Jauna medikė pasirinko provinciją

„Esu jauna medikė, nes patirties turiu dar nedaug, tik 3,5 metų“, – sakė pašnekovė. 31 metų D. Vaitiekūnienė buvo nominuota DELFI išskirtiniame projekte „Tautos gydytojas“.

D. Vaitiekūnienė pasakoja, kad yra kilusi iš Kelmės ir neplanavo likti dirbti Kaune, kur ji atliko rezidentūrą. Medikė tikina, kad net geras vyro darbas nesutrukdė šeimai sugrįžti į Kelmę. „Nusprendžiau atsidaryti savo šeimos kliniką. Liepos mėnesį jai sueis metai. Turime nemažai pacientų, apie 2800“, – džiaugiasi D. Vaitiekūnienė.

Pašnekovė pasakoja, kad dalis medikų specialistų į Kelmę atvyksta iš Šiaulių. Pasiteiravus, kaip tokie miestai bando pritraukti specialistų, D. Vaitiekūnienė sako, kad dirbti regione medikus motyvuoja atlygis.

Tačiau šeimos gydytoja neslepia, kad medikų trūkumą jaučia ir Kelmėje. „Prisivilioti medikų yra labai sunku. Dabar mes ieškome antro šeimos gydytojo, nes krūvis yra nemažas. Vienai sunku, norisi išeiti atostogų. Bet šeimos gydytoją rasti yra labai sunku. Mieste jie gauna mažesnį atlygį, mes siūlome daugiau, o jie vis tiek nelabai nori atvykti į provinciją“, – sako D. Vaitiekūnienė.

Jauna medikė nenuleidžia nosies ir ragina kitus išbandyti mažesnius miestus. Štai D. Vaitiekūnienė savo gimtinę apibūdina kaip ekologišką vietą, kuri yra kone Lietuvos vidurys. „Rezidentūros metais gyvenau Akademijoje. Tekdavo važiuoti iš ten į Kauno klinikas, kuriose atlikau rezidentūrą. Kelyje užtrukdavau apie 35-40 minutes. Iki Šiaulių dabar greičiau nuvažiuoju negu iš vieno Kauno galo į kitą“, – juokiasi jauna šeimos gydytoja.

Šeimos gydytojas – kaip šeimos narys

Medikė įsitikinusi, kad šeimos gydytojas pacientams yra kaip šeimos narys ir ji nesigaili pasirinkusi mažiau populiaria laikomą mediko specializaciją. Atsižvelgus į tai, kaip apie D. Vaitiekūnienę atsiliepia pacientai jos nominacijos puslapyje, galima suprasti, kad tokiu jos pasirinkimu džiaugiasi ir kelmiškiai. Daugiausiai pacientai ją vadina „tiesiog nuostabia“. Pasiteiravus, kaip gydytojai pavyko užmegzti tokį šiltą santykį su pacientais, D. Vaitiekūnienė prasitaria, kad taip yra dėl paprasto bendravimo.

„Nesureikšmini savęs kaip daktaro. Nėra taip, kad jei tu esi gydytojais, tai pacientai yra prastesni nei tu. Pacientus priimi kaip savo šeimos narius. Mūsų miestas mažas. Išeinu vakare pasivaikščioti su šunimi ir žinau, kas kur gyvena, kas serga, kas turi temperatūros. Niekada nesu atsisakiusi priimti žmogaus, jei jam blogai. Pacientai mane gali pasiekti bet kada. Žmonės skambina, rašo žinutes, visada atsakau į klausimus“, – sako D. Vaitiekūnienė.

Per dieną bent valandą pasivaikščiokite

Pašnekovė pasakoja, kad kartais randa laiko ir mokyklose skaityti paskaitas. Pasiteirauju, kaip ji nepervargsta. „Mūsų klinikoje dirbanti gydytoja ginekologė sako, kad kol kas mane veda jaunatviškas optimizmas. Viskas dar įdomu, visko reikia, norisi. Kol kas energijos užtenka“, – juokiasi pašnekovė.

Tačiau surimtėjusi ji sako, kad tenka sutikti ir pacientų, kurie savo darbuose perdega. Anot jos, nekontroliuojamas stresas gali tapti depresijos, panikos atakų, įvairių kraujotakos sutrikimų, širdies permušimų ar krūtinės skausmų priežastimi.

„Jei pervargimas lėtinis, pirmiausia, reikėtų susitvarkyti darbo ir poilsio režimą. Būtina išsimiegoti 7-8 valandas. Galbūt pasiimti laisvų dienų ir taip prasiilginti savaitgalį, kažkur išvažiuoti, atsipalaiduoti. Svarbiausia, atsipalaiduoti be telefono ar kitų ekranų. Rekomenduoju pabūti gamtoje be komunikacijos priemonių, kurios dažniausiai trukdo atsipūsti“, – teigia gydytoja.

Anot jos, vakarais reikėtų išeiti pasivaikščioti. Tam, sako D. Vaitiekūnienė, reikėtų skirti bent vieną valandą. „Reikėtų laiko skirti aktyviam laisvalaikiui, o ne žiūrėti televizorių“, – ragina šeimos gydytoja. Ir nors jei esate po darbų labai pavargę ir norėtumėte tiesiog gulėti lovoje, D. Vaitiekūnienė tikina, kad būtina pasivaikščioti. „Jei labai nesinori, tada reikia įsigyti šunį. – juokiasi medikė. – Pati įsigijau ir jau niekur nesidėsi, turi su juo eiti“.

„Tautos gydytojo" platformą rasite čia:

Iki gegužės 26 dienos balsuokite už savo numylėtinius!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)