Vienas iš labiausiai populiarių ir „natūralių“ būdų susigrąžinti kvėpavimą – nosies plovimas.
Taigi: kam, kaip ir kada plauti ar neplauti nosies.

Lėtiniai, dažniausiai pūlingi nosies ertmių susirgimai (pvz., sinusitai) indikacija numeris vienas ir vienintelė turinti realius apčiuopiamus mokslinius įrodymus. Primenu, kad moksliniai įrodymai tai ne „Zitos vaikui padėjo“, „vienas gydytojas feisbuke rašė“ arba „aš nuolat taip darau ir nieko, gyvas“.

„Yra pūliai – šalink“, mokė mus dar antikos kolegos. Ir plovimas puikiai tai padaro, su sąlyga, kad yra kur turiniui tekėti: nėra visiškai išsikreipusi nosies pertvara ir užakę sinusai. Jei išplovus išbėgo daug žaismingų spalvų skysčių – bet ne kraujo – kurių kitaip pašalinti nepavyko, pavyzdžiui išpučiant nosį, plovimas bus naudingas. Jei niekas nebėga išskyrus ašaras, plaunate ne ten, kur reikia, arba ne taip, kaip reikia, arba ne tam, kam reikia.

Alergija. Teorinis pagrindas paprastas – yra alergenų ant gleivinės, mes juos nuplauname, alergijos nebėra. Teorija gera. Ir paprastai panašius patarimus daliname. Tokius kaip: Jus kankinančios floros žydėjimo metu grįžus iš lauko persirengti, paslėpti giliau į spintą ar net palikti už durų, jei leidžia saugumas, kaimynai ir architektūra, lauko rūbus, nuprausti veidą, jei vaikščiojote nepridengta galva net ir plaukus, uždaryti langus ir dažniau atlikti drėgną patalpų valymą. Ir nosies plovimo metu alergenus pašalinsime, bet jau sukelto jų poveikio ne.

Gripas

Buvo atlikta studija: dalis čiaudinčių ir sloguojančių piliečių gavo sūraus vandens į nosį, daliai jų po to dar leido susipurkšti vietinių priešalerginių vaistų (vietinio veikimo hormonų), o dalis hormonus purškė tiesiai į varvančias nosytes. Rezultatai: vien plovimo nepakako ir vien vandeniu gydomi kankinosi ir nekentė pavasario kaip ir iki tol. O vaistai, aišku, geriau veikė supurkšti ant švarių gleivinių, o ne ant vakarykščių pridžiūvusių snarglių.

Tad kaip operacinio lauko paruošimas – išplauti visus nešvarumus prieš ateinant veikliajai medžiagai – nosies plovimas alergijos atveju veiks puikiai. Vietoje vaistų – nelabai. Jei niekas neišsiplauna, o vaistas ir taip puikiai pasiskirsto po visą nosies gleivinę, plovimo nauda abejotina.

Peršalimas. Dažniausia dingstis gamintojams paskatinti brangiai kainuojančio vandens pirkimą, o mamoms – kankinti su pirkiniu vyrą ar vaiką. Taip, yra studija, atradusi, kad reguliariai plaunant varvančias nosytes vaikams peršalimo metu rečiau paskiriami antibiotikai, vietiniai vaistai į nosį ir karščiavimą mažinantys vaistai. Bet ir nosytes plauti dažniau linkusios mamos, kurios nepatingi pasirūpinti vaikais: laiku išpūsti nosytes, padaryti kvėpavimo mankšteles ir vibracinius masažus. O kartais ir vengiančios gydytojų paskirtų vaistų. Pagrįstai ar ne, čia jau kitas klausimas. Bet kuriuo atveju, meilė ir dėmesys sau ar vaikui, net jei įgauna tokią keistą formą kaip nosies plovimas, tikrai peršalimus gydo greičiau. Ir vėl, su sąlyga, kad plaunant nosytes kažkas išsiplauna ir kvėpavimas palengvėja. Kitaip tai rūpestis ne vaiko sveikata, o savo rūpestingo gimdytojo įvaizdžiu.

Nosies purškalas

Nėščiųjų sloga – jokių įrodymų ir labai mažas patenkintų intervencija į nosies ertmes nėštukių skaičius. Dažniausiai nepadeda ir tiek. Gal susiję su tuo, kad nėščiųjų sloga ne tiek sąlygota varvėjimu iš nosies, kiek paburkimu. Preparatas skiriamas dėl to, kad bijoma skirti kitus, cheminius vaistus. Tad mielosios būsimos mamos: jei nepadėjo – nesikankinkite. Yra puikių alergijos kamuojamiems sukurtų, bet ir nėščiosioms tinkančių vietinio veikimo vaistų, visiškai saugių viso nėštumo laikotarpiu.

Kuo plauti? Vandeniu. Švariu. Kambario arba kūno temperatūros. Vandens natūralumas jokios įtakos nedaro. Nosies gleivinei vienodai, ar tas natrio chloridas ir vandenilio monooksidas iš egzotinės jūros keliavo, ar iš Alpių sniegynų, ar iš Neries baseino. Štai druskingumas svarbus. Mes ne jūros gyvūnai ir nosys bei nosytės nepritaikytos jūros vandeniui. Nerekomenduojama plauti stipresniais nei 3 procentų druskų tirpalais, o geriausius įrodymus dėl gleivinių atsinaujinimo, nosį išklojančių ląstelių plaukelių judrumo ir mažesnio dirginimo turi izotoninis vanduo. Tai yra 0.9 procentų valgomosios druskos tirpalas. Skirtingų, ne vien valgomosios druskos, tirpalų efektyvumas ginčytinas, bet naudojimas tikrai nedraudžiamas. Tik jei kokteilis kainuoja ženkliai brangiau – naudos ir kaštų santykis abejotinas.

Su kokiu įrankiu plauti? Srovė geriau nei lašai ar purškimas. Silpna srovė geriau nei stipri čiurkšlė. Nosis ne purvu ir druska aplipęs, visą žiemą neplautas automobilis pavasarį, aukšto slėgio srovės nereikia. Sandarus prietaiso prigludimas prie šnervių geriau nei vandens ir oro purslai į visas puses. Didesnis vandens kiekis vienu metu geriau nei keli priėjimai po porą mililitrų. Tad optimaliausia – glaudžiai priglundantis, didesnės talpos lengvai paspaudžiamas buteliukas, iš kurio vanduo bėga veikiamas lengvo rankos paspaudimo arba sunkio jėgos. Gali būti brangesnis, o gali būti tiesiog izotoninis tirpalas butelyje su sportuojantiems pritaikytu iššokančiu kamštuku.

Kaip plauti? Suaugusiems – palenkus galvą į šoną suvarvinti talpos tūrį į viršutinę šnervę. Esant maloniems pojūčiams ir poreikiui – kartoti palenkus galvą į kitą pusę. Nesant pasitenkinimo procedūra arba jos efektu – procedūrą stabdyti. Vaikams panašiai. Jei vaiką kankina vienas iš tėvų, paguldžius ant vieno šono purškiame ar varviname į viršutinę šnervę, vėliau apsukame ant kito šono. Jei snarglių egzorcizme dalyvauja du ir daugiau šeimos narių – vienas gali laikyti auką vertikaliai, kiek palenkus į priekį, kitas sėlina su įranga iš apačios.

Kaip dažnai plauti? Kartą per dieną. O gal ir kartą per savaitę. Jei visko daug – gal ir du kartus per dieną. Jokių įrodymų ir patvirtintų rekomendacijų nėra. Protingiausia pagal poreikį: yra kažkas, kas trukdo ir negali prakvėpuoti/išpūsti, pabandyk plauti. Išsiplovė – tu laimėjai. Ne – tu bent jau esi drąsus.

Sloga

Kada negalima? Ypatingų kontraindikacijų nėra. Viskas vėl remiasi į sveiko proto principą. Po kiekvieno plovimo vienintelis rezultatas yra kosulys, springimas, verkimas, baimė ir isterija? Vienintelis produktas, kurį pavyksta išplauti, kraujas iš nosies ir ašaros iš akių? Po plovimo niekas negerėja ir nesuprantate, kam taip kankinote save ar vaiką? Tada nosies plovimas Jums kontraindikuotinas. Ir nereikia dėl to liūdėti, patikėkite, nelabai ką praradote.

Apibendrinant – siūlau žiūrėti į nosies plovimą kaip į simptominę priemonę. O simptomams gydyti skirtos priemonės turi simptomus mažinti. Jei nemažina – jų nauda abejotina.

Ar vienaip, ar kitaip mes tai pasiekime, nesvarbu, bet linkiu Jums švarių ir drėgnų nosių ir nosyčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)