Į šį klausimą sutikusi atsakyti „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė patikino: sinusitas tikrai yra išgydomas, bet gydymo procesą gali komplikuoti daug faktorių.

Vaistininkė aptarė sinusito simptomus, patarė, kas gali uos palengvinti ir įspėjo, kokios klaidos būklę gali tik pabloginti.

„Pacientai dažniausiai kreipiasi, kai simptomai pradeda varginti. Vieniems, tai būna slogos pradžia, kai stipriai erzina varvanti, užgulusi nosis. Tada rekomenduojami preparatai, sutraukiantys gleivinę, dėl kurių sumažėja nosies varvėjimas ir užgulimas. Preparatai gali būti tiek purškalų, tiek geriamų tablečių pavidalu. Ir rekomenduojamas nosies plovimas“, – sakė G. Tautkevičienė.

Giedrė Tautkevičienė

Tiesa, specialistė įspėjo nepiktnaudžiauti nosies purškalais, antraip gresia bėdos.

„Gleivinę sutraukiantys nosies purškalai turėtų būti naudojami ne ilgiau 5 dienų, kad neišsivystytų medikamentinė sloga.

Svarbu paminėti, kad skaidri, bėganti sloga – apsauginė organizmo reakcija. Patekus bakterijoms ir virusams į nosies gleivinę ir pradėjus ten gausiai daugintis, organizmas pats bando pašalinti nenaudėlius. Todėl ne visada reikalingas slogos slopinimas, dažnai gali užtekti nosies plovimo“, – patarė G. Tautkevičienė.

Kita dalis pacientų į vaistinę ateina, kada pasilenkus jaučiamas kaktos skausmas, ar spaudimo arba skausmo pojūtis žandiniuose sinusuose (žemiau akių), o išpučiamas sekretas yra klampus ir turi spalvą. Tai – jau sinusito požymiai.

Pagrindiniai sinusito simptomai yra:

  • kaktos skausmas palenkus žemyn galvą ar nuolat jaučiamas galvos skausmas;
  • skausmas akiduobėse;
  • jaučiamas spaudimo jausmas ar skausmas žandiniuose sinusuose;
  • tiršta, gelsva, pūlinga sloga;
  • nemalonus kvapas iš burnos.


Bendrieji sinusito simptomai:

  • gali būti pakilusi temperatūra;
  • jaučiamas bendras silpnumas.

Tad ką daryti, kai užklumpa sinusitas?
Sinusitas.

„Tada rekomenduojami augaliniai preparatai, kurie skystina sekretą, skatina sinusus išsivalyti. Esant sunkiai slogai dažnai gleivinė būna išburkusi, todėl svarbus yra nosies plovimas, jis palengvina kelią sekretui nutekėti.

Taip pat gali būti skiriami preparatai, mažinantys gleivinės paburkimus. Tačiau nosies plovimas prie sinusitų yra labai svarbi pagalbos priemonė.

Per kiek laiko sloga praeis ir kokio intensyvumo ji bus, dažnai priklauso nuo mūsų imuninės sistemos atsako. Todėl didelis šiltų skysčių vartojimas peršalus yra labai svarbus siekiant sutrumpinti ligos trukmę. Ir, be abejo, reikia nepamiršti stiprinti imuninę sistemą“, – patarė G. Tautkevičienė.

Kartu „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė pridūrė: „Jei sloga nepalengvėja po savaitės vartojant augalinius preparatus ar kaip tik sunkėja, būtina gydytojo konsultacija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)