Kaip pasakoja gydytojai dermatologai-trichologai, paūmėjo specifinės odos ligos. Veido oda kenčia dėl dėvimų kaukių, rankų – dėl dažno plovimo ir dezinfekavimo. Taip pat dėl patiriamo užsitęsusio streso suaktyvėjo plaukų slinkimas ar plikimas, rašoma pranešime žiniasklaidai

Įprastai per dieną žmogus praranda 40–150 plaukų, tačiau dėl įvairių priežasčių šis skaičius gali stipriai padidėti. Kartais tai nulemia netinkamai pasirinktos plaukų priežiūros ir formavimo priemonės ar būdai, pavyzdžiui, per dažnas tiesinimas, garbanojimas, džiovinimas, įtemptos šukuosenos.

Visgi kur kas dažniau plaukų sveikata priklauso nuo bendros žmogaus organizmo būklės.

Aušrinė Ramanauskaitė

„Reakcinis plaukų slinkimas gali pasireikšti dėl trumpalaikio ir ilgalaikio streso, didelio šoko, hormonų svyravimo, įvairių ligų ir uždegiminių procesų organizme, taip pat medikamentų vartojimo, operacijų, chemoterapijos, fizinio išsekimo, psichologinių ir psichikos sutrikimų bei griežtos dietos, mikroelementų stokos.

Reikia nepamiršti ir fiziologinio plaukų slinkimo, kuris priklauso nuo plaukų augimo ciklų ar net sezonų - pavasarį ir rudenį daugumai žmonių plaukai slenka intensyviau.

Pirmasis karantinas dėl kilusios koronaviruso pandemijos paskelbtas pavasarį ir sutapo su sezoniniu plaukų slinkimu, o ir situacija visuomenėje buvo kelianti stresą - žmonės bijojo dėl sveikatos, verslo, artimųjų, baiminosi izoliacijos, pinigų trūkumo, santykių krizės ir rutinos pasikeitimo, žlugusių planų. Tai labai galėjo prisidėti prie esamų būklių pablogėjimo, o dažnai tapo ir plaukų slinkimo priežastimi“, – sako „Nordclinic“ gydytoja dermatologė – trichologė Aušrinė Ramanauskaitė.

Kokie maisto produktai gali padėti sumažinti plaukų slinkimą?

Per karantiną daug gydytojų konsultacijų vyksta nuotoliniu būdu, bet receptą vaistams, jeigu jie būtini, šeimos gydytojas išrašyti gali. Tiesa, internete gausu namudinių receptų bei reklamos, kuri žada, kad geriant vienus ar kitus papildus, plaukai ataugs. Tačiau medikė pataria tokiomis reklamomis pernelyg nepasitikėti, verčiau peržvelgti savo maisto racioną.

Virti kiaušiniai

Pasak A. Ramanauskaitės, TOP 5 produktai, reikalingi sveikiems plaukams augti, yra:

  • kiaušiniai – juose gausu biotino, reikalingo sveikiems plaukams, taip pat L-lizino, vitamino D, baltymų;
  • braziliški riešutai, gausiai turintys seleno. Jo dienos norma – 400 mikrogramų, o viename riešute seleno yra net iki 91 mikrogramo, todėl griežtai ribokite jų kiekį iki 4 riešutų per dieną;
  • riebi žuvis, kurioje esančios riebiosios rūgštys būtinos sveikai visavertei mitybai, ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir plaukams, nagams, odai bei akims. Šios žuvys yra puikus omega3 rūgščių ir vitamino D šaltinis. Tai gali būti lašiša, skumbrė, tunas, silkė, sardinės;
  • vitaminas D – tai raumenų ir imuninės sistemos papildas, taip pat skatinantis plaukų augimą. Yra daug produktų, kuriuose gausu vitamino D: kiaušiniai, žuvys, kepenėlės, fermentinis sūris, grybai;
  • L – Lizinas – tai amino rūgštis, gerinanti plaukų augimą. Jo trūkstant skilinėja nagai, slenka ir plonėja plaukai. L – Lizino gausu baltyminiuose produktuose – kiaušiniuose, mėsoje, pupelėse, lęšiuose, riešutuose, spirulinoje.


Taip pat dera nepamiršti geležies, cinko, vario, folio rūgšties, vitaminų A, B ir C, ginkmedžio ekstrakto.

Receptai iš interneto – peilis odai

Aušrinė Ramanauskaitė

Kalbėdama apie vadinamuosius liaudiškus receptus, tokius kaip galvos plovimas kiaušiniu, įtrynimas kokosų aliejumi, alijošiumi ar kitomis priemonėmis, gydytoja A. Ramanauskaitė prisimena atvejį, kai pacientė nutarė išbandyti „puikų“ internete rastą receptą: „Mergina, siekdama išsigydyti spuogus, nusprendė užsitepti pertrintų svogūnų ir česnakų kaukę veidui.

Perskaitė internete, neva ši kaukė labai gerai juos naikina, dar buvo rekomenduojama visą tą marmalą palikti po plėvele ant veido nakčiai. Bet ryto ji jau sunkiai sulaukė ir su mama atvyko skubiai konsultacijai dėl pūslėmis nusėto, tarsi karštu aliejumi nudeginto veido.

Teko guldyti į ligoninę, skirti sisteminį gydymą dėl baisaus alerginio kontaktinio dermatito. Kai po kurio laiko veidas sugijo, liko visam laikui raustanti ir labai jautri, o spuogai taip ir nedingo. Tik paskyrus tinkamą gydymą jie pradėjo nykti, tačiau tai užtruko kur kas ilgiau, nes veido oda buvo per daug įjautrinta ir ne visos priemonės tiko.“

Medikė sako, kad tokių savigydos atvejų tenka pamatyti kone kasdien.

Ji taip pat pastebi, kad šiuo metu labai išsiskyrė įvairių medicininių paslaugų poreikis. Vieniems dėl karantino sumažėjo pajamos, tenka daugiau būti namie, todėl klientai susilaiko nuo estetinių procedūrų, pavyzdžiui, gerokai sumažėjo lūpų putlinimo hialurono užpildais. Juk lūpos jau kelis mėnesius slepiasi po kaukėmis, tampa mažiau matomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)