„Visa eiga medicinoje pasikeitė. Jeigu anksčiau gydytojas, atėjęs pas pacientą, pirmiausiai pats bandydavo apčiuopti, tirdavo stuksenimo, lietimo būdais, tai šiuo metu gydytojai iškart žiūri į jau iš anksto atliktus radiologinius tyrimus ir sprendžia, kokį gydymą skirti pacientui“, – pasakoja prof. Saulius Lukoševičius, Kauno klinikų Radiologijos klinikos vadovas.

Apie radiologiją, gydytojų radiologų ir radiologijos technologų darbą, bendradarbiavimą ir jų svarbą pacientų saugoje kalbamės su prof. S. Lukoševičiumi ir doc. Aurika Vanckavičiene, Kauno klinikų Radiologijos klinikos slaugos vadove.

– Kokia komanda visada yra šalia gydytojų radiologų?

S. L. Radiologijoje komandą sudaro gydytojai radiologai, radiologijos technologai, bendrosios praktikos slaugytojai bei gydytojai anesteziologai reanimatologai. Sklandus komandinis darbas, tarpusavio pasitikėjimas, aiškios komandos narių funkcijos – pagrindiniai profesionalios paslaugos elementai. Teikdami radiologijos paslaugas nuolat bendraujame ir bendradarbiaujame multiprofesinėje komandoje.

Saulius Lukoševičius

– Koks yra radiologijos technologų darbas?

A. V. Radiologijos technologai atlieka plataus spektro radiologinius diagnostinius tyrimus nuo rentgeno tyrimų iki sudėtingesnių kompiuterinės tomografijos (KT), magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) ar angiografijos ir branduolinės medicinos tyrimų.

Radiologijos technologai informuoja pacientus apie atliekamą tyrimą, atlieka skenavimą, vadovaujantis protokolais ar gydytojo paskyrimu, kurio metu stebi pacientą, bendrauja su juo tyrimo metu bei teikia rekomendacijas po jo. Radiologijos technologai atsakingi už atliekamo tyrimo kokybę ir paciento gerovę bei saugą tyrimo metu ir iškart po jo.

Esant nuolatinei radiologijos plėtrai, atsirandant vis naujesnėmis ir pažangesnėmis tyrimo metodikoms, plečiasi ir radiologijos technologo veiklos sritys. Procedūrų atlikimas taikant naujas metodikas reikalauja nuolatinio tobulėjimo, augančios atsakomybės ir savarankiškumo. Radiologijos technologo atlikto tyrimo tikslumas ir kokybė – labai svarbūs gydytojui radiologui vertinant tyrimą bei formuojant jo išvadą.

– Ar pacientai turėtų baimintis spinduliuotės, gaunamos radiologinio tyrimo metu?

S. L. Gydytojas, siunčiantis pacientą atlikti vieną iš radiologinių tyrimų, turi labai didelę atsakomybę nuspręsti, ar toks tyrimas yra tikrai reikalingas, pasverti tyrimo naudą ir galimą žalą. Pasitaiko, kad pacientai patys prašo tyrimų, tad gydytojai turi teisingai įvertinti situaciją ir ne visada tenkinti jų norus.

Tačiau, įvertinus, kad tyrimas pacientui tikrai reikalingas, nerimauti nėra dėl ko – šiuo metu naudojamos technologijos yra išmanios, žinančios, kada sumažinti spinduliuotę, kada ją padidinti. Taip pat vis dažniau medicininėje aparatūroje integruojamas dirbtinis intelektas, padedantis darbuotojams optimizuoti, pritaikyti tokią spinduliuotės dozę, kokios reikia.

A. V. Nereikia bijoti nė vieno radiologinio tyrimo, nes jų metu gaunamos spinduliuotės dozės yra leistinos, visa įranga sertifikuota, kalibruojama, prižiūrima, nuolat atnaujinama.

Aurika Vanckavičienė

– Kaip galite padėti pacientui, labai bijančiam radiologinio tyrimo?

S. L. Pasitaiko, kad pacientai jaučia baimę tiek dėl spinduliuotės poveikio, tiek dėl uždaros, kiek ankštai atrodančios aparatūros, pavyzdžiui, MRT ar KT metu, kurioje jie turi kiek įmanoma ramiai, nejudant išgulėti tam tikrą paskirtą laiką. Tiek gydytojų radiologų, tiek radiologijos technologų užduotis – nuraminti pacientą, paaiškinti kaip ir kas jam bus atliekama. Tikrai pasitaiko atvejų, kai tenka pacientams duoti raminamųjų, išskirtinais atvejais kviečiamės į pagalbą gydytojus anesteziologus reanimatologus, kurie pacientui atlieka anesteziją.

– Kokie radiologiniai diagnostikos būdai taikomi Kauno klinikose? Kokios ateities perspektyvos?

A. V. Kauno klinikose taikomi visi šiuolaikiniai ir pažangiausi radiologiniai diagnostikos metodai, kurie šiuo metu taikomi ir didžiausiose Europos universitetinėse ligoninėse bei visame pasaulyje. Radiologijos klinika sudaro penki skyriai, kurių darbuotojai pasižymi nuolatiniu noru tobulėti, tad kiekvienais metais pavyksta įdiegti ne po vieną inovaciją.

S. L. Šiuo metu Kauno klinikose atliekant tyrimus naudojame visų rūšių spindulius, kokie tik gali būti. Netrukus bus pasiektas paskutinis laiptelis radiologinėje diagnostikoje – baigiamas įrengti ciklotronas – sveikatos priežiūrai ir mokslui svarbus įrenginys, leisiantis gaminti radiofarmacinius preparatus, reikalingus pozitronų emisijos tomografijos tyrimams atlikti. Dar aukštesnis lygmuo, laukiantis ateityje – ne tik diagnostika, tačiau ligų gydymas pasitelkiant įvairių rūšių spindulius, sukurtus ciklotrono pagalba.

Prieš 128 metus lapkričio 8-ąją dieną Vilhelmas Konradas Rentgenas atrado nežinomus spindulius, kurie šiuo metu naudojami radiologiniuose tyrimuose ir vadinami rentgeno spinduliais. Dėl šios priežasties kiekvienais metais šią dieną minima Tarptautinė radiologijos diena, kurios tikslas – didinti supratimą apie radiologijos svarbą saugiai pacientų priežiūrai ir gerinti visuomenės supratimą apie gyvybiškai svarbų gydytojų radiologų ir radiologijos technologų vaidmenį sveikatos priežiūros sistemoje. Šių metų šūkis – „Gydytojai radiologai ir radiologijos technologai vardan pacientų sveikatos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją