Norovirusas, streptokokas, nuo kurio ima skaudėti gerklę, herpes ir kiti virusai – jiems populiariuose trintiniuose ir užtepėlėse tikras rojus veistis ir tykoti aukų. Viskas labai paprasta: sergantis ar virusą nešiojantis žmogus merkia traškutį į užtepėlę, atsikanda ir veiksmą pakartoja. Viskas – indelyje apsigyvena grėsmė kitų žmonių sveikatai.

Net mažyčiame seilių lašelyje, kaip nustatė ekspertai iš televizijos laidos „Food Unwrapped“, gyvena tūkstančiai mikroorganizmų, taigi bakterijoms užtepo dubenėlyje labai paprasta daugintis ir keliauti ant kito žmogaus traškučio, o tada ir į jo organizmą.

Mokslininkai taip pat atskleidė, kurie užtepai patys pavojingiausi virusų uostai: jei mėgstate grietinę, turime jums blogų žinių.

Ekspertai atskleidė, kad bakterijos itin sparčiai dauginasi būtent vakarėliuose, nes užtepėlės kelias valandas stovi ant stalo, o ne vėsiai šaldytuve.

Virusai šiltoje terpėje dauginasi labai sparčiai. Trijų populiarių vakarėlių pagardų tyrimas atskleidė, jog didžiausią pavojų kelia tas, kurio pagrindą sudaro grietinė. Atlikus laboratorinį tyrimą, nustatyta, kad grietinės pagrindo pagarde vos per dvi valandas bakterijų skaičius išaugo 100 kartų. Graikiškoje žuvies užtepėlėje taramasalata bakterijų skaičius išaugo 50 kartų. Mažiausiai bakterijų po dviejų valandų aptikta avinžirnių užtepe humuse.

Taip pat ekspertai akcentuoja, jog labai svarbi ir tokio maisto produkto konsistencija: esą kuo užtepas skystesnis, juo didesnis užkrato pavojus, nes didesnė tikimybė, jog lašelis iš burnos gali nukapsėti atgal į dubenėlį.

Maisto saugos ekspertas Jonathanas France‘as atskleidė: jei kas nors nešioja norovirusą, streptokoką ar herpes virusą, užsikrėsti gali visi, dalyvavę tame pačiame vakarėlyje ir valgę tą patį užtepą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)