Nors dauguma žmonių, užsikrėtusių Covid, pasveiksta per kelias dienas ar savaites nuo pradinių simptomų pajutimo, kai kuriems gali pasireikšti ilgesni ir patvaresni simptomai – NHS vadinami ilgalaikiu Covid arba sindromu po COVID-19. Iki šiol dažniausiai nustatyti simptomai buvo didelis nuovargis, uoslės praradimas, raumenų skausmai ir dusulys. Kitais įvardijami atminties sutrikimai, krūtinės skausmas, nemiga, sustiprėjęs širdies plakimas, galvos svaigimas, sąnarių skausmas, spengimas ausyse ir depresija bei nerimas.

Dabar naujas tyrimas atskleidė anksčiau nenustatytą ilgo Covid simptomą. Medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtame tyrime išsamiai aprašytas naujas simptomas, kai 33 metų vyras buvo nukreiptas į specialistų kliniką. Pacientas šešis mėnesius patyrė tai, ką autoriai apibūdina kaip „staigų kojų spalvos pasikeitimą“. Stovėdami jis pastebėjo, kad kojos laipsniškai tampa sunkesnės, pradeda „dilgčiojanti, niežėti ir nusidažo tamsia purpurine spalva“.

„Tai buvo stulbinantis akrocianozės atvejis pacientui, kuris jos nepatyrė iki užsikrėtimo COVID-19, – „Metro“ sakė tyrimo bendraautorius daktaras Manojus Sivanas, Leedso universiteto reabilitacijos medicinos docentas ir garbės konsultantas. – Tai patiriantys pacientai gali nežinoti, kad tai gali būti ilgo Covid ir disautonomijos simptomas, ir gali jausti susirūpinimą dėl to, ką mato. Panašiai gydytojai gali nežinoti apie ryšį tarp akrocianozės ir ilgo Covid. Turime užtikrinti, kad ilgo Covid atveju būtų geriau suvokiama disautonomija [nervų sistemos sutrikimas], o gydytojai turėtų įrankius, kurių jiems reikia tinkamai gydyti pacientus“.

Šiuo metu NHS siūlo ilgo Covid gydymo paslaugą, kurios tikslas – nustatyti būklę atliekant kraujo tyrimus, kraujospūdžio ir širdies ritmo stebėjimą, krūtinės ląstos rentgeną arba išmatuojant deguonies kiekį. Asmenys, turintys sunkių simptomų, gali būti nukreipti į specialistų tarnybą arba reabilitacijos tarnybą.

Jis pridūrė, kad ant kojų retkarčiais atsiranda bėrimas, tačiau gulint paslaptingi simptomai išnyksta. Sutrikimas, žinomas kaip akrocianozė, yra ilgalaikis odos spalvos pakitimas. Paprastai jis atsiranda ant rankų ir kojų, bet taip pat gali atsirasti aplink nosį bei ausis.