Taigi, šiuo metu leistina vitamino B6 UL suaugusiems asmenims yra 12 mg, kai anksčiau buvo UL – 25 mg. Seleno UL sumažėjo nuo 300 mg iki 255 mg.

Seleno ir B6 galima aptikti augalinės ir gyvulinės kilmės produktuose. Iš tokių augalinės kilmės natūralių šaltinių yra grūdai, daržovės, o gyvūninės kilmės – mėsa, žuvis ir kt. produktai.

Vertinant įprastą Europos gyventojų mitybos racioną, EFSA nuomone europiečiai vien tik su maistu gaunantys seleną ir B6, neviršija leistinų normų. Tačiau naudojantys kartu maisto papildus, kuriuose yra seleno ir B6, tikėtina, kad leistinas šių medžiagų normas viršys.

Kai kuriuose maisto papilduose gali būti labai dideli kiekiai tam tikrų maistinių medžiagų. Etiketėje turi būti pateikta informacija apie rekomenduojamą maistinių medžiagų kiekį suvartojimą per parą. Todėl notifikuojant maisto papildus su didesniais minėtų medžiagų kiekiais nei nurodyti EFSA mokslinėse nuomonėse, turi būti pateikti dokumentai, pagrindžiantys saugų tokių medžiagų (vitamino B6 ir seleno) kiekio naudojimą.

ES teisės aktuose šiuo metu nėra nustatytų didžiausių leidžiamų maistinių medžiagų (vitaminų ar mineralinių medžiagų) kiekių maisto papilduose. Kai kurios ES šalys tai padariusios nacionaliniu lygiu. Siekiant sumažinti rizikas, rekomenduojama maisto papildus vartoti atsakingai ir atidžiai skaityti etiketes.

VMVT primena, kad Reglamentas (EB) Nr. 178/2002 nustato, kad maisto tvarkymo subjektai užtikrina, kad maistas atitiktų maisto produktus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus ir tikrina, kad šių reikalavimų būtų laikomasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją