Kad vandens sistemose neatsirastų sveikatai pavojingų bakterijų (legionelių), pirmiausia būtina palaikyti tinkamą vandens temperatūrą: karštas vanduo visada turi būti pakankamai karštas (čiaupuose ne mažiau kaip 50 °C), o šaltas – visada pakankamai šaltas (ne daugiau kaip 20 °C). Šios taisyklės turėtų laikytis ir nuosavų ar daugiabučių namų gyventojai, kurie vandenį šildosi patys.

„Taip pat svarbu, kad karštas vanduo tiekimo sistemose būtų ne tik atitinkamos temperatūros, bet ir jose neužsistovėtų. Jei jis buvo nenaudojamas ilgesnį laiką, pavyzdžiui, ilgiau nei dvi savaites buvote išvykę atostogauti ar komandiruotėje, tuomet, prieš pradedant vartoti, reikėtų leisti vandeniui nubėgti 5 minutes. Žinoma, svarbu prižiūrėti ir valyti dušus, valyti ir dezinfekuoti dušų galvutes ir čiaupus, kad nesikauptų nuosėdos“, – akcentuoja NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Escherichia coli

Legioneliozė – ūminė infekcinė kvėpavimo takų liga, kurią sukelia bakterija Legionella pneumophila. Ja suserga apie 5 proc. užsikrėtusiųjų asmenų.

NVSC duomenimis, šiemet (sausio–rugsėjo mėn.) Lietuvoje buvo užregistruoti 59 legioneliozės atvejai.

„Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą. Legionelioze gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės“, – paaiškina NVSC vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją