Lietuvoje, kaip ir Europos Sąjungoje, krūtų vėžiu suserga kas vienuolikta moteris. Tačiau mūsų šalyje dėl prasto šios dažniausios moterų onkologinės ligos žinomumo vis dar gausu užleistų ligos atvejų, o atrankinės mamografinės patikros lankomumas siekia vos 50 proc. tikslinės amžiaus grupės (50-69 m. moterų). Liūdinančios statistikos įkvėptas prasmingas renginys siekia pakeisti šią situaciją didinant žinomumą apie krūtų vėžį ir stiprinant solidarumą visuomenėje bei skatina moteris prisiimti atsakomybę už savo sveikatą.

„Nors gyvename nuolatiniame informacijos sraute, kai žinių apie bet ką galime gauti čia ir dabar, aktyvavę vos vieną išmaniojo įrenginio nuorodą, akivaizdu, jog apie krūtų vėžį dar žinome nepakankamai – pasakoja Lietuvos krūties vėžio asociacijos valdybos pirmininkė Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja chirurgė dr. Agnė Čižauskaitė. Anot gydytojos, visa renginio metu surinkta parama bus skirta krūtų vėžio žinomumui didinti.

Gydytoja Agnė Čižauskaitė, foto iš asmeninio archyvo

„Moterims norime priminti, kad jos kovoje su liga nėra vienos. Kad tamsoje visada yra šviesa, tiesoje – viltis, o stiprybė įmanoma tik bendrystėje. Tikime, jog šis violetinės spalvos vėliavėlėmis uostamiestį papuošiantis, levandomis dvelkiantis renginys daugeliui moterų primins, jog atėjo metas pasirūpinti savo krūtimis, nes tai gali išgelbėti jų gyvybę“, – tvirtina A. Čižauskaitė.

Gydytoja pabrėžia, kad Šv. Magdalenos naktis svarbi ne tik krūtų vėžio diagnozę išgirdusioms moterims, ji aktuali kur kas platesnei auditorijai.

„Moteris nėra atskiras individas, ji yra ta ašis, aplink kurią sukasi visas šeimos gyvenimas. Mane labai įkvėpė profesorius Jaume Masia, sakęs, kad kiekviena šalis privalo turėti renginį, skirtą krūtų vėžiui. Anot profesoriaus, sveika moteris, tai – sveika šeima, o sveika šeima, tai – sveika visuomenė. Kai moteris yra sveika, ji yra laiminga, darbinga. Tad šis renginys reikalingas ne tik moterims, bet ir jų artimiesiems: vaikams, sutuoktiniams, draugams, bičiuliams, kolegoms, darbuotojams ir darbdaviams. Asmeniškai mane labiausiai džiugina tai, kad Šv. Magdalenos naktis vis plečiasi ir kasmet joje dalyvauja ne tik vis daugiau moterų, bet prie renginio jungiasi ir nauji gydytojai, sakydami, jog jie taip pat nori prisidėti savo žiniomis, patirtimi, kad mato prasmę savo konsultacijose. Praėjusiais metais prie mūsų prisijungė gydytojas genetikas, šiemet – gydytojas dermatologas. Be jokios abejonės, gausėja ir rėmėjų gretos. Be jų apskritai niekas neįvyktų“, – pasakoja A. Čižauskaitė.

Krūtų patikra

Gydytoja priduria, kad Šv. Magdalenos naktimi siekiama ne tik didinti žinomumą apie ligą, bet ir griauti daugybę mitų, susijusių su krūtų patikra.

„Dauguma moterų mano, kad jei jos nieko nejaučia, jei joms neskauda, vadinasi, jos – sveikos. Tad laukiama 50 metų, kai gydytojas nusiųs pasidaryti mamografijos. Tačiau krūtų vėžiu serga vis jaunesnės moterys. Pačiai apčiuopus krūtyje darinį, reiškia, kad darinys, tikėtina, jau bus didelis, sudarytas iš milijonų ląstelių. Toks auglys paprastai reikalauja rimto, sudėtingo gydymo. Tuo tarpu mūsų tikslas ligą aptikti kuo anksčiau, kad gydymas būtų minimalus, kai dar nereikia skirti chemoterapijos, kai apsieinama tik su krūtį tausojančia operacija, kad moteris iš kasdienio gyvenimo atsitrauktų kuo trumpesniam laikui, kad patirtų kuo mažiau nepageidaujamų ligos gydymo reiškinių“, – teigia gydytoja ir akcentuoja, kad krūtų vėžį anksti įmanoma aptikti tik reguliariai tikrinantis krūtis gydytojo specialisto rekomenduotu instrumentiniu tyrimo metodu bei periodiškumu.

Sveikoms, rizikos veiksnių neturinčios moterims krūtis rekomenduojama tikrintis nuo 35 m. kas dvejus metus. Rizikos veiksnių turinčios moterys turėtų profilaktinės patikros planą aptarti su krūtų ligų specialistu.

Jau penktąjį kartą vyksianti Šv. Magdalenos naktis šiemet bus dar gausesnė edukacinių bei pramoginių veiklų. Liepos 22-ąją nuo ankstaus ryto nuotoliniu būdu vyks ir internetu bus transliuojama tarptautinė mokslinė – praktinė konferencija „Su limfedema baigta! Ko nežinome apie jos diagnostiką, kliniką, gydymą ir prevenciją?“ Konferencija skirta sveikatos priežiūros specialistams, krūtų vėžio paliestiems žmonėms ir jų artimiesiems.

Taip pat Šv. Pranciškaus onkologijos centre bus organizuojamos neatlygintinos ultragarsinės krūtų patikros, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojų, gydytojų genetikų, gydytojo dermatologo ir limfedemos specialisto konsultacijos. Patikroms bei konsultacijoms būtina išankstinė registracija.

Jūros šventės šurmulyje pačiame Klaipėdos centre Karlskronos aikštėje visuomenę edukacinėms bei pramoginėms veikloms kvies Šv. Magdalenos palapinėje įsikūrusi savanorių komanda. Vyks pokalbiai su gydytojais, viktorinos metu bus galima laimėti šaunių prizų, o visus norinčius kviesime puoštis laikinomis tatuiruotėmis, sužaisti lauko šaškėmis, pūsti didžiulius muilo burbulus arba nusifotografuoti prie milžiniško 4 m aukščio krūties formos baliono su užrašu „Pasitikrinau, nes myliu Tave!“.

Palapinėje taip pat visą dieną vyks registracija naktiniam moterų ėjimui ir bėgimui. Renginio kulminacija – vakarinis koncertas ir naktinis moterų bėgimas bei ėjimas, startuosiantis ir finišuosiantis Teatro aikštėje.

Vakarinė Šv. Magdalenos nakties dalis prasidės 21 valandą Teatro aikštėje. Šv. Pranciškaus onkologijos centro šokių grupė „Šviesos banga“ dovanos šokio pasirodymą, Cappella‘A su Kristina Jatautaite atliks koncertinę programą „Lietuviškas retro“. 22 valandą startuos moterų bėgimas ir ėjimas, na, o vakarą užbaigs Klaipėdos švenčių dovanojamas atlikėjos Jurgos Šeduikytės pasirodymas. 3 greičiausių bėgimo ir 3 ėjimo nugalėtojų bei 3 komandų laukia ypatingi prizai. Visi už bėgimo dalyvių registracijos aukas surinkti pinigai bus skirti informacijos apie krūtų vėžio prevenciją Lietuvoje sklaidai. Šv. Magdalenos naktyje, kaip ir ankstesniais metais, taip pat dalyvaus ir renginio globėja šalies Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją