Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovė Aistė Tautvydienė pasakojo, kad vaistus internetu perka ir lietuviai, tačiau ne tik iš legaliai internetu veikiančių vaistinių, o ir iš kitų puslapių.

„Reikėtų akcentuoti du dalykus. Pirmiausia, kiek pastebime patys, ir kiek informuoja pilietiškai nusiteikę asmenys, kad kažkur pamatė interneto svetainę, kurioje pristatomas neva stebuklingas vaistas, visi produktai pristatomi panašiu principu.

Visos svetainės tarpusavyje labai panašios, jose daug ryškių spalvų, šūkių, koks preparatas stebuklingas. Dažnai pasinaudojama žinomų žmonių veidais, gydytojų, dainininkų, visuomenės veikėjų, politikų, į jų lūpas įdedami sugalvoti žodžiai, o žmonės tuo patiki“, – pasakojo A. Tautvydienė.

Aistė Tautvydienė

Pirmiausia reikėtų patikrinti, ar vaistas tikrai registruotas. Tai padaryti nesudėtinga – tereikia apsilankyti VVKT puslapyje ir skiltyje „Vaistų paieška“ įvesti vaisto pavadinimą. Jei paieška neparodė jokio rezultato, vadinasi, tai nėra registruotas vaistas.

„Vaistus internetu pirkti galima, bet tai galima daryti iš legaliai veikiančių vaistinių. Visos jos turi specialų logotipą, kuris parodo, kad pirkti iš šios svetainės vaistus yra saugu. Logotipas būtinai turi būti aktyvus, jį paspaudus žmogus nukeliauja į mūsų tarnybos svetainę“, – sakė LNK Žinių pašnekovė.

Nelegaliai vaistais prekiaujama ir fizinėse vietose, pavyzdžiui, turguje. Neretai žmonės vaistų parsiveža iš kitų šalių, o tada juos perparduoda čia, Lietuvoje. Tokiu atveju net legaliu kitoje šalyje buvęs vaistas, Lietuvoje tampa nelegaliu.

„Nes neaišku, kokiomis sąlygomis vaistas buvo atvežtas, kokioje temperatūroje. Pirkėjas pats to nepatikrins, o pardavėjas pasakys, ką jam reikia“, – sakė A. Tautvydienė.

Turguje tikrų vaistų nenusipirksite, nes neaišku, kur tokie vaistai pagaminti, juo labiau, turguje nėra tinkamų sąlygų juos laikyti.

„Net jei vaistas nusipirktas iš kitos šalies legalios vaistinės, bet neaišku, kaip jis čia atkeliavo. Negalime garantuoti, kad vaisto savybės nepakito, kad jis saugus vartoti. Todėl žmogus, pirkdamas vaistus turguje ar iš po prekystalio, tikrai labai rizikuoja savo sveikata“, – perspėjo A. Tautvydienė.

Nelegaliai nusipirktas vaistas gali ne tik neturėti jokios naudos, bet dar ir pakenkti. Nelegalių vaistų gamintojai daug dėmesio skiria tokių gaminių pakuotėms, tačiau visiškai neaišku, kas iš tiesų yra jų sudėtyje.

„Vartotojui sunku atskirti, ar tai vaistas, ar padirbinys, nes išoriškai pakuotės būna identiškos. Ir tikriausiai tik pats gamintojas gali atskirti, kur yra tikra. Žmogus gali patirti labai daug šalutinių reakcijų, vėmimą, pykinimą, galvos skausmą, viskas gali baigtis net apsinuodijimu ar mirtimi. O gali nenutikti ir nieko, nes to preparato sudėtyje bus paprasčiausias cukrus ar miltai, kainavę labai brangiai“, – sakė A. Tautvydienė.

LNK Žinių pokalbį žiūrėkite čia: