Ligonių kasų specialistai pastebi, kad privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudę Lietuvos gyventojai jau retai išvyksta į Europos šalis nepasiėmę su savimi Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK). Tačiau ne retam kyla klausimų dėl šią kortelę pakeičiančio sertifikato patikimumo, ar sutrikus sveikatai šis dokumentas tikrai galios, ar nebus susidurta su nesklandumais.

„Sertifikatas, kaip ir Europos sveikatos draudimo kortelė, patvirtina privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusio žmogaus teisę gauti būtinąją medicinos pagalbą Europos Sąjungos šalyse, taip pat Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėje Karalystėje. Todėl patyrus traumą ar susirgus, užsienio gydymo įstaigoje pateiktas sertifikatas užtikrins, kad būtinoji pagalba būtų suteikta ir už ją sumokėta tos šalies teisės aktų nustatyta tvarka ir įkainiais“, – sako Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inesa Byčkova.

Specialistė pabrėžia, kad teisė gauti būtinąją medicinos pagalbą neapima už valstybinės sveikatos sistemos ribų teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų, už kurias gyventojai turi mokėti patys. Taip pat nekompensuoja paciento priemokų (mokesčių) ir transportavimo išlaidų, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje tektų vykti namo.

Kaip užsisakyti sertifikatą?

Ligonių kasų interneto svetainėje prisijungimas prie e.paslaugų sistemos vyksta per internetinę bankininkystę, su el. parašu arba mobiliuoju el. parašu. Prisijungus galima matyti tik savo asmeninius duomenis.

Jei nėra galimybės prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų ir užsakyti sertifikato, galima kreiptis į šalies, kurioje viešima, vietos valstybinio sveikatos draudimo įstaigą. Ši įstaiga, o prireikus ir Europos šalies gydymo įstaiga, kreipsis į mūsų šalies teritorinę ligonių kasą pagal žmogaus gyvenamąją vietą su prašymu atsiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą.

Svarbu žinoti, kad sertifikatas galioja iki einamojo mėnesio paskutinės dienos, todėl kitą mėnesį reikės jį susiformuoti iš naujo.

Tuo laikotarpiu, už kurį yra norima suformuoti sertifikatą, gyventojas būtinai privalo būti apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje.

Ar galima suformuoti sertifikatą vaikui?

Prisijungus prie vieno iš tėvų e.paslaugų, taip pat galima suformuoti sertifikatą ir nepilnamečiams vaikams. E. paslaugose pasirinkus suformuoti sertifikatą, būtina uždėti varnelę ant teiginio „prašau suformuoti sertifikatą laikinai pakeičiantį ESDK, nepilnamečiams mano šeimos nariams“.

Sertifiktas keliaujantiems

Ką daryti, jei gydymo įstaiga pateikė sąskaitą už būtinosios medicinos pagalbos paslaugas?

Jei viešint Europos šalyse privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas Lietuvos gyventojas gavo gydymo įstaigos sąskaitą už suteiktą būtinąją medicinos pagalbą, ją teks apmokėti savo lėšomis. Tačiau net ir tokiu atveju, grįžus į Lietuvą, dėl patirtų išlaidų kompensavimo galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal savo gyvenamąją vietą. Tereiks pateikti prašymą, savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, medicinos dokumentų išrašų apie užsienyje suteiktas paslaugas kopijas bei gautas sąskaitas ir jų apmokėjimą patvirtinančius dokumentus.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, praeitais metais Lietuvoje išduota beveik 34,5 tūkst. sertifikatų, o šiemet iki gruodžio vidurio – jau daugiau nei 49 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją