Insultui STOP iniciatyva: Testas „Ar gali atpažinti insultą?“

Projektas „Insultui STOP“ buvo sukurtas kaip svarbus informacinis šaltinis visuomenei bei patogus įrankis medikams šviesti pacientus apie šią ligą. Kaip teigia vienas iš projekto autorių, neurologas Dr. Saulius Taroza, „Insultui STOP“ gimė iš noro, kad kuo daugiau mūsų visuomenės mokėtų atpažinti insulto simptomus ir žinotų, ką reikia daryti. Šie pirmieji žingsniai yra ypač svarbūs gydymo sėkmei.

Įveikę testą „Ar gali atpažinti insultą?“, žmonės gali atlikti svarbų vaidmenį gelbstint žmonių gyvybes. „Kartu mes galime prisidėti prie kovos su insultu ir sumažinti jo pražūtingą poveikį asmenims, šeimoms ir bendruomenėms“, – teigia Dr. Saulius Taroza. Svetainėje insultuistop.lt taip pat pateikiama išteklių apie insulto padarinius – su kuo susiduria insultą patyrę asmenys.

Iniciatyvos autoriai kartu su Lietuvos insulto asociacija, pripažindami insulto atpažinimo svarbą, kviečia naudotis www.insultuistop.lt internetine svetaine kaip patogiu visuomenės informavimo apie insultą įrankiu. Konferencijoje „INSULTAS 2023“ neurologų bendruomenei pristatyta iniciatyva „Insultui STOP“ sulaukė medikų palaikymo – internetinė svetainė pripažinta įtraukia priemone pacientų švietimui insulto tema.

Iššūkių kelionė: Insultas pakerta vis jaunesnius asmenis

Insultą patyrusių pacientų šeimos dažnai susiduria su didžiuliais iššūkiais. Insultas gali sukelti ilgalaikę negalią, gyvenimo būdo pokyčius ir emocinę įtampą. Dažnai pacientas net nesupranta susirgęs šia liga, o paciento artimųjų ratui iš esmės gali pasikeisti gyvenimo ritmas, tenka susidurti su ligos iššūkiais.

Insultas yra trečia pagrindinė neįgalumo priežastis. Susirūpinimą kelia tyrimų duomenys, rodantys, kad visame pasaulyje daugėja jaunesnių asmenų (t. y. jaunesnių nei 55 metų) sergamumas insultu. Absoliutus insulto ištiktų žmonių skaičius, įskaitant mirusius ar neįgaliuosius, per pastaruosius 30 metų beveik padvigubėjo.

Insultas

Pagrindiniai rizikos veiksniai: Suprasti, kas lemia insultą

Insulto rizikos veiksniai yra labai svarbūs siekiant suprasti ir išvengti šios galinčios nualinti ligos. Aukštas kraujospūdis, arba hipertenzija, yra vienas iš svarbiausių insulto rizikos veiksnių, nes jis pažeidžia kraujagysles ir didina krešulių susidarymo tikimybę. Kitas svarbus veiksnys yra rūkymas, nes jis ne tik siaurina kraujagysles, bet ir skatina krešulių susidarymą. Diabetas, turintis įtakos kraujagyslėms ir polinkiui krešėti, dar labiau padidina insulto riziką. Didelis cholesterolio kiekis, nutukimas, sėdimas gyvenimo būdas ir prieširdžių virpėjimas (nereguliarus širdies plakimas) – tai papildomi veiksniai, galintys padidinti insulto tikimybę.

Šių rizikos veiksnių atpažinimas ir šalinimas keičiant gyvenimo būdą ir taikant medicininį gydymą yra pagrindinis žingsnis siekiant išvengti insulto ir stiprinti bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Požymių atpažinimas: Raktas į išgyvenimą po insulto

Lietuvoje net iki 85% patyrusių insultą į medikus kreipiasi per vėlai. Todėl labai svarbu kuo anksčiau atpažinti insulto simptomus, nes, ištikus insultui, laikas yra labai svarbus. Kuo greičiau insultą patyrusiam žmogui bus suteikta medicininė pagalba, tuo geresnės jo galimybės pasveikti.

FAST – tai angliškų terminų trumpinys, padedantis prisiminti keturis svarbiausius insulto požymius:

  • Face – veidas,
  • Arm – ranka,
  • Speech – kalba,
  • Time – laikas, kuris be galo svarbus faktorius atpažįstant insultą.
FAST padeda atpažinti insultą

Insulto požymiai paprastai atsiranda staiga. Pagrindiniai insulto požymiai yra staiga atsiradęs veido perkreipimas, vienpusis galūnių nusilpimas arba tirpimo jausmas bei kalbos sutrikimas. Verta žinoti ir kitus insultą atpažinti padedančius požymius – staiga atsiradusį pusiausvyros ir / arba regos sutrikimą. Esant bet kuriam iš šių požymių reikia kuo skubiau kviesti skubią medicininę pagalbą numeriu 112.

Šiame straipsnyje pateikta informacija skirta bendriems žinių ir informavimo tikslams. Ji nepakeičia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnozės ar gydymo. Jei jūs arba jūsų pažįstamas asmuo jaučia insulto simptomus, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją