Į šiuos klausimus sutiko atsakyti Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus pavaduotoja medicinai Aira Mečėjienė.

Portalas „Delfi“ jau pasakojo apie rečiausią pasaulyje kraujo grupę, kurią turinčių žmonių kraujas netgi vadinamas „auksiniu“. Apie tai galite paskaityti čia.

A. Mečėjienė išskyrė ir dar dvi kraujo grupes, laikomas išskirtinėmis. Vienos jų savininkai yra ypač geidžiami kraujo donorai. 

Vyrai gali būti donorais dažniau

Pokalbį su pašnekove pradėjome nuo to, kas gali būti kraujo donorais ir kaip dažnai vienas žmogus gali duoti kraujo per metus. Pasirodo, vyrai gali būti donorais dažniau.

„Kraujo gali duoti sveiki vyrai ir moterys – nuo 18 iki 65 metų. Vyrai kraujo gali duoti šešis kartus, moterys – keturis kartus per metus. Kraujo galima duoti ne dažniau kaip kas 60 dienų. Per šį laiką atsistato kraujo ląstelės. Tiesa, gali būti taikomi tam tikri apribojimai dėl sveikatos būklės ar neseniai įvykusios operacijos. 

Atkreipiamas dėmesys, kad sulaukus 65 metų atsiranda tam tikri apribojimai dėl donorystės. Norint tęsti kraujo donorystę nepakenkiant paties donoro sveikatai būtinas gydytojo sutikimas“, – nurodė pašnekovė.

„Paklausiausi“ donorai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)