„Dažnai susirūpina ne pats žmogus, bet jo artimieji. Klausos problema yra ne tik to žmogaus problema, nes mes negyvename vieni, tai tampa ir aplinkinių problema“, – kalbėjo D. Charsika.

Būna ir taip, kad klausos sutrikimai atsiranda dėl susikaupusios sieros.

„Ne itin dažnai, bet tikrai būna. Konsultacijos metu pažiūrime, kur yra priežastis. Jei pašalinus kamštį ar paskyrus gydymą priežastį galima pašalinti, tą ir pasakome“, – sakė specialistė.

Asociatyvioji nuotr.

Kyla klausimas, kaip tinkamai valyti ausis, kad neprisidarytume daugiau bėdos. Pasak pašnekovės, kartais gydytojai nerekomenduoja naudoti ausų krapštukų, bet tai labai individualu.

„Labai priklauso nuo situacijos. Visų pirma, siera yra skirtinga, vienais atvejais ji yra sausa, kitais – klampi. Kaip prižiūrėti dar priklauso nuo to, ar žmogus turi klausos problemų. Jei nešiojami klausos aparatai, priežiūra reikalinga rūpestingesnė“, – sakė D. Charsika.

Klausos aparatai šiais laikais, kaip pasakojo D. Charsika, yra labai maži ir nesukelia jokio diskomforto.

„Viena iš priežasčių, kodėl žmonės nesikreipia, yra baimė, kad klausos aparatas bus labai didelis, nepatogus, matomas, skleidžia įvairius garsus ir daugiau erzina nei padeda. Dabar yra visiškai priešingai, atėjęs ir užsidėjęs žmogus net nustemba“, – kalbėjo pašnekovė.

Priprasti prie klausos aparato kai kuriems prireikia vos savaitės, kitiems – mėnesio. Dabar populiariausi klausos aparatai yra įkraunami, kai nereikia keisti jokio elemento.

Įvairius pasiūlymus dėl neva klausos aparatų galima rasti ir internete.

„Internete dažniausiai parduodami garso stiprintuvai, ne klausos aparatai. Žmonės dažnai susigundo, nes norime greito ir paprasto sprendimo, išspręsti problemas čia ir dabar, niekur neiti. Kaip akinius gydytojas pritaiko specialiai mums, taip ir čia. Pritaikoma pagal girdėjimo lygį, anatominius reiškinius. Be to, atsižvelgiama ir į žmogaus regėjimą“, – sakė specialistė.

Visą LNK Žinių pokalbį rasite čia: