Laima. Nuolat užgultos ausys, kodėl?

Dažniausiai ausis užgula dėl nosies, kaip bebūtų keista. Taip nutinka, kai yra nevienodas slėgis iš abiejų ausies būgnelio pusių. Vienas iš variantų yra sieros kamštis būgnelio išorėje. Kitas, dažnesnis variantas, nuolat užgulusi ir paburkusi nosies gleivinė dėl alergijos, rinito, lėtinio sinusito, refliukso, kai rūgštys išpliko nosies gleivinę. Abiem atvejais užtenka nueiti pas gerą šeimos gydytoją arba LOR gydytoją.

Vanda. 30 metų jaučiu širdies permušimus, buvau pas įvairius gydytojus ir jie nieko nerado. Ką daryti?

Sunku atsakyti, ką daryti, jei niekas tiek metų iš kolegų nieko neranda. Visgi, jei jus vargina permušimai, reikėtų ir toliau ieškoti pagalbos. Dabar yra gana efektyvios priemonės, kad būtų įvertinta permušimų kilmė ir jų pobūdis, tai yra paros kardiogramos užrašymas. Iš to galima spręsti, kokie tai yra permušimai, o tada imtis vienokio ar kitokio gydymo, ar profilaktikos priemonių. Permušimai gali būti visiškai nepavojingi, bet gali būti ir labai grėsmingi. Jei kardiograma dar nebuvo atlikta, tikrai patarčiau atlikti.

Asociatyvioji nuotr.

Daiva. Ar bendras kraujo tyrimas gali parodyti kepenų pakitimus?

Ir taip, ir ne. Iš tiesų, jokių pradinių pakitimų bendras kraujo tyrimas neparodys – jis neparodys, kad kepenyse yra guzas ar vėžys. Bet, jei pažeidimas pažengęs, pažengęs kepenų nepakankamumas, tai parodys ne tik bendras kraujo tyrimas, bet ir bendra paciento išvaizda, pageltimas, išsekimas, patinimas. Taigi, kai kepenų funkcija jau stipriai pakenkta, tam tikrų požymių kraujyje gali atsirasti. Tačiau bendras kraujo tyrimas labiau parodo mažakraujystę, nukraujavimą ir infekcines ligas.

Antikūnų testas

Rasa. Jeigu neturiu skydliaukės ir vartoju tiroksiną, tai man kalio jodido tablečių nereikėtų gerti?

Taip, jei kalbame apie tas tabletes, kurias visi neseniai sugalvojo pirkti atsargoms, jums vartoti nereikia, jeigu turite visiškai pašalintą skydliaukę. Kadangi būtent gerasis jodas reikalingas tam, kad greitai būtų prisotinta skydliaukė, ir ji negautų radioaktyvaus jodo, kol bėgsite iš pažeistos aplinkos.

Izolda. Man 2 tipo diabetas, geriu tiroksiną, ar gerti jodą – tikslinga?

Nesvarbu, ar jums diabetas, ar skydliaukės pakitimas, ar geriate tiroksiną, ar ne, jei kalbame apie tą jodą, kurį su maistu reikia gauti kasdien, mums jį vartoti reikia. Tam visiškai užtenka naudoti joduotą druską, tik ją reikia berti maisto gaminimo pabaigoje. Pasidarote kotletuką be druskos ir, prieš valgant, jei reikia, šiek tiek pabarstote joduotos druskos. Jei kalbame apie kalio jodido tabletes, jas gerti atominės elektrinės sprogimo atveju reikia tik tada, jei esate Vilniaus apylinkėse iki Vievio. Jei spėjate pabėgti toliau, jo gerti nereikia.

Darius. Jau ilgus metus kamuoja beprotiškas prakaitavimas, tiesiogine ta žodžio prasme, prakaitas laša nuo kaktos upeliais karštą dieną, nekalbant jau apie fizinį darbą. Gydytojai tai įvardina kaip hyperhidrozę ir sako, kad esu pasmerktas tokiam likimui. Ar yra koks gydymo būdas tokiems ligoniams be botulino injekcijų? Labiausiai prakaituoja galva ir krūtinė, pasireiškia ir emocinis prakaitavimas.

Turiu jums du patarimus – kiekvienais metais, galbūt kas dvejus metus, pakartočiau visus tyrimus ir įvertinčiau prakaitavimo priežastis. Jei dabar jums niekas nerado padidėjusios gliukozės ar sumažėjusios skydliaukės veiklos, galbūt tai paaiškės kada vėliau, dėl to nereikia visko „nurašyti“ tik hyperhidrozei. Gyvensenos korekcija, fizinis aktyvumas, vengimas kavos, alkoholio, aštraus maisto. Suprantu, kad tai padeda minimaliai. Kitos priemonės yra tik invazinės, įvairūs tepalai, botulino injekcijos, nors jos galvai ir krūtinei mažai veiksmingos. Dar viena priemonė yra jonoforezė, kai elektros pagalba į prakaito liaukas nunešami vaistai, padedantys sumažinti prakaitavimą. Tai nėra vienkartinė procedūra ir ne 100 proc. visiems padeda, bet tai vienas iš variantų. Kitas pasiūlymas yra išvažiuoti ten, kur visi prakaituoti, ir gyventi laimingai Ispanijoje ar Graikijoje.

Nijolė. Kakle 10 metų yra disko implantas. Koks jo „galiojimo“ laikas?

Bijau pameluoti, nes nežinau, koks implantas, ar kokiu tikslu dėtas. Jei kalbame apie tą patį implantą, apie kurį galvoju ir aš, jo galiojimo laikas yra apie 70 metų. Tai dar 60 metų galite jį laisvai naudoti.

Daugiau atsakymų į skaitytojų užduotus klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)