Profesorė A. Žvirblienė sako, kad nėra supermaisto, stiprinančio imunitetą, bet tam tikrų vitaminų ir mineralų trūkumas gali lemti imunodeficitinę būklę. Trys svarbiausi – vitaminai C ir D bei cinkas.

Gamtos mokslų daktarės teigimu, imuninė sistema su organizme atsiradusiomis vėžinėmis ląstelėmis turėtų grumtis kaip ir su kitais patogenais.

„Žmonės kartais įsivaizduoja, kad imunitetas atsakingas tik už infekcijas. Bet visiškai aišku, kad onkologinės ligos taip pat susijusios su nesugebėjimu sunaikinti vėžinių ląstelių. Tik tai nėra vienintelis veiksnys – nebus taip, kad jei grūdinsimės, maudysimės eketėje, tai vėžiu nesirgsime.

Aurelija Žvirblienė

Daug lemia genetinis polinkis, aplinkos veiksniai, maistas. Vėžinės ląstelės turi daug būdų, kaip apeiti imuninį barjerą, ir kai tai įvyksta, deja, susergame onkologinėmis ligomis“, – sakė imunologė A. Žvirblienė.

Kaip bendrą organizmo atsparumą ligoms stimuliuoja, pavyzdžiui, grūdinimasis šaltu vandeniu, streso vengimas ar visavertė mityba, taip ir nepalankūs veiksniai gali didinti vėžio riziką.

„Nėra supermaisto, stiprinančio imunitetą, bet tam tikrų vitaminų ir mineralų trūkumas gali lemti imunodeficitinę būklę. Vitaminai C ir D, cinkas – tai medžiagos, padedančios palaikyti normalią ląstelių būklę, jų atsinaujinimą, baltymų biosintezę, o tai susiję su imuniniu atsaku. Jei žmogus yra nusialinęs dietomis, ištisai meta svorį ir nevalgo baltyminio maisto, toks bendras nusilpimas atsiliepia imuninei sistemai.

Kai žmonės sirgdavo tuberkulioze, jiems būdavo patariama važiuoti į kalnus, kur daug saulės. Prieš šimtą metų tai buvo turbūt vienintelis būdas, kaip kūne gaminantis vitaminui D suvaldyti šią sudėtingą ligą“, – pavyzdį pateikė imunologė.

Vitaminas D

Jei vėžys – imuniteto darbo brokas, išeitų, jog galima ir vakcina, kuri padėtų suformuoti specifinį imuninį atsaką prieš vėžį?

„Pasaulyje atliekama tokių mokslinių tyrimų (ieškant skiepų nuo vėžio – „Delfi“), bet šiuo metu rezultatų nėra. Galime tik pasiskiepyti nuo virusų, kurių ilgalaikė infekcija sukelia vėžį.

Vienas tokių – žmogaus papilomos virusas. Lietuvoje nuo jo jau skiepijamos mergaitės, kadangi viena iš ligų, kurias sukelia ši infekcija – gimdos kaklelio vėžys. Kitas pavyzdys – kepenų vėžį sukeliantis hepatito B virusas, nuo kurio skiepijami kūdikiai“, – vardijo A. Žvirblienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)