„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė patarė: „Visus pasibaigusio galiojimo vaistus, nesvarbu, ar tai yra antibiotikai, ar kiti receptiniai vaistai, ar tai yra paprasčiausi vaistai nuo galvos skausmo, reikėtų atnešti į vaistinę“.

Jovita Aleknienė

Tą patį teigė ir „Camelia“ tinklo vaistininkė Virgilija Bečelytė: „Jokiu būdu jų išmesti negalima. Juos reiki atnešti į vaistinę. Vaistinės nemokamai juos surenka kiekvieną savo darbo dieną darbo laiku. Priimami yra antibiotikai, tabletės, kapsulės, nepanaudoti tepalai, nepanaudotos ampulės – viską reikėtų nešti į vaistinę“.

Vaistininkė siūlė būtinai prieš nešant atkreipti dėmesį į užrašus ant dėžutės: turėtų būti užrašyta arba „nereceptinis vaistas“, arba „receptinis vaistas“.

Nebetinkamos vartoti kosmetikos į vaistinę nešti nereikėtų. Ją galima rūšiuoti pagal bendras buitinių atliekų rūšiavimo taisykles ir mesti su buitinėmis atliekomis.

Tam tikrus vitaminus, dabar vadinamus nereceptiniais vaistiniais preparatais, taip pat reikėtų nešti į vaistinę. O visus kitus maisto papildus, kaip sakė V. Bečelytė, dabar galima rūšiuoti pagal bendras rūšiavimo taisykles. Jie į vaistinę nepriimami.

Virgilija Bečelytė

J. Aleknienė patikslino: maisto papildai yra ne vaistai.

„Visuomet ant vaisto pakuotės parašyta: „receptinis vaistas“ arba „nereceptinis vaistas“. Taigi reikėtų pasižiūrėti į pakuotę, susirasti tą pavadinimą. Tokia pakuotė turėtų keliauti į vaistinę.

Jeigu turime maisto papildų, vitaminų, mineralų, tokias pakuotes reikėtų jau utilizuoti paprastai į konteinerį“, – kalbėjo farmacininkė.

Su buitinėmis atliekomis vaistininkės patarė rūšiuoti ir panaudotus tvarsčius ar pleistrus.

Svarbu žinoti ir, kaip rūšiuoti švirkštus, termometrus, ypač gyvsidabrio.

„Jokiu būdu gyvsidabrio termometrų išmesti negalima. Jeigu tokių turite, reikėtų kreiptis arba į pavojingų atliekų tvarkymo bendrovę, arba pristatyti į gyvenamosios savivaldybės stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Aišku, prieš tai reikia tvarkingai, saugiai supakuoti, kad dūžio atveju būtų apsaugota aplinka“, – patarė V. Bečelytė.

Švirkštus vaistininkė patarė mesti su buitinėmis atliekomis, bet taip pat prieš tai tvarkingai supakavus, kad nekeltų pavojaus kitiems.

J. Aleknienė taip pat sakė, kad nebereikalingi gyvsidabrio termometrai turėtų keliauti į stambiagabaričių atliekų aikštelę – tokių yra kiekviename mieste – galima susirasti internete ir nuvežti.

Visą LNK „Vidurdienio žinių“ siužetą galite pamatyti čia: