Nominuoti mėgstamą sveikatos specialistą – gydytoją, slaugytoją, vaistininką ar greitosios medicinos pagalbos mediką – ir balsuoti už patinkantį kandidatą „Tautos gydytojo“ konkurse galima čia.

Empatija, jautrumas bei nuolatinis ryšio kūrimas su pacientais – vertybės, kuriomis vadovaujasi ši gydytoja. Dr. G. Balčiūnienė sutiko papasakoti, kokią prasmę įžvelgia neatlygintinoje komunikacijoje socialiniuose tinkluose su sekėjais bei pasakė, kas jai pačiai yra svarbiausia kasdieniniame akušerės-ginekologės darbe.

Piktino vyraujanti dezinformacija medicinos srityje


Būna žmonių, kurie, rodos, spėja visą. Dr. G. Balčiūnienė ne tik konsultuoja pacientes vienoje Vilniaus klinikų, tačiau kiekvienai moteriai naudingais patarimais dalinasi ir socialiniame tinkle „Instagram“. Atrodytų, kam to reikia? Juk norint patekti į šios medikės konsultaciją ir taip gali tekti palūkėti, mat vietos būna užpildytos itin greitai.

„Mintis pradėti komunikuoti socialiniuose tinkluose man pačiai buvo netikėta. Iki tol nebuvau aktyvus žmogus internete, net ir pati neturėjau asmeninės „Instagram“ paskyros. Tačiau vis labiau plečiantis mano pacienčių ratui, ėmiau suprasti, kad kasdien girdžiu vis tuos pačius klausimus. Kasdien pasakoju pacientėms apie fiziologiją, dažnai susiduriu su tomis pačiomis problemomis. Nusprendžiau, kad aktyviau viešai kalbant apie tuos pačius klausimus, kuriuos gvildenu ir ginekologo kabinete, galėčiau pagelbėti daugybei moterų, jų asmeniškai nekonsultuodama. Juk moterys, kurios skaito mano įrašus ar klausosi tiesioginių transliacijų, gali rasti nemažai atsakymų“, – teigia pašnekovė.

Kita priežastis, kodėl medikė pradėjo komunikuoti socialiniuose tinkluose – didžiulė dezinformacija, kuri vyrauja medicinos srityje. Akušerei-ginekologei nuolat tenka susidurti su išgalvotais faktais, kurie dažniausiai būna išgirsti iš mamų, tetų, močiučių, draugių. Dr. G. Balčiūnienei norėjosi skleisti įrodymais pagrįstą medicininę informaciją, kuri padėtų moterims atsirinkti, kas tiesa, o kas – tik mitai.

Labiausiai didžiuojasi, kad tiesiog myli savo darbą


Su savo sekėjais naudingais patarimais žinoma medikė dalinasi jau dvejus metus. Per šį laikotarpį ji parašė daugybę naudingų įrašų, rengė tiesiogines transliacijas bei atsakė į tūkstančius žinučių, kurių sulaukia kasdien.

„Mano skleidžiama informacija pasiekia tikrai nemažai moterų. Dažnai gaunu asmeninių žinučių su įvairiais klausimais ir prašymais pagelbėti. Maksimaliai stengiuosi padėti, kiek tik galiu. Atsakau į maždaug 90 proc. gautų žinučių, parekomenduoju, patariu. Tai darau visiškai nemokamai, tiesiog vedina noro pagelbėti“, – sako specialistė.

Dr. G. Balčiūnienė patikina, kad savo profesinius pasiekimus ji vertina kaip natūralų procesą. Juk, anot jos, svarbu daryti tai, kas teikia džiaugsmą. Tad, didžiausias jos pasiekimas ir yra mylimas darbas.

„Na, o jei kalbant apskritai, labiausiai gyvenime didžiuojuosi savo šeima. Turiu nuostabų vyrą ir du nepakartojamus vaikus. Vyras mane išmokė begalės gerų dalykų, jaučiu nuolatinį jo palaikymą ir supratimą“, – džiaugiasi konkurse nominuota gydytoja.

Su pacientėmis kuria pasitikėjimu grįstą santykį

Gydytoja akušerė-ginekologė sako, kad šiuo metu gali didžiuotis ir sukurtu puikiu ryšiu su savo pacientėmis.

„Negaliu atsidžiaugti, kad tos „sienos“ tarp gydytojų ir pacientų po truputį byra. Mes pradedame jausti žmogišką artumą, nuoširdumą, supratingumą. Aš pati mėgstu pacienčių paklausti, kaip sekasi, kaip auga vaikai, kaip sekėsi kelionėje ar tiesiog apkabinti, jei matau, kad to reikia. Grįžtančios pacientės – nuoširdaus bendravimo atspindys, įrodantis, kad kuriame pasitikėjimu grįstą santykį“, – teigia medikė.

Dr. G. Balčiūnienė pasakoja, kad ji per metus pakonsultuoja daugiau nei 3 tūkst. moterų. Žinoma, jai tenka susidurti su įvairiausiais atvejais, nuo visai paprastų, iki itin sudėtingų, kuomet būtina „pasukti“ galvą, pasikonsultuoti, paieškoti papildomos informacijos.

„Sudėtingi atvejai – tikriausiai daugelio specialistų „arkliukas“. Juk išsprendus keblią situaciją jauti pasitenkinimą savimi. Įvairūs atvejai suteikia stimulo nesustoti vietoje. Vertinu tai kaip galimybę nuolat tobulėti, o juk tai gydytojui yra privaloma“, – įsitikinusi pašnekovė.

Gydytoja pabrėžia, kad jai kasdieniniame darbe daugiausiai džiaugsmo suteikia laimingos pacientės bei su jomis sukurtas tvirtas ryšys.

Niekada nesuabejojo dėl sprendimo tapti gydytoja

Paklausta, ar būtent taip ir įsivaizdavo gydytojo darbą tuomet, kai studijavo medicinos studijas, pašnekovė patikina, kad ji pati visada tiesiog norėjo gydyti žmones.

„Besimokydama neturėjau kažkokių ypatingų ateities svajonių. Visada tiesiog norėjau būti gydytoja. Baigusi 6 bendrosios medicinos studijų metus, svajojau tapti akušere-ginekologe. Natūralu, kad į šią profesiją pasinėriau „stačia galva“: dirbau daugybę papildomų valandų, stengiausi visą informaciją „sugerti“. Tai dariau ne todėl, kad manęs kažkas prašė ar vertė. Man tiesiog buvo labai įdomu, jaučiausi esanti ten, kur ir turiu būti. Nekūriau jokių papildomų ateities planų, atrodė, kad mane tenkina tai, ką darau dabar ir tai noriu daryti ateityje“, – pasakoja pašnekovė.

Anot medikės, tai ir buvo jos sėkmės paslaptis, padėjusi tapti tuo, kuo yra dabar. Ji sako, kad gydytojos darbu niekada nenusivylė, niekada nėra suabejojusi savo profesiniu pasirinkimu.

Empatija – būtina kiekvienam gydytojui, nesvarbu kokioje srityje jis dirba

Dr. G. Balčiūnienė įsitikinusi, kad kiekvienas gydytojas, visai nesvarbu, kokioje srityje dirbantis, privalo būti empatiškas.

„Juk visose srityse susiduriame su brangiausiu turtu – sveikata. Informacija sveikatos klausimais yra itin jautri, todėl manau, kad visų specialybių gydytojai privalo būti supratingi bei gerbti kiekvieną pacientą“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, tik tokiu būdu santykis tarp gydytojo ir paciento taps atviras, grįstas pasitikėjimu ir pagarba vienas kitam.

„Didžioji dalis gydymo sėkmės ir yra ryšys su pacientu. Diagnozuoti, parinkti reikiamus tyrimus ir skirti gydymą didžioji dalis mūsų išmoksta per ilgus studijų metus. Tačiau tinkamo priėjimo prie žmogaus kartais reikia mokytis visą gyvenimą. Jei pacientas nesupras, jausis nejaukiai, gėdysis atskleisti dalį informacijos, kuri yra susijusi su sveikata, nustatyta diagnozė bei skirtas gydymas gali būti klaidingi. Todėl daugybę kartų visiems sakau, kad ryšys – pati svarbiausia gydytojų darbo dalis. Reikia nebijoti tą ryšį kurti“, – nurodo medikė.

Konkurse „Tautos gydytojas“ nominuota specialistė pataria visiems rūpintis savimi. Juk sveikata, anot jos, yra pati svarbiausia.

„Nebijokite, išdrįskite ir ateikite. Niekada nesupratau žmonių, kurie bijo ateiti pas gydytoją, nes galbūt medikas kažką ras negero. Norėčiau, kad visi suprastų, kažką rasti nėra baisu, jei randi laiku. Baisu yra sunkią diagnozę nustatyti tada, kuomet jau per vėlu“, – sako gydytoja akušerė-ginekologė dr. G. Balčiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją