Apie kepenis ir tai, kaip joms galime padėti, papasakojo Kauno klinikų Gastroenterologijos skyriaus vadovė gydytoja gastroenterologė doc. Irena Valantienė.

Apie kepenų pažeidimus praneša ne skausmas, o kiti simptomai

Kadangi kepenys neturi skausmo receptorių, apie jų pažeidimus gali pranešti kiti simptomai, tokie kaip gelta, ženkliai padidėjusi pilvo apimtis ar kraujavimas iš virškinamojo trakto, kartais nedidelis odos niežulys, pykinimas, lengvas nuovargis ar maudimas po dešiniuoju šonkauliu. Pasak gydytojos, tai gali būti rimtos kepenų ligos požymis.

Svarbu žinoti pagrindinius rizikos veiksnius, darančius įtaką kepenų ligų atsiradimui ir jiems esant, net ir neturint jokių skundų, kreiptis į šeimos gydytoją patikrai, o jei reikia, atvykti gydytojo gastroenterologo konsultacijai.

Didžiausią riziką, pasak doc. I. Valantienės, kepenims kelia šie veiksniai:

Alkoholio vartojimas;
– Švirkščiamieji narkotikai;
– Tatuiruotės;
– Kraujo donorai, buvę kraujo perpylimai iki 1993 metų;
– Įvairių medikamentų (nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, priešgrybeliniai preparatai, nervų sistemą veikiantys vaistai, antidepresantai, kontraceptinės tabletės, anaboliniai steroidai) ir žolinių preparatų vartojimas;
– Nutukimas.

Kokie tyrimai atliekami, norint įvertinti kepenų būklę?

Gydytojos teigimu, kepenų ligų diagnostika plati, vertinama įvairių tyrimų visuma. Svarbiausia, kad savalaikis paciento ištyrimas leidžia laiku diagnozavus kepenų ligą ją išgydyti ar užkirsti kelią jos progresavimui.

„Kepenų uždegimui nustatyti vertinamas kepenų fermentų aktyvumas, atliekami kiti biocheminiai kraujo tyrimai kepenų funkcijai nustatyti. Radus nuokrypius, patikslinus anamnezę apie galimus mano jau minėtus rizikos veiksnius, pacientas tiriamas aiškinantis pažaidos priežastis.

Tuomet reikalingas platesnis ištyrimas, tiriami virusinių hepatitų B ir C markeriai, taip pat retų, autoimuninių kepenų ligų žymenys ar atliekami genetiniai tyrimai. Taip pat atliekami vaizdiniai tyrimo metodai: pilvo organų echoskopija, vertinamos ne tik kepenys, bet ir ieškoma netiesioginių požymių bylojančių apie galimą lėtinę kepenų ligą“, – apie tyrimus pasakojo pašnekovė.

Jei reikia, matuojamas kepenų kietumas, atliekant kepenų elastografiją, FIBROSCAN tyrimą. Pasitelkiami ir sudėtingesni invaziniai ir neinvaziniai tyrimo metodai. Retais atvejais priežastis, sukėlusi kepenų pažaidą, lieka nenustatyta.

Vis daugiau kepenų ligų

Iš visų vartojamų produktų, didžiausią įtaką kepenų ligoms atsirasti turi alkoholis. Gydytojos teigimu, pagal daromą žalą sveikatai alkoholio vartojimas Europos Sąjungoje užima trečiąją vietą po tabako ir padidėjusio kraujospūdžio.

Kepenys

„Seniai nustatytas tiesioginis ryšys tarp alkoholio vartojimo ir kepenų pažeidimo išsivystymo. Alkoholis sutrikdo kepenų ląstelių apykaitą, dėl ko gali vystytis kepenų suriebėjimas, alkoholinis hepatitas ir galiausiai kepenų cirozė, kuriai progresuojant sutrinka kepenų veikla, vystosi sunkios komplikacijos net ir kepenų vėžys“, – kalbėjo gydytoja.

Keičiantis gyvenimo būdui visame pasaulyje, ypač ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, pastebimas naujų ligų proveržis hepatologijoje.

Dažniausiai vakariečiai susiduria su nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, kuria serga 17–46 proc. suaugusiųjų ir kurios išsivystymą skatina metaboliniai rizikos veiksniai: nutukimas, 2 tipo cukrinis diabetas, dislipidemija. Tačiau ji diagnozuojama ir turintiems normalų kūno svorį pacientams.

„Didžiausias pavojus ir slypi prarastame budrume. Alkoholio vartojimas, riebus maistas, fizinio krūvio nebuvimas, negydomas arba blogai kontroliuojamas cukrinis diabetas, jei dar kartu prisideda ir genetiniai rizikos veiksniai ar jau esamos lėtinės kepenų ligos, viskas priveda prie kepenų veiklos sutrikimo, sukeliančio grėsmę pacientui“, – perspėjo gydytoja.

Nutukimas

Yra galinčių padėti preparatų, tačiau su jais elgtis reikėtų atsargiai

Kartais sakoma, kad po vaistų vartojimo ir kitų žalojančių veiksnių, kepenys būna nusilpusios. Tačiau, pasak gydytojos, terminas „nusilpusios kepenys“ nėra tinkamas. Norint kepenims padėti, visų pirma reikia žinoti, kas joms kenkia, ir jų nežaloti. Įdomu tai, kad kepenys turi ypatingą savybę regeneruoti, t.y. nutraukus jas žalojantį veiksnį atsistatyti. Todėl taip svarbu žinoti rizikos veiksnius, jų vengti ar laiku nustatyti ligą ir, priklausomai nuo priežasties, ją gydyti.

„Tarkime, lėtinis virusinis hepatitas C šiuo metu efektyviai ir saugiai gydomas naujos kartos vaistais. Arba atsisakius alkoholio, net ir esant išsivysčiusiai kepenų cirozei, sutrikusi kepenų veikla gali pilnai atsistatyti. O gyvenimo būdo kontrolė, racionali mityba ar nutukimo gydymas leidžia sustabdyti uždegimą suriebėjusiose kepenyse. Pagalba kepenims prasideda nuo pačio paciento noro sau padėti“, – sakė doc. I. Valantienė.

Gydytoja priduria, kad yra kepenis apsaugančių preparatų grupė, vadinamų hepatoprotektoriais. Tai augalinės kilmės preparatai ar jų junginiai, tokie kaip silimarinas iš margainių ekstrakto, pipirinas iš juodųjų pipirų ekstrakto ar kurkuminas iš daržinių ciberžolių. Jie pasižymi apsauginiu poveikiu kepenims.

„Jų vartojimą būtina aptarti su specialistu. Tačiau visada atminti, kad rezultatų nepasieksime be pačio žmogaus indėlio“, – kalbėjo gydytoja.

Visgi, kai kurie net ir nereceptiniai vaistai, skirti kepenims, gali turėti ir nepageidaujamą pašalinį poveikį, kuris kaip tik dar labiau pažeis kepenis. Tad nepasitarus su gydytoju tokių preparatų vartoti nereikėtų.

Vitaminai

Kepenų valymas ne tik nepadeda, bet ir pakenkia

Kaip išsivalyti kepenis? Internete tokių patarimų, kurie neva turėtų padėti išvalyti šį organą, yra daugybė. Vieni rekomenduoja stebuklingas sriubas, kiti vaisių ar sulčių dietas... Yra ir įvairių žolelių, maisto produktų mišinių receptų. Pasak gydytojos, vėliau tokius pacientus tenka sutikti ligoninėje.

„Neretai šiais receptais pasidalina ir patys pacientai, kuriuos tiriame dėl staiga atsiradusio kepenų uždegimo ar ūmaus kepenų veiklos sutrikimo. Tuomet paaiškėja, kad mišiniai ne tik, kad nepadėjo, o dar ir pakenkė sukeldami kepenų pažaidą. Ypatingai tiems, kurie jau turi lėtinę kepenų ligą apie kurią nežino arba žino, bet nori sau padėti labiau.

Savo pacientams visada sakau, kad kepenų valyti nereikia, jos nėra automobilis su nuolatiniu poreikiu papildyti vienokius ar kitokius skysčius. Ir net draudžiu tai daryti. Atvirkščiai, juk kepenys yra vienas svarbiausių filtrų mūsų organizme, apvalo iš žarnyno tekantį kraują, kuriame yra ne tik maistingos, bet gausu organizmui kenksmingų medžiagų. Tai ir yra viena svarbiausių kepenų funkcijų“, – pabrėžė gydytoja.

Savo kūną, pasak pašnekovės, reikia suvokti kaip visumą, ir neužtenka galvoti, kaip turėti sveikas kepenis.

Doc. I. Valantienė pabrėžia, jog labai svarbu rūpintis savo sveikata, atkreipti dėmesį į jaučiamus negalavimus, o net jei jų ir nėra, žinoti, kas yra tavo šeimos gydytojas ir lankytis profilaktiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)