Nemažai medicinos ir apskritai visų sričių specialistų apie savo profesiją svajoja nuo mažens, o „Delfi“ kalbinta farmacinės veiklos vadovė sako vaikystėje nesvajojusi tapti nei gydytoja, nei vaistininke, bet vėliau farmacijos studijas pasirinko, paskatinta močiutės.

Evelina Šeibokaitė buvo nominuota portalo „Delfi“ organizuojamame konkurse „Tautos gydytojas“ ir surinko labai daug balsų. Nominuoti mėgstamą gydytoją, slaugytoją, vaistininką ar greitosios medicinos pagalbos mediką „Tautos gydytojo“ konkurse galima čia.

– Tradicinis klausimas – kodėl pasirinkote šią profesiją? Kiek metų dirbate?

– Vaikystėje niekada nesvajojau tapti gydytoja ar vaistininke, tiesą pasakius, norėjau tapti kelionių gide. Tačiau mano močiutė buvo medicinos žmogus, ji visada sakydavo, kad užaugusi eisiu jos pėdomis. Taip ir „pribūrė“ – baigusi mokyklą pradėjau farmacijos studijas. Šiuo metu dirbu farmacinės veiklos vadove, tiesa, šį darbą dirbu tik antrus metus. O apskritai į vaistinės gyvenimą įsiliejau iš karto po pirmojo kurso. Baigusi LSMU farmacijos studijas, papildomai baigiau farmacijos išplėstinę praktiką.

– Jūsų darbe – šitokia gausa informacijos; ar pradėjus dirbti patyrėte daug įtampos?

– Kadangi savo jėgas farmacijos srityje išbandžiau po pirmojo kurso baigimo, tai didelio streso ar įtampos nejutau. Juo labiau, kad likimas lėmė savo kelyje sutikti nuostabias koleges, kurios ne tik pasidalijo žiniomis, bet ir perteikė savo profesionalią patirtį. Dirbdama pastebėjau, kad kartais žmogui reikia ne medikamento, o malonaus žodžio ar tiesiog nuoširdaus išklausymo. Gal todėl gana greitai susibendrauju su į vaistinę ateinančiais žmonėmis, iš jų sulaukiu šilto grįžtamojo ryšio.

– Ar žmonės dažniau ateina į vaistinę su konkrečiu tikslu, žinodami, kokių vaistų jiems reikia, ar atėję prašo jūsų patarimo? Ar būna, kad pastebite – žmogus akivaizdžiai linkęs užsiimti savigyda? Jei taip, kaip elgiatės, ar siūlote eiti pas gydytoją, išsamiau išsitirti?

– Mano darbo patirtis dar nėra didelė, tačiau pastebėjau, kad vyresni klientai į vaistinę ateina turėdami konkretų tikslą – įsigyti receptinį vaistą be recepto. Suprantama, kad šie žmonės užsiima savigyda. Tokiais atvejais stengiuosi įkalbinti žmogų kreiptis į gydytoją. Jaučiu, kad klientai pasitiki vaistininku ir dažnai į jį kreipiasi, vos pajutę sveikatos negalavimų. Jaunosios kartos atstovai dažniausiai nereceptinius vaistus ar maisto papildus užsisako internetu, tad prabėgomis paklausia tik dėl jų vartojimo. Vis dažnesni atvejai, kai žmonės užsuka į vaistinę pasikonsultuoti, gauti informacijos ar patarimo, neradę atsakymų internete arba susipainioję jų gausoje. Visada stengiuosi padėti, pasiūlau tinkantį medikamentą, bet neretai patariu kreiptis į gydytoją, kad būtų atlikti išsamūs tyrimai ir laiku nustatyta diagnozė.

– Ar sulaukiate prašymų patarti sveikos gyvensenos, sveikos mitybos klausimais?

– Sveikos gyvensenos, sveikos mitybos klausimai šiuolaikinėje visuomenėje tampa vis populiaresni. Pastebiu, kad žmonės vis dažniau ieško produktų be cukraus, kuo natūralesnių, augalinės kilmės, o ne cheminės sudėties vaistinių preparatų.

– Ar tenka dirbti vaistininke ir artimiesiems, draugams laisvalaikiu – ar jūsų prašo patarti, ar kreipiasi prasčiau pasijutę?

– Tikrai taip. Dažnai sulaukiu skambučių, žinučių su prašymais patarti vienu ar kitu iškilusiu sveikatos klausimu. Kadangi turiu nemažai pažinčių ir už Lietuvos ribų, todėl farmacinę paslaugą kartais tenka suteikti ir užsienyje gyvenantiems piliečiams.

– Kaip jūs pati elgiatės prasčiau pasijutusi – iš karto vartojate vaistus, o gal turite mėgstamų liaudies medicinos priemonių, žolelių ar pan.?

– Pasijutusi prasčiau neskubu vartoti vaistų, esu labiau homeopatijos gerbėja. Be to, manau, kad darbas vaistinėje savotiškai „užgrūdina“ organizmą, imuninė sistema tampa atsparesnė virusams.

Evelina Šeibokaitė

– Ar savo darbe pastebite sezoniškumą? Žiemą tikriausiai daugiau perka vienokių vaistų, papildų, vasarą – kitokių?

– Tam tikrų maisto papildų pirkimas tikrai priklauso nuo sezoniškumo. Žiemos metu žmonės, norėdami apsisaugoti nuo peršalimo ligų, perka vitaminus D, C, cinką, plačios sudėties vitaminus su ežiuole ar propoliu, o, jau susirgę ar pajutę pirmuosius ligos simptomus, griebiasi karštųjų gėrimų, pasižyminčių temperatūrą mažinančiomis savybėmis. Vasaros metu dažniau perkami antihistaminiai (priešalerginiai) preparatai, elektrolitai (kalis ir magnis). Taip pat perkama kosmetika, apsauganti nuo tiesioginės saulės spindulių, tepaliukai nuo ar po vabzdžių įkandimų.

– Vaistinėse parduodama ir kosmetikos priemonių. Ar moterys prašo padėti išsirinkti, tarkime, tinkamą kremą?

– Dažniausiai moterys ateina į vaistinę apsisprendusios, kokio kremo ar kitos kosmetikos priemonės nori, tačiau nereti atvejai, kai reikalinga išsami konsultacija, pvz., kurie kremai tinka turinčioms probleminę odą – į raudonumą linkusiai ar kenčiančiai nuo seborėjinio dermatito ir pan.

– Kokiomis problemomis dažniausiai skundžiasi žmonės?

– Problemos, kuriomis skundžiasi vaistinės klientai yra įvairios, tačiau kone dažniausios – padidėjęs kraujo spaudimas, atsiradę įvairaus pobūdžio skausmai, ypač skrandžio, virškinamojo trakto sutrikimai. Dažni nerviniai, nemigos sutrikimai.

– Kas sunkiausia jūsų darbe? O kas teikia daugiausia pasitenkinimo?

– Sakyčiau, kad sunkiausia būna tuomet, kai dirbu viena, be kolegės ir negaliu kiekvienam klientui skirti pakankamai dėmesio, jį išklausyti, išgirsti. Tuomet tampu automatine mašina, kurios tikslas – kuo greičiau aptarnauti eilėje stovintį klientą. O kalbant apie tai, kas suteikia daugiausiai pasitenkinimo, – kaip jau minėjau, – grįžtamasis klientų ryšys. Apima neapsakomas jausmas, kai, einant savo rajonu, žmonės atpažįsta, pasisveikina, teiraujasi, kaip sekasi. Kaip galiu nesidžiaugti ir nesišypsoti?! Gal todėl vaistinėje gavau vaistinės šypsenėlės titulą.

Evelina Šeibokaitė

– Gal jūsų darbe nutinka kokių nors kuriozinių, įsimintinų, juokingų situacijų?

– Kuriozinių, įsimintinų situacijų tikrai nutinka dažnai. Viena iš nesenai įvykusių – klientas, nusipirkęs porą švirkštų, „dovanų“ prigriebė pleistriukų pakelį. Juokinga, kai kartais į vaistinę žmonės ateina nusipirkti piniginės, loterijos bilietų ar taikosi susimokėti mokesčius už komunalines paslaugas.

– Ar turite savo geros savijautos receptų?

– Mano nuomone, pats geriausias geros savijautos receptas yra gera nuotaika, nuoširdi šypsena ir pozityvus požiūris į gyvenimą. Be šių „kokteilio ingredientų“ greičiau susergama, o susirgus – sunkiau pasveikstama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją