Visi sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų gali duoti kraujo. LNK kalbinti pašnekovai, Kraujo centre aukojantys kraują, pasakojo, kad tai daro nebe pirmą kartą.

Vienas kalbintas vyras sakė, kad aukoti ateina visada, kai tik gauna prašymą, o iš viso kraujo davė jau virš 20 kartų.

Kita kalbinta moteris sakė, kad atvyko po priminimo, jog trūksta kraujo.

Nors žinutes dėl kraujo trūkumo donorystės centras žmonėms siunčia kone nuolat, donorų vis neužtenka. Vidutiniškai Šiauliuose per dieną kraujo duoda apie 20 žmonių. Tačiau to neužtenka, kad centras užpildytų ligoninėse esantį trūkumą.

„Labai stengiamės, siunčiame žinutes su priminimais, kad surinktume žmones. Sekasi nelengvai, bet dar kažkaip užtikriname pagrindinį poreikį. Bet, kaip matote, kėdės tuščios“, – sakė Donorų organizatorė Ingrida Skridailienė.

Žinučių per dieną vien Šiaulių centras išsiunčia apie 1 000, dar 100-tui žmonių paskambinama. Bet atsiliepia ne visi ir ne kiekvieną dieną.

Prieš šventes donorų dar mažiau, be to, prie jų sumažėjimo prisideda ir peršalimai bei kitos ligos, mat sergant kraujo dovanoti negalima.

„Svetimos bėdos ir skausmai tikriausiai užsimiršta. Yra ir daug sergančių, kiek skambiname, tai angina, sloga“, – sakė I. Skridailienė.

Visgi Donorų organizatorės ragina kaip tik prieš šventes padaryti gerą darbą ir atvykti paaukoti kraujo.

Kraujo tyrimai

„Artėja šventinis periodas, labai prašysim padovanoti dovaną, kuri nekainuoja, padaryti gerą darbą, kad ligoninės jaustųsi saugiai ir turėtų atsargų“, – sakė Inga Krivickienė.

Kraujo donorystė naudinga ir pačiam donorui – jis gauna nemokamus kraujo tyrimus.

„Pačiam donorui yra daromi tyrimai dėl ŽIV, sifilio, hepatito. O tai irgi labai gerai, nes žmogus gali turėti virusą, jis ardys kūną, bet pats žmogus to nejaučia“, – kodėl pravartu duoti kraujo, pasakojo I. Skridailienė. Be visų išvardintų ligų, donoras tiriamas ir dėl parvovirusinės infekcijos.

Donorai sako, kad po kraujo davimo jaučiasi geriau nei prieš tai.

Įprastai kraujo donorystės centrai sunkiausiai gyvena sausį, tad iki tol stengiasi sukaupti kraujo atsargų. Bet, jei kraujo nebus ir dabar, nebus iš ko sutaupyti atsargų.

LNK Žinių reportažą rasite čia: