Kaip žinoti, ar užtenka iš meniu išbraukti laktozės turinčius produktus, ar tai – jau rimtesnė bėda, kuriai būtinas rimtesnis gydymas? Apie tai portalui „Delfi“ papasakojo gydytojas gastroeneterologas Artūras Jacinavičius.

– Ar tiesa, kad laktozės netoleravimo simptomai gali būti panašūs į uždegiminių žarnų ligų? Jei taip, kaip atskirti, kas sukėlė ligą? Ar tam būtina atlikti tyrimus, ar yra ir tam tikrų tik toms ligoms būdingų simptomų?

– Laktozės netolarevimas gali pasireikšti pilvo skausmu, pūtimu, padidėjusia dujų gamyba, pykinimu, viduriavimu (vaikams dažniau, suaugusiems tai nedažnas simptomas). Šie simptomai gali būti panašūs ir į kitas žarnyno uždegimines ar infekcines ligas, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, kiek laiko simptomai trunka, kada prasideda, kada palengvėja. Esant laktozės netoleravimui simptomai dažniausiai paryškėja praėjus kelioms valandoms po maisto, turėjusio laktozės, valgymo, ir išnyksta po 5-7 dienų vengiant laktozės turinčio maisto.

Esant uždegiminėms žarnų ligoms šalia aukščiau išvardintų simptomų gali pasireiškti viduriavimas su gleivėmis ir krauju, staigus noras tuštintis, mažakraujystė, svorio kritimas, karščiavimas.

Siekiant atskirti ligas rekomenduojama atlikti išmatų tyrimus, esant pavojaus simptomams, tokiems kaip amžius virš 50 metų, kraujavimas, naktiniai skausmai ir viduriavimas, progresuojantis pilvo skausmas, nepaaiškinamas svorio kritimas, uždegiminių žarnų ligų ar žarnyno vėžio atvejai šeimoje – rekomenduojama atlikti žarnyno endoskopinį tyrimą – kolonoskopiją.

Asociatyvioji nuotr.

– Ar gali sutapti laktozės netoleravimo sukelti negalavimai ir su onkologinių ligų požymiais, pvz., žarnyno vėžiu?

– Simptomai gali būti panašūs, tačiau vėžio atveju simptomai dažniausiai atsiranda neišprovokuoti maisto ir gyvenimo būdo, staiga pasikeičia tuštinimosi pobūdis, gali pasireikšti tiek vidurių užkietėjimu, tiek viduriavimu, dažnai būna ir kraujo, staigiai krenta svoris. Laktozės netoleravimui kraujas išmatose nėra būdingas.

– Ar daugėja žmonių, sergančių uždegiminėmis žarnų ligomis? Jeigu taip, gal žinoma, kodėl?

Uždegiminėmis žarnų ligomis (Krono liga, opiniu kolitu) sergančiųjų skaičius pasaulyje sparčiai kyla. Per pastaruosius 30 metų sergančiųjų skaičius beveik padvigubėjo, nuo 3,7 mln. sergančiųjų 1990 metais, iki 6,8 mln. 2017 m. Didžiausi pacientų skaičiai yra Šiaurės Amerikoje ir Europoje, tačiau sparčiai kyla ir kitose neseniai industrializuotose Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos šalyse. Uždegiminės žarnų ligos yra autoimuninės, tad vienareikšmiškai pasakyti, kas turi įtakos jų atsiradimui, yra sunku. Tai gali būti genetiniai faktoriai (sergančiųjų pirmos eilės giminaičiams rizika yra nuo 3 iki 20 kartų didesnė susirgti, nei bendroje populiacijoje), mityba, fizinis aktyvumas, vaistų vartojimas (pvz.: neracionalus antibiotikų vartojimas, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo), imuninės sistemos sutrikimai.

Pieno produktai

– Ar gali būti, kad išties sergantys uždegiminėmis žarnų ligomis nelabai gali vartoti ir produktų su laktoze, nes pienas gali padidinti viduriavimą.

– Laktozės vartojimas kartais gali paryškinti kai kuriuos uždegiminių žarnų ligų simptomus, ypač žmonėms, sergantiems plonosios žarnos Krono liga, tačiau griežtai vengti pieno produktų nereikėtų, ypač jei jų vartojimas nesukelia papildomo diskomforto ir būklės pablogėjimo. Pacientams sergantiems uždegiminėmis žarnų ligomis būtina pilnavertė mityba, gausi baltymų ir skaidulų. Skaidulų rekomenduojama vengti tik tuomet, kai yra ligos paūmėjimas, nes gali paryškinti viduriavimą.

– Jeigu žmogus netoleruoja laktozės, ar jam kyla didesnė kitų ligų grėsmė? O gal galimos šio sutrikimo komplikacijos?

– Laktozės netoleravimas (malabsorbcija) gali būti stipriai gyvenimo kokybę bloginanti būklė, tačiau gyvybei pavojaus nekelia ir ilgalaikių pasekmių sveikatai dažniausiai neturi, nebent dėl tam tikrų produktų, turinčių laktozės, vengimo gali atsirasti kitų mikroelementų trūkumas, pavyzdžiui kalcio. Dėl to laikantis belaktozės dietos vitaminų, mikroelementų, baltymų kiekį reikėtų kompensuoti kitais šaltiniais (augaliniai baltymai, mėsa, kiaušiniai, fermentuoti pieno produktai, natūraliai neturintys laktozės (pvz.: kietieji sūriai ir brandinti sūriai)).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją