Apie lėtinį ir ūminį skausmą laidoje „Delfi rytas“ pasakojo Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas gydytojas anesteziologas reanimatologas prof. dr. Andrius Macas.

Didelę įtaką skausmui daro emocijos

Pasak prof. dr. Andriaus Maco, tiek Europoje, tiek pasaulyje, skausmas yra labai reikšminga problema. Ir tam yra kelios priežastys.

„Išsivysčiusiose šalyse gerėja sveikatos paslaugų kokybė, pacientai gauna daugiau procedūrų, žmonės apskritai gyvena ilgiau, stengiasi ilgiau būti darbingi. Bet neretai žmonės sugrįžta į savo įprastinę veiklą nepasveikę, galbūt neskirdami tam dėmesio. Yra ir kitų priežasčių, pavyzdžiui, didėjantis žmonių svoris, didėjanti antsvorio problema. Skausmo tokie žmonės patiria gerokai daugiau“, – kalbėjo profesorius.

Profesorius Andrius Macas

Ūminį skausmą, kaip aiškino profesorius, patiriame dėl įvairių sužalojimų. Jei sužalojimas sėkmingai gydomas ir gyja, skausmas turi praeiti.

„Yra daug priežasčių, kodėl ūminis skausmas nepraeina. Tai ir paties žmogaus laikysena, tam tikros nesėkmės, natūrali organizmo reakcija. Skausmas apskritai yra kažkokio pažeidžiančio faktoriaus sukeltas audinio pažeidimas, kuris ir lemia mūsų natūralią reakciją“, – kalbėjo pašnekovas.

Įdomu tai, kad skausmą gali sukelti net ir dar nesantis pažeidimas. Pavyzdžiui, jei žmogui gresia tam tikra procedūra, kuriai jis nėra pasiruošęs. Tokių atvejų, pasak prof. A. Maco, nereikia nuleisti juokais.

Skausmo vertinimas yra pagrindinis žingsnis, norint jį pradėti valdyti ir po to numalšinti. Nors kiekvieno ribos yra labai skirtingos, galioja ta pati taisyklė – jei skauda, tai reikia vertinti rimtai.

„Žmogus skausmą vertina 9 balais – galbūt kitam tai būtų ir 1 balo skausmas, bet šitam žmogui 9. Reiškia, kad jis negali normaliai funkcionuoti, dirbti, dalyvauti savo ir artimųjų gyvenime. Gali būti, kad numalšinti skausmui užteks pokalbio, o ne vaistų. Puikiai žinome, kad kalbantis su pacientu prieš operacija, skausmas būna mažesnis. Ne duodant vaistų, bet kalbantis, raminant“, – sakė prof. A. Macas.

Labai didelę įtaką skausmui turi psichologinis žmogaus nusiteikimas, emocinė būsena.

„Jei esi pavargęs, tau skaudės labiau. Prisideda ir aplinkybės, ir amžiaus tarpsniai daro didelę įtaką skausmui. Bet žmogui skauda čia ir dabar, todėl reikia spręsti problema. Gali būti, kad skausmui suvaldyti užtenka ir poilsio. Tačiau, jei skausmas uždelstas, po kurio laiko išsivysto lėtinis skausmas, o tai jau ne simptomas, bet liga“, – kalbėjo gydytojas.

Ragina kreiptis į gydytojus

Dėl lėtinio skausmo žmogus gali tapti neįgaliu – prarasti darbą, išgyventi didelius sunkumus šeimoje, santykiuose. Jaučiant ilgalaikį skausmą, būtina ir psichologo pagalba. Malšinant lėtinį skausmą, neužtenka paskirti vaistus ar atlikti procedūras, nes, pasak profesoriaus, reikia valdyti ir psichologinę būseną.

Šiuolaikiniai skausmo centrai, pasak pašnekovo, turi įvairių specialistų komandas – stengiamasi, kad būtų psichologai, neurologai, kineziterapeutai, reabilitologai.

Profesoriaus teigimu, visko išspręsti tabletėmis ir invazinėmis procedūromis nepavyks. Reikia ir psichologo, ir aplinkos pritaikymo, terapeuto, fizinių pratimų ir panašiai.

Laidoje prof. A. Macas davė ir patarimų žmonėms, kenčiantiems lėtinį skausmą.

„Visų pirma, reikia žmogui pasakyti, kad kentėti skausmo nereikia. Tinkamai valdant savo ūminį skausmą, imantis priemonių, jei jų nepaskirta, ieškant pagalbos, galima užkirsti kelią lėtinio skausmo išsivystymui. Jei jau atsirado lėtinis skausmas, nusiteikite kantriai ieškoti sprendimų. Todėl noriu palinkėti neatidėti ūminio skausmo gydymo ir valdymo, o jei jau vargina lėtinis skausmas, nusiteikti, kad darbas bus netrumpas, bet dažniausiai jį galima numalšinti ir suvaldyti“, – sakė prof. A. Macas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)