Bet kaip elgtis prieš kraujo davimą – galima valgyti ar ne? Ir, jeigu galima, tai ką? Toks klausimas iškilo keliems „Delfi“ portalo skaitytojams, pasinaudojusiems proga užduoti klausimą sveikatos specialistui.

Į skaitytojų klausimus sutiko atsakyti Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas. Pasirodo, donorams ir duodantiems kraujo tyrimams rekomendacijos, kaip pasiruošti, skiriasi.

Prieš donaciją pavalgyti svarbu

„Kalbant apie kraujo donorystę, kai yra aukojama kraujo, siekiant padėti mūsų šalies gydymo įstaigose sveikstantiems pacientams, norėčiau atkreipti dėmesį, kad prieš donaciją visuomet būtina gerai pavalgyti. Nevalgius nerekomenduojama duoti kraujo, saugant savo sveikatą, nes tai sukelia silpnumą.

Daumantas Gutauskas

Štai keletas labai svarbių patarimų, ruošiantis duoti kraujo. Pirmiausia kraujo donoras privalo būti pailsėjęs ir pavalgęs. Patariama dar dieną prieš duodant kraujo nevalgyti labai riebaus, aštraus maisto ir gerti daugiau nei įprasta skysčių – mineralinio vandens, sulčių, arbatos. Geriausiai tinka negazuoti gėrimai. Svarbu ir tai, kad bent porą valandų prieš kraujo davimą nereikėtų rūkyti, tą dieną nevartoti alkoholio“, – patarė D. Gutauskas.

Kas gali ir negali duoti kraujo?

Anot pašnekovo, dažnai žmonėms kyla klausimų, kas gali aukoti kraujo.

„Atsakymas – labai paprastas. Tai daryti gali visi sveiki žmonės nuo 18 iki 65 metų ir sveriantys ne mažiau kaip 50 kilogramų. Sulaukus 65 metų kraujo donorystė kasmet gali būti pratęsiama, gavus gydytojo leidimą.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kas negali būti kraujo donorais. Tai žmonės, sergantys cukriniu debetu, tuberkulioze, piktybinėmis ir infekcinėmis ligomis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių, centrinės nervų sistemos ligomis, taip pat linkę nenormaliai kraujuoti, sergantys skrandžio, žarnyno, šlapimo, kvėpavimo ligomis“, – išvardijo NKC vadovas.

Kartu D. Gutauskas pasidalijo ir keletu įdomių faktų apie kraujo donorystę.

NKC duomenimis, kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. Iš vieno donoro paaukoto kraujo galima padėti trims pacientams. Tai reiškia, kad su neabejingais kraujo donorais NKC gali padėti pacientams, per 1 mėnesį pateikdamas kraujo komponentų daugiau kaip 15 tūkst. perpylimų.

Lietuvoje kraujo duodančių vyrų ir moterų santykis yra panašus – vyrai sudaro 55 proc., moterys 45 proc. visų kraujo donorų. Per 2021 m. iš viso buvo daugiau nei 64 tūkst. dotacijų ir surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo.

Kaip elgtis prieš kraujo tyrimus?

Taigi, prieš donaciją pavalgyti reikia, o ką specialistai rekomenduoja daryti prieš duodant kraujo tyrimams?

Kraujas laboratorijoje

„Noriu pabrėžti, kad prieš duodant kraujo bendriems tyrimams reikėtų elgtis visai priešingai – pageidautina atvykti į gydymo įstaigą ryte, geriausia iki 10 val., tą dieną nevalgius, negėrus arba išgėrus labai nedidelį kiekį vandens, o rūkantiems – ir nerūkius. Net ir išvakarėse reikėtų vengti alkoholio, taip pat aktyvios fizinės veiklos, nesportuoti.

Patartina porą dienų prieš tyrimą stengtis nevalgyti riebaus, taip pat aliejuje kepto maisto. Pavyzdžiui, jei ruošiamasi atlikti cholesterolio tyrimą, nevalgyti reikėtų mažiausiai 12 valandų, bet vandenį saikingai gerti galima.

Labai svarbu būti gerai pailsėjus. Jei naktį prastai miegojote, praneškite apie tai savo gydytojui. Kai kuriais atvejais prieš kraujo tyrimą pacientams rekomenduojama nenaudoti įprastų vaistų, šį sprendimą priima tyrimą skiriantis medikas“, – rekomendavo D. Gutauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją