Pėdų išsausėjimą gali iššaukti įvairiausios priežastys – tiek anatominės žmogaus organizmo savybės, tiek išoriniai aplinkos veiksniai. Tai gali paskatinti netinkama avalynė ar pėdų higiena bei intensyvus fizinis darbas, kada jaučiamas nuolatinis pėdų spaudimas. Tačiau kai kurios priežastys gali atskleisti ir apie pokyčius žmogaus organizme – gretutinių lėtinių ligų vystymasis arba tam tikrų odos infekcijų atsiradimas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak gydytojos dermatovenerologės Ievos Turskės, siekiant užkirsti kelią nepageidaujam pėdų išsausėjimui, jas būtina nuolat sąžiningai prižiūrėti ir nelaukti, kol išsivystys ilgalaikė odos problema. Kasdienei pėdų odos priežiūrai geriausiai gali pasitarnauti kosmetikos priemonės su šlapalu.

Šlapalas kosmetikos gamybos rinkoje spėjo sulaukti visuotinio kosmetologų ir dermatologų pripažinimo dėl savo 6 pagrindinių savybių:

Giliai drėkina

Šlapalas turi ypatingą savybę giliai drėkinti ir minkštinti storą, šiurkščią ar nuospaudų turinčią odą – dažnu atveju tai gali būti išsausėjimo ir nuolatinių įtrūkimų išvargintos pėdos, keliai ir alkūnės. Šlapalas kaip pagrindinis kosmetikos ingredientas pasižymi funkcija pritraukti vandens molekules, kurios yra ypatingai reikalingos sausos odos priežiūrai.

Išsaugo drėgmę

Anot gyd. dermatovenerologės, odos drėkinimui galima pasitelkti daug skirtingų ingredientų, tačiau drėgmės išsaugojimui epidermyje efektyviausiai padeda šlapalas.

Šlapalas pasižymi stipriomis drėgmės išsaugojimo savybėmis. Jam veikiant odos viršutiniame epidermio sluoksnyje susidaro apsauginė plėvelė, kuri neleidžia drėgmei pasišalinti iš giluminių odos sluoksnių.

Atkuria natūralų odos barjerą

Pats pirmasis pažeisto apsauginio odos barjero požymis – odos išsausėjimas, nesvarbu, kiek ši būtų drėkinama. Pro pažeistą barjerą ne tik pasišalina reikalinga odos drėgmė, bet ir susikuria bakterijų ir toksinų prasiskverbimui palanki terpė.

„Dažnai apsauginis odos barjeras išsibalansuoja dėl netinkamos odos priežiūros – naudojant agresyvius muilus ar kitas kosmetikos priemones, savo sudėtyje turinčias alkoholio. O į kasdienę odos priežiūros rutiną įtraukus šlapalo turinčius produktus, galite padėti atsistatyti apsauginiam odos barjerui, kuris palaiko natūralų odos drėgmės kiekį bei svarbiausia – apsaugo pėdų odą nuo bakterijų ir grybelių sukeliamų odos problemų“, – teigia gydytoja.

Puikus keratolitikas

Pasak gyd. I. Turskės, net ir sudrėkinus pėdų odą, varginantis pleiskanojimas ne visada taip paprastai pasitraukia.

„Tokiais atvejais šlapalas atlieka keratolitikams būdingą funkciją – padeda pašalinti negyvas suragėjusias ląsteles, dar kitaip vadinamas pleiskanomis. Prieš tai suragėjimu pasižymėjusi, tačiau šlapalo veikliųjų savybių suminkštinta pėdų oda geba lengviau atsisluoksniuoti – ji vėl tampa švelni ir lygi“, – teigia gyd. dermatovenerologė.

Veikia antimikrobiškai

Kartais suragėjusios pėdos gali būti cukrinio diabeto vystymosi pasekmė, kuri dar kitaip tai vadinama – „diabetinė pėda“. Susidūrus su šio pobūdžio odos ragėjimu taip pat praverčia šlapalu praturtintos priemonės, kurios net ir problemų neturinčiai odai gali praversti apsisaugant nuo nepageidaujamų mikrobų, galinčių sukelti pašalines odos ligas ar jos pažeidimus.

Atsakingas už kitų ingredientų skvarbumą

Šlapalas pagerina kitų odos priežiūros ingredientų skvarbumą į gilesnius odos sluoksnius. Todėl į epidermio sluoksnį prasiskverbęs šlapalas gali ne tik užtikrinti ilgalaikį odos drėkinimą, bet ir pasirūpinti kitų intensyvių bei odai naudingų ingredientų prasiskverbimu. Taip užtikrinamas greitesnis ir ilgalaikis pėdų odos atsigavimas.

Pasak gyd. dermatovenerologė, norint išspręsti įsisenėjusias pėdų odos problemas ar netgi siekiant anksčiau laiko tam užkirsti kelią, priemones su šlapalu reikia naudoti kasdien. Taip pat kartu derinti kitas pėdų higienos procedūras – tai gali būti pėdų vonelės ar šveitimai.

„Kadangi pėdų odos raginis sluoksnis yra itin storas, vertėtų pasirinkti didesnės koncentracijos šlapalą nei aptinkama įprastuose kūno ar veido kremuose. O visų svarbiausia nepamiršti, jog ne visada užtenka pasirūpinti veido oda, tad siekiant užtikrinti visapusę odos sveikatą, mylėkite save iki pat kojų pirštų galiukų“, – teigia gyd. I. Turskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)