Paklausus, kaip vertina šiandien paskelbtas priemones, S.Čaplinskas tikino, kad jos yra būtinos, kad virusas neplistų.

„Vienareikšmiškai taip – priemonės būtinos. Norint sustabdyti užkrečiamos ligos plitimą, yra tik trys keliai: vienas – kad visi būtume neimlūs, kad turėtume imunitetą, jį galima sukurti dirbtiniu būdu arba persirgus – čia skiepų nėra, tai reiškia, kad visi mes esame imlūs. Kita vertus, užkirsti plitimo kelią virusui ir likviduoti susirgimo židinį. Dabar mes turime situaciją, kad tas pirminis židinys buvo jau seniai likviduotas Uhano mieste, o dabar reikia imtis sustabdymo strategijos – neleisti virusui patekti į šalį.

Pristabdymas pavyko, bet nekyla abejonių, kad vis tiek nepavyks visiškai sustabdyti. Dabar jau visose ES šalyse yra registruota susirgimo atvejų, bet ir toliau reikia tęsti strategiją ir neleisti virusui patekti į šalį. Taip pat reikia priemonių užkirsti plitimo kelią šalies viduje, kad virusas neplistų. Taigi medicinine prasme priemonės yra tinkamos“, – tikina S.Čaplinskas.

Kristina Pocytė, Prof. dr. Saulius Čaplinskas

Ketvirtadienį paskelbus informaciją dėl ugdymo įstaigų, kai kurie tėvai nerimauja, kad pas senelius savo vaikų geriau taip pat nevežti. Tiesa, kaip pabrėžia S.Čaplinskas, tokia informacija teisinga tik iš dalies.

„Jeigu yra pavojus arba įtarimas, kad mažamečiai gali būti užsikrėtę, jeigu tėvai buvo išvykę, tuomet tokiame pasakyme yra šiek tiek tiesos. Bet šiaip mes kalbame apie priemones, kad virusas neišplistų. Jeigu vaikutis nėra infekuotas, tai turbūt jam pas senelius bus gera vieta praleisti tam tikrą laiką“, – kalbėjo pašnekovas.

Nors senjorai yra rizikos grupėje, tai tikrai nereiškia, kad senesni žmonės privalo tik sėdėti namuose ir net kojos iš jų nekelti.

„Tikrai neina kalba, kad senjorams negalima net kojos kelti iš namų. Reikia suprasti, kad idėja socialinės izoliacijos reiškia, jog reikia stengtis neiti ten, kur yra dideli žmonių susibūrimai, kur gali būti sloguojančių, čiaudinčių žmonių. Viena vertus, kad žmogus neužsikrėstų, kita vertus, kad galimai neužkrėstų kitų žmonių. Bet jeigu senjorai išeis vakarop pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru, o neis ten, kur uždaros erdvės ir daug žmonių, tai jie darys teisingai. Jie prasivėdins patys, taip pat prasivėdins ir jų namai“, – sako S.Čaplinskas.

Prof. dr. Saulius Čaplinskas

Laidoje pašnekovas taip pat priminė, ką dažnas galbūt ir pamiršta – svarbu ne tik plauti rankas, bet pasirūpinti ir higiena aplink mus: valyti darbo stalus, telefonus, klaviatūrą.

„Būtinai reikia vėdinti, valyti įvairius paviršius, kurie gali būti užteršti, kur gali būti virusas. Dažnai mes nepagalvojame apie tuos pačius mobiliuosius telefonus. Mes jau akcentavome, kad rankas reikia plauti kuo dažniau: prieš valgį, grįžus į patalpą iš lauko, prieš ir po tualeto. Dažnai mes nepagalvojame, kad kompiuterių klaviatūros, ofiso stalai lieka užteršti. Reikia neužmiršti šių dalykų. Dabar, atšilus orams, reikia kuo dažniau vėdinti patalpas.“


Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į kai kurias valstybes.

Galutinai pritarus VESK, sprendimas dėl švietimo įstaigų įsigalios nuo penktadienio ir kol kas truks iki kovo 27-osios.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad penktadienį sprendimas dėl švietimo įstaigų dar bus rekomendacinis, nuo pirmadienio – jau privalomas.

„Nuo rytojaus rekomenduojame nevesti vaikų į švietimo įstaigas, o nuo kovo 16 dienos iki kovo 27 dienos bus nutrauktas ugdymo procesas visose šalies ugdymo įstaigose – nuo lopšelių ir darželių, iki universitetų“, – žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė jis.

„Nuotolinis mokymas nėra uždraustas, jis nutraukiamas pačiose įstaigose“, – Vyriausybės pasitarime sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad savivaldybės privalo užtikrinti vaikų priežiūrą įstaigose, „jeigu to nėra įmanoma užtikrinti namuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)