Tad norėčiau papasakoti, kodėl asmeniškai jums verta dėvėti kaukę, dėvėti tinkamai, o ne dėl vaizdo.

Pagrindinės straipsnelio tezės tingintiems skaityti iki galo:

1. Užsikrėtę COVID-19, virusą pradeda platinti ir intensyviausiai platina dar prieš pasireiškiant pirmiesiems išoriniams susirgimo simptomams. T. y., kiekvienas jus supantis žmogus, net jei jis gerai jaučiasi ir yra įsitikinęs, kad neserga, jau gali platinti virusą.

2. Tinkamai kaukę dėvintis asmuo, net jei jis yra tikras, kad neserga, rodo sveiką nuovoką ir pagarbą aplinkiniams, saugodamas juos nuo užkrėtimo, tuo atveju jei jis jau būtų pasigavęs virusą, tačiau to dar nežinotų.

3. Tinkamai kaukę dėvintis sveikas žmogus, mažina tikimybę užsikrėsti virusu pačiam. Kaukė gali sulaikyti visas ar dalį viruso dalelių, sergančio žmogaus paskleistų aplinkoje, be kaukės virusas lengvai patenka į nosiaryklę ir taip infekuoja naują auką.

Deja, daug kas kaukes dėvi tik todėl, kad bijo baudos arba nepatogu prieš aplinkinius. Juk ne kartą teko girdėti, kad kaukės nuo viruso pilnai neapsaugo, tik padeda neužkrėsti kitų. O jei kiti man nerūpi arba esu sveikas (na, aš tai jau tikrai žinau, kad esu sveikas, juk jaučiuosi gerai), tai negaliu užkrėsti ir kitų. To, kad dėvėti kaukes pasakė valdžia ar gydytojai, dažniausiai nepakanka, ką jie ten žino. Tad taip ir išeina, kad drąsesni ar gal įžūlesni, kol nemato policija, vaikščioja visai be kaukių, o tie kas yra ne tokie drąsūs, vaikščioja kaukes nusismaukę po nosimi. Maždaug „aš su kauke, atsikabinkit“.

Tie, kurie piktinasi reikalavimu dėvėti kaukes viešose vietose, jas dėvi tik dėl vaizdo nusismaukę po nosimi ar kaukėmis prilaiko pagurklį, arba nesupranta, kam tos kaukės reikalingos ir kaip jomis naudotis, arba jiems nusispjauti ant savo ir kitų sveikatos. Visais atvejais jie yra vienodai pavojingi visuomenei. Juos verta apeiti kuo didesniu lanku.

Šį tekstą rašau remdamasis Paulo E. Mariko (profesoriaus, gydytojo pulmonologo dirbančio su kritinės būklės ligoniais ir sudariusio COVID-19 gydymo strategiją) pateikiama informacija. Jei suprantate angliškai, labai rekomenduoju pažiūrėti visą video, kurį galite rasti P. Mariko „Youtube“ kanale, pavadinimu „COVID-19: A Clinical Update“.

Pagrindinis koronaviruso plitimo kelias yra per kvėpavimo takus, visų pirma su seilėmis, kuriomis viską apspjaudome čiaudėdami ar kosėdami. Panašu, kad koronavirusas gali plisti ir aerozolių pavidalu, tai reiškia, kad, jei žmogus serga, net nekosėdamas, tiesiog kaskart iškvėpdamas, jis į aplinką skleidžia milijonus viruso dalelių ir tos dalelės ne iš karto nukrenta ant žemės kaip seilės kosėjant, o gali pakankamai ilgai išsilaikyti ore. Tad užsikrėsti galime net tokiu atveju, kai sergantis, nors ir nekosėjantis bei kitokių išorinių simptomų nedemonstruojantis žmogus, tiesiog be kaukės yra šalia mūsų arba mes gatvėje prasilenkėme su sergančiu žmogumi be kaukės ir įkvėpėme jo iškvėpto oro debesėlį. Žinoma, galimybė užsikrėsti tokiu būdu yra mažesnė nei tuo atveju, kai mus tiesiai šviesiai apčiaudėja sergantysis, bet vis tik ji yra.

Įdomu tai, kad COVID-19 yra vienas iš tų virusų, kurio užsikrėtęs žmogus jį intensyviausiai platina iki susirgimo simptomų pasireiškimo. T.y. daugelis viruso nešiotojų apkrėtinėja aplinkinius dar net nežinodami, kad serga patys. Kai dėl prastos savijautos atgulame į lovą, virusą jau dažniausiai būname perdavę kitiems.

Tad tai, kad jaučiatės gerai ir manote, jog esate sveiki, visai nereiškia, kad jau paslapčia neplatinate viruso ir neapkrėsite savo artimųjų, kaimynų, kurie dėl prastesnės sveikatos ar vyresnio amžiaus gali atsidurti reanimacijoje.

Niujorke surinkti duomenys rodo, kad tinkamas kaukių dėvėjimas viruso plitimą stabdo kone efektyviau nei visuotinis įstaigų uždarymas. Deja, kadangi tinkamas kaukių dėvėjimas pas mus visai nemadingas, tenka viską uždarinėti ir drausti, kuo paskui tie patys nemėgstantys dėvėti kaukes ir piktinasi.

Svarbu kaukes dėvintiems nusmauktas po nosimi: intensyviausiai virusas dauginasi ir labiausiai skleidžiamas yra ne iš plaučių, o per nosiaryklę. Tad, kvėpuodami pro nosį, mes virusą galime platinti lygiai taip pat, kaip ir plačiai pražioję burną. Dar daugiau, jei sergantysis nešioja nusmauktą po nosimi kaukę, virusą jis iškvepia tiesiai ant išorinio kaukės paviršiaus, tad, jei paskui su kuo nors susitikęs dėl kultūringumo kaukę pasitaiso, tai ne tik virusą perkelia ant pirštų prieš pasisveikindamas, bet ir stipriau atsikvėpęs, virusą nuo išorinio kaukės paviršiaus sėkmingai nupučia savo pašnekovui, draugui ar giminaičiui.

Net jei į aplinkinių sveikatą jums visiškai nusispjauti, svarbu tik asmeninis komfortas, kaukes dėvėti vis tiek verta. Kadangi COVID-19 plinta per kvėpavimo takus, jis labai lengvai ir greitai prisikabina mūsų nosiaryklėje. Jei šalia mūsų buvo, praėjo ar juo labiau čiaudėjo kitas virusuotasis, kuris mano, kad yra sveikas ir jam tinkamai kaukės nešioti nereikia, mūsų dėvima kaukė bus vienintelis barjeras, kuris sutrukdys virusui mus apkrėsti.

Tiesa, kaukė efektyvi bus tik tuo atveju, jei dėvėsime ją tinkamai ir po potencialaus kontakto su virusu ar tiesiog po ilgesnio pasibuvimo parduotuvėje ar kitoje vietoje, kur yra galimybė sutikti sergančius žmones, tą kaukę paėmę už gumyčių gražiai nuimsime ir išmesime, o ne susikišę į kišenę sekančią dieną vėl užsidėsime.

Tiesą sakant, jei daug bendraujate su žmonėmis, jums tenka ilgai būti su kauke, su savimi verta turėti bent keletą vienkartinių kaukių ir po kontakto su įtartinu asmeniu, kuris jus apčiaudėjo ar artimai apkvėpavo, kaukę galima nuimti bei išmesti, tuomet pradezinfekuoti rankas ir užsidėti naują, tikrai švarią kaukę.

Jei kaukė daugkartinė, ją kasdien vertėtų aukštoje temperatūroje išskalbti ar kitaip dezinfekuoti. Paprastai daugelis to nedaro, tad šiuo atveju efektyvesnė yra paprasčiausia vienkartinė kaukė, kad ir kaip neekologiškai tai skambėtų.

Net jei kaukė mūsų 100 proc. neapsaugos nuo viruso, svarbu ir tai, kad ji sulaiko bent dalį viruso dalelių. Kuo mažesnę porciją viruso gauname užsikrėtimo metu, tuo ilgesnis tampa jo dauginimosi periodas mūsų organizme, atitinkamai imuninė sistema turi daugiau laiko su juo susidoroti. Tad kaukės dėvėjimas arba nedėvėjimas tuo metu, kai užsikrėtėme, gali lemti ar mes persirgsime lengvesne ligos forma, ar pakliūsime į reanimaciją. Žinoma, viską labai supaprastinau, labai daug kas priklauso nuo mūsų sveikatos būklės, amžiaus ir net nuo to, ar turime antsvorio. Bet jei imti ir atjaunėti, arba tapti sveikuoliais gali būti sudėtinga, tai užsidėti kaukę tinkamai uždengiant nosį ir burną gali beveik visi.

Beje, gudrūs, stilingi daugkartiniai respiratoriai su vienos krypties vožtuvais šiuo atveju nėra tinkami. Taip, jei tinkamai naudojami, jie gali padėti apsisaugoti nuo viruso patekimo į jūsų kvėpavimo takus. Tačiau jei jūs jau susirgote, nors dar to nežinote, naudodami respiratorių per vožtuvą su iškvepiamu oru bei seilėmis platinate ir virusą.

Saugokime savo sveikatą, gerbkime mus supančius žmones ir eidami iš namų tinkamai užsidėkime naują arba išplautą kaukę. O tuos, kas yra be kaukės (žinoma, kalbu ne apie šeimos narius su kuriais gyvename), apeikite iš tolo ir neprisileiskite jų prie savęs, nes jie arba nesupranta kam reikalinga kaukė, arba nesaugo nei savo, nei jūsų sveikatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)