Daugiausiai vaikų gimsta rugpjūtį

Pasak T. Simaškos, seksualinio gyvenimo sezoniškumas tikrai egzistuoja. Visgi oficialios statistikos, kaip dažnai žmonės turi lytinių santykių, nėra. Tai parodo įvairios apklausos, programėlės, bet tokia informacija yra subjektyvi.

„Vyrų testosterono lygis vasarą būna 2,5 karto didesnis nei žiemą, o testosteronas yra puikus libido skatintojas. Tam įtaką padaro šviesa, mityba ir fizinis aktyvumas. Tačiau vyrai nėra pagrindiniai, kurie lemia lytinių santykių dažnį. Dėl to svarbiau moterų testosteronas, nes jos reguliuoja lytinių santykių dažnį. Nusprendžia pora, bet visada vadovauja moteris, tą rodo visi tyrimai“, – sakė gydytojas.

Didžiausias vaikų gimstamumas yra rugpjūtį, nors skirtingose valstybėse mėnuo gali skirtis priklausomai nuo to, kada šalyje daugiausiai šviesos. Kita vertus, daugiausiai pastojimų įvyksta gruodį.

„Galime žiūrėti iš kitos pusės, kodėl tie pastojimai nesusiję su lytinių santykių dažniais. Taip yra todėl, kad pastojimas yra gyvenimo sprendimas, o išnešiojimui reikia geriausios moters sveikatos. Dėl to nėštumo metu reikia geros mitybos ir gimdyti palankiu metu.

Jei vertinsime vyrų ir moterų seksualines mintis, tai jos dažniausios vasarą, nes yra mažiau rūbų, šilčiau. Nors, žinoma, galima prie visko pritempti“, – sakė T. Simaška.

Titas Simaška

Daugiausiai lytinių santykių – rudenį

Daugiausiai lytinių santykių, pasak gydytojo, yra rudenį.

„Jei ieškote priežasties turėti lytinių santykių, tai ją visada rasite. Geriausio laiko nėra, bet statistiškai taip sukritę, tikriausiai dėl to, kad moterų testosterono lygis didžiausias rudenį. Moteriai reikia mažesnio kiekio testosterono kelti libido, vyrams – didesnio. Kuo aukštesnis testosteronas, tuo vyrų libido geresnis, iki tam tikros kritinės ribos, kai libido pradeda kristi.

Be to, vasarą, rudenį, kai nėra dar tiek daug rūbų, yra daug feromonų, o jie irgi turi savo sezoniškumą, rudenį būna jų pikas“, – sakė T. Simaška.

Geriau seksas ryte ar vakare?

Dažnai klausiama, kada geriausias laikas turėti lytinių santykių, ryte ar vakare.

„Lengviausia yra turėti ryte, nes yra rytinė erekcija, abu esate šiltai po antklode, trečia, ryte dar esi apsiblausęs, mąstymas nėra labai stiprus, todėl visos baimės, neigiamos mintys yra kažkur giliai. Todėl galima atsipalaiduoti ir turėti lytinius santykius be baimių.

Be to, testosterono kiekis didžiausias ryte, nes jis gaminamas tik naktį ir tik miego metu“, – sakė gydytojas.

Kita vertus, kaip pasakoja gydytojas, ryte reikia anksti keltis, aprengti vaikus, situacijos negerina ir tai, kad dažnai norisi į tualetą, o iš burnos sklinda prastas kvapas.

„Teoriškai geriau seksas rytais, bet praktiškai dažniau yra vakarais“, – kalbėjo gydytojas.

Moterims irgi reikia testosterono

Įdomus faktas tai, kad moterų seksualumui reikia testosterono, kuris dažniausiai laikomas vyrišku hormonu. Visgi, kaip pasakoja gydytojas, estrogenas gaminasi tiesiogiai iš testosterono.

„Tiesa, reakcijos vyksta riebaliniame audinyje, todėl, kai kalbame apie estrogenines moteris, galvoje turime pilnesnių formų moteris“, – pasakojo gydytojas.

Pašnekovas laidoje papasakojo, kaip vyrai, tyrimų duomenimis, dažniausiai pasąmoningai renkasi partnerę.

„Vyrai pasąmoningai žiūri, kad moteris turėtų plačius klubus, turi būti krūtinė, putlios lūpos, rausvi žandai. Visa tai simbolizuoja, kad moteris sveika ir gali nešioti palikuonį“, – kalbėjo T. Simaška.

Moterų libido priklauso nuo testosterono ir estrogeno santykio, tačiau pagrindinis variklis lytiniams santykiams net ir moterims yra testosteronas.

„Visi žino, kad vyrams taikoma testosterono pakaitinė terapija, o moterims estrogeno. Yra labai daug mitų, kad sukelia prostatos vėžį, kepenų nepakankamumą ir panašiai, bet yra skirtumas tarp anabolinių steroidų ir pakaitinės testosterono terapijos. Duodame testosterono, kad vyras turėtų jo tiek, kiek yra pas jauną sveiką vyrą, bet tik tais atvejais, kai vyrui jo tikrai per mažai“, – sakė T. Simaška.

Gydytojas sako, kad neretai pas jį atėję pacientai nori testosterono, kad pasiektų geresnių sporto rezultatų, bet ne dėl to, kad šio hormono iš tiesų trūksta.

„Ir pacientas mane spaudžia, spaudžia. Tada jam sakau – jei nori nusipirkti testosterono, eik ir pirk, juk žinai, kad tavo „treneriukas“ turi to testosterono bagažinėje. Tu pas mane atėjai, moki už konsultaciją ne tam, kad parašyčiau tau brangesnio testosterono nei duotų iš bagažinės, bet tam, kad aš padaryčiau tai saugiai, kad tavo gyvenimo trukmė nesutrumpėtų, o prailgėtų, kad lytinė funkcija nepablogėtų“, – kalbėjo pašnekovas.

Pakaitinė testosterono terapija Lietuvoje vis populiarėja, taip pat, kaip ir pakaitinė estrogeno terapija moterims.

„Kas yra labai nepopuliaru, tai pakaitinė testosterono terapija moterims. Ji egzistuoja visame pasaulyje. Be abejo, tokių moterų yra daug mažiau, nei tų, kurioms reikia estrogeno. Jų yra mažai, bet jų tikrai yra, Lietuvoje jos nuskriaustos ir nustumtos į šoną.

Viena kita moteris pas mane užklysta ir pasakoja, kad praėjo per daug specialistų, bet visi sakė, kad tokio dalyko nėra, nors Anglijoje ar Amerikoje jai taikė“, – sakė T. Simaška.

Gydytojas pabrėžia, kad tuo piktnaudžiauti nereikia, bet kai kurioms moterims tokio gydymo reikia.