„Viena iš būtinybių, jūra ir batutai, kitaip negali būti“, – sakė viena moteris.

Tačiau moteris pripažįsta, kad pernai metais jos vaikas, šokinėdamas ant batuto, prasiskėlė lūpą.

„Linksma, pasportuoja. Ateiname jau ne vienus metus, vaikui batutas yra pagrindinis dalykas“, – sakė kitas batutų parko lankytojas.

Daugelis nė nepagalvoja, kad batutai, pasak medikų, yra pavojingiausių pramogų trejetuke.

„Yra tikriausiai antroje vietoje, po visokių motorinių ir nemotorinių važiavimo priemonių“, – sakė Santaros klinikų Vaikų priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėja Ingrida Sapagovaitė.

Gydytoja - traumatologė Ingrida Sapagovaitė

Į medikų rankas patenka vaikai ne tik iš batutų parkų, bet ir iš nuosavų sodybų.

„Vaikai nukenčia arba neatsargiai šokinėdami po kelis, kai sugriūna visi į vieną vietą, ir nukenčia esantis apačioje, arba dėl neatsargaus elgesio, skirtingo svorio bešokinėjančių vaikų, neteisingai įrengtų batutų, būna išsviedžiami ant žemės, kažkur toli“, – sakė gydytoja.

Būna, kad vaikai trenkiasi į betoną, kitus daiktus. Pasak gydytojos, dėl batutų patiriamos sudėtingos galvos, smegenų traumos, rankų, kojų lūžiai. Tada prireikia operacijos.

„Dažnai krenta ant rankų. Kartais tarp kolegų pajuokaujame, kad batutų traumos yra vienos iš pagrindinių mūsų darbdavių“, – sakė Šeškinės poliklinikos vaikų chirurgas Eduardas Stukas.

Medikai kalba apie dar vieną traumą, kuri nutinka berniukams per daug intensyviai šokinėjant.

„Yra galūnių traumos, bet berniukams dar dažnai būna sėklidžių apsisukimai. Tada reikia operacijos. Dažniausiai tai nutinka 6–8 metų berniukams, kurie fiziškai yra labai aktyvūs. Pirmas simptomas yra skausmas. Kartais berniukai bando slėpti, sako, kad skauda pilvą, o tik po kurio laiko parodo, kur iš tiesų skauda“, – sakė Karoliniškių poliklinikos skyriaus vedėja Živilė Mikalauskienė.

Be batutų, vaikai dažniausiai nukenčia dėl paspirtukų, riedučių, riedlenčių ir keturračių. Šį sezoną Santaros klinikų medikai vadina išskirtiniu.

„Ypač daug pacientų, gerokai daugiau nei daugelio metų statistika. Po 200 per dieną“, – kalbėjo Santaros klinikų gydytoja.

Tikėtina, kad vis mažiau judantys ir daugiau prie ekranų laiko praleidžiantys vaikai praranda aktyvaus laisvalaikio įgūdžius. Tad medikai prašo tėvų didesnio dėmesio. Taip pat pataria atsižvelgti į plačiai atvertus langus, pro kuriuos vaikai gali iškristi.

Visą LNK Žinių reportažą rasite čia: