kad pereitų per motinos – vaisiaus barjerą – placentą ir patektų į vaisiaus kraujotaką (1). Visgi pripažįstama, kad vienas pagrindinių rizikos veiksnių užsikrėsti hepatito B infekcija net ir žemo infekcijos endemiškumo šalyse (prie jų priskirtina ir Lietuva) yra gimdymas (taip vadinamas perinatalinis kelias).

Šis kelias kartu su perdavimu ankstyvoje vaikystėje yra atsakingas už daugiau nei trečdalį visų infekcijų žemo endemiškumo šalyse (2);

Be to, daugiau nei 90 proc. šių (perinatalinių) hepatito B infekcijų vėliau tampa chroniškomis (3).

Taigi, mes turime labai aiškią problemą ir kelis nekonkuruojančius, bet vienas kitą papildančius sprendimo būdus – vieną jų Jūs jau paminėjote. Tai, be abejo, yra naujagimių skiepijimas per pirmąją gyvenimo parą. Atlikta atsitiktinės atrankos klinikinių tyrimų meta analizė parodė, kad paskiepyti naujagimiai, gimę motinoms, kurios jau yra infekuotos hepatito B virusu, turėjo tris su puse karto mažesnius šansus užsikrėsti šia infekcija (RR, 0.28; 95% PI, 0.20–0.40) (4). Taigi vakcina naujagimiams turi labai aiškų ir įrodytą apsauginį poveikį.

Dėl kito sprendimo būdo turiu Jums gerų naujienų – būsimos mamos yra tiriamos. Kraujo tyrimas dėl hepatito B viruso antigeno (HBsAg) yra nemokamas nuo 2019 metų sausio pirmos dienos visoms nėščiosioms. Ir išlaidos yra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Taip pat, yra rekomenduojama, jog tuo atveju, jeigu nėščiosios kraujyje yra nustatomas viruso antigenas, netrukus po gimimo naujagimiui turi būti atlikta hepatito B imunoglobulino (HBIG) injekcija ir kartu suleista pirma hepatito B vakcinos dozė.

Šaltiniai

Michielsen PP et Van Damme. Viral hepatitis and pregnancy. Acta Gastroenterol Belg. 1999 Jan-Mar ;62(1):21
WHO position paper. Hepatitis B vaccines. 2009. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/241427/WER8440_405-419.PDF
Nelson NP. Epidemiology of Hepatitis B Virus Infection and Impact of Vaccination on Disease. Clin Liver Dis. 2016 Nov; 20(4): 607–628.
Lee C et al. Hepatitis B immunisation for newborn infants of hepatitis B surface antigen-positive mothers. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2006,(2):CD004790.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)