Ruošiantis kelionei, svarbu į lagaminą susikrauti ne tik gražiausias sukneles ar marškinėlius, bet ir pagalvoti apie būtiniausius vaistus, kurių gali prireikti atostogaujant. Svarbu žinoti, kad su lietuvišku receptu vaistų galima įsigyti ir Europos Sąjungos šalyse. Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad tereikia turėti popierinį Lietuvoje išrašytą receptą. Jį lengvai galite gauti, jei kreipsitės į savo šeimos gydytoją.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką ant popierinio recepto gali būti rašoma tik vaisto veiklioji medžiaga. Tad nuvykus į užsienį, vaistininkas pagal tai lengvai galės pasiūlyti jums reikiamą vaistą. Galbūt gamintojas ar pakuotė skirsis, tačiau veiklioji medžiaga bus tokia, kokią jums paskyrė gydytojas.

ES šalyse naudojantis lietuviškais receptais galima įsigyti ir kompensuojamuosius vaistus bei medicinos pagalbos priemones. Išvykusiesiems į Europą negalima įsigyti tik narkotinių vaistų.

Keliaujantiems ilsėtis į ES šalis svarbu pasirūpinti ir Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK). Ją teritorinėje ligonių kasoje (TLK) galima gauti vos per kelias minutes. Kortelė apsaugo turistus nuo išlaidų, susijusių su sveikatos paslaugomis. Turėdami šią kortelę būsite ramūs, nes už būtinąsias medicinines paslaugas nereikės mokėti patiems. Išlaidas apmokės Privalomojo sveikatos draudimo fondas.