Mokėsi 11 metų

Kalbėdamas apie pasiūlymus dirbti svetur gydytojas pabrėžia, kad negali kalbėti už visus medikus. Anot G. Tytmono, jo sprendimą likti Lietuvoje lėmė keli dalykai. „Atlygis turi patenkinti mano poreikius. Kitas aspektas – esu ne visai kosmopolitiškas žmogus. Esu toks Lietuvos kurmis, man Lietuvoje gera, į užsienį – tik atostogoms“, – juokiasi G. Tytmonas.

Anot jo, šeimos gydytoju jį kvietė dirbti Norvegijoje, Švedijoje, Vokietijoje. „Paskutinis pasiūlymas buvo į Jungtinius Arabų Emyratus. Ten atlyginimai skiriasi dešimteriopai. Bet kultūrinės normos, vertybės... kad ir kaip kitiems nesuprantamai skambėtų, čia gimė ir užaugo mano protėviai, man čia gera. Nuvažiuojame prie kapų, pasisemiame dvasinės stiprybės. Nemanau, kad išvažiavimas į užsienį man tai duotų.

Didelis atlyginimas vėliau gali apkarsti. Kontraktai kartais siūlomi ne vieneriems metams. Kontraktas JAE buvo siūlytas 3 metams. Nežiūrint pasiūlymų, kuriuose nurodomos dešimtys tūkstančių eurų per mėnesį, mintyse pradedi skaičiuoti, kad trūks draugų, artimųjų, Lietuvos gamtos. „Ne piniguose laimė, o jų kiekyje" – yra toks geras pasakymas. Bet, manau, kad galima ir Lietuvoje užsidirbti“, – atvirauja medikas.

G. Tytmonas atsargiai sako, kad jaunieji medikai jį už tokius žodžius gali pasmerkti. Pašnekovas įsitikinęs, kad iškart nereikia aukštai iškelti kartelės. „Reikia susiformuoti apylinkę, vėliau ateina ir gera reputacija. Tada kyla ir atlyginimas. Nereikia norėti visko iš karto. Jaunieji medikai, išdrįsiu būti nepopuliarus, iškart nori labai didelio kąsnio. Manau, kad reikia pradėti nuo mažų žingsnelių“, – sako šeimos gydytojas.

Tačiau jis sutinka, kad yra ir kita medalio pusė – jis pats turėjo mokytis 11 metų. „Po 11 metų mokymosi tau pasiūlo atlyginimą, kuris prilyginamas šlavėjo. Nereikia nuvertinti kitų specialybių, bet vis tiek nereikia 11 metų kvalifikacijos, kad pašluotum gatvę. Jeigu gauni pasiūlymą dirbti užsienyje, tai pasiūlymo su šlavėjo alga užsienyje nėra. Ten didelės algos, o patyrusiems daktarams jos dar didesnės. JAE per mėnesį man pasiūlė 11 tūkstančių eurų su galimybe kilti“, – neslepia G. Tytmonas.

Giedrius Tytmonas

Anot jo, tada kiekvienas ir renkasi: juk šeimos su vaikais už 300-400 eurų per mėnesį neišlaikysi, sako medikas. „Tačiau visad reikia pagalvoti, kad kontraktas užsienyje baigsis, jo gali nepratęsti. O Lietuvoje finansavimas priklauso nuo apylinkės dydžio. Susiformavęs apylinkę, gali mėgautis pakankamai neblogu finansiniu atlygiu bei profesija, jei ją rinkaisi tinkamai“, – mano G. Tytmonas.

Nuo gimimo iki mirties

Pašnekovas neslepia, kad savo apylinke labai džiaugiasi: G. Tytmonas norėjo tapti pediatru, tačiau pasisukus likimui, jis tapo šeimos gydytoju, kurio apylinkėje yra daug vaikų. „Nesigailiu, kad tapau šeimos gydytoju, juo būdamas galiu dirbti su vaikais. Dirbu su pacientais nuo gimimo iki mirties, toks yra šeimos gydytojo darbas. Suformuojant tinkamą apylinkę, gali dirbti su kūdikiais, matyti kaip jie užauga, išleisti į mokyklas, paskui matyti kaip jie dirba ir, deja, mirties liudijimą parašyti. Toks mūsų ratas“, – sako medikas.

G. Tytmonas sako, kad jam, kaip šeimos gydytojui, smagiausia, gydytis šeimas. „Labai smagu dūšiai, jei sekama visa šeima: gydai vaikus, anūkus, senelius. Jautiesi šeimos gydytoju. Tas terminas tampa ne tik praktine pareigybe, bet ir dūšiai malonu“, – teigia pašnekovas.

Kadangi šio gydytojo dažniausi pacientai – vaikai, G. Tytmonas sako, kad labai aiškiai matyti civilizacijos problema – akių sutrikimai ir stuburo patologija dėl gyvenimo būdo. G. Tytmonas akcentuoja, kad vaikai turėtų kuo daugiau lakstyti, žaisti lauke.

Vaikų žaidimų aikštelė

„Mano vaikystės aikštelėje, kurioje aš žaidžiau krepšinį, dabar stovi daugiaaukštis namas. Reikia daugiau judėti, mažiau sėdėti. Mažiau kompiuterių, o daugiau kalbėti apie buvimo lauke naudą. Reikia, kad būtų sudarytos ir sąlygos vaikams ką nors veikti lauke. Matome, jei vietoje aikštelės stovi namas, tai vaikas ant asfalto juk nežais. Sėdime uždarame rate. Politikai turėtų pasirūpinti vietomis, kuriose vaikai galėtų saugiai žaisti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Anot jo, net knyga ant galvos, kad ir juokingas metodas, turi prasmės. „Knygos nešiojimas ant galvos ištiesina stuburą į tam tikrą fiziologinę padėtį. Bet jei mes turime įveikti stuburo iškrypimo priežastis. Dabar populiariau įveikti pasekmes: jei iškrypo – duosime vaistukų ar kažką kito“, – sako G. Tytmonas.

Siūlo vaikščioti basomis

Šeimos gydytojas rekomenduoja šiltuoju sezonu kartais pavaikščioti basomis. „Dabartinės avalynės pasirinkimų yra milijonas. Patogi avalynė turi savo kainą. Manau, kad standartinės populiacijos dalis perka populiarų prekės ženklą, nepažiūrėdami, ar prekė yra kokybiška. Tai nepadeda mūsų pėdos skliautui anatomiškai atlaikyti mūsų kūną. Dabar mes renkamės išorinį grožį, nežiūrėdami į kokybę.

Noriu akcentuoti, kad pagrindinis dalykas yra mankštos, taisyklingos pėdos formos formavimas. Tai galime pasiekti vaikščiodami basomis per smėlį. Pėdoje yra daugybė taškų, kurie teigiamai veikia įvairias mūsų organizmo funkcijas“, – pasakoja G. Tytmonas.

Gydytojas pastebi, kad dauguma būrelių yra mokami, tad kartais tėvų norai prasilenkia su galimybėmis. Anot G. Tytmono, tėvai tokiu atveju vaikui į rankas įduoda planšetę. „Ramu, tylu, bet mes prarandame sveikatinimo galimybę. Apie tai turėtų diskutuoti medikai, politikai ir tėvai. Vaikas pradeda šaukti, verkti, o planšetė kartais tampa raminimo būdu. Tai matau dažnai. Norėčiau, kad būtų akcentuojama ne informacinės technologijos, o sveikatingumas. Svarbiau, kad vaikas turėtų draugų būrį, o ne vieną kaimyną, su kuriuo susitikęs sėdės namuose“, – sako pašnekovas.

Jis perspėja, kad ilgalaikis ekranų naudojimas išbalansuoja žmogaus psichines savybes. „Atsiranda nerimo, emociniai sutrikimai. Tai taip pat tai gali daryti įtaką ir širdies sutrikimų, kvėpavimo veiklos sutrikimų atsiradimui. Vaikai susikuria savo virtualų pasaulį, kurį bando pritaikyti bendro pasaulio normose. Kartais nesupranta kaip veikia realus pasaulis. Tai išbalansuoja psichiką, realybės suvokimą. Vėliau medikai turi darbo, bandydami viską atstatyti“, – pasakoja G. Tytmonas.

„Tautos gydytojo" platformą rasite čia:

Balsuokite už savo numylėtinius! Balsavimą stabdysime gegužės 26 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)