Gabija. Vargina dažnas mieguistumas, atsistojus svaigsta galva, jaučiu nuotaikų kaitą, pyktį, irzlumą, stresą. Kas tai gali būti?

Gali būti kalta jūsų lytis ir hormonų svyravimas kas mėnesį. Gali būti nemeilė sau ar antros pusės, taip pat gali būti geležies trūkumas ir mažakraujystė. Priežasčių tokiai savijautai yra begalė. Ir jei ji nepraeina pailsėjus, reikia kreiptis į gydytojus bei atlikti bent skydliaukės, bendrą kraujo ir geležies, feritino tyrimą, galbūt elektrolitus. Atradus sutrikimą ir jį pakoregavus, atsiras daugiau jėgų, kad galėtumėte labiau mylėti save. Tai yra mažiau dirbti, daugiau miegoti, daugiau mylėtis, aktyviai praleisti laiką lauke.

Valerijus Morozovas

Kristė. Ką daryti, kai pulsas padidėja iki 120 ar net daugiau? Ką galima vartoti, kad jį sumažinčiau?

Galima nieko nevartoti, o pradėti kvėpuoti. Taisyklingas kvėpavimas, kai diafragma nusileidžia žemyn ir dirgina saulės rezginį, klajoklį nervą, gali sumažinti jūsų pulsą ketvirtadaliu ar net trečdaliu. Taigi, pabandykite taisyklingai kvėpuoti pro nosį pilvu, kad padidėtų ne krūtinė, o pilvas. Jei to neužtenka arba efektas trumpalaikis, galvojame apie cheminius preparatus. Kalbant apie žoleles, yra gudobelės preparatai. Dėl vaistinių preparatų reikia pasitarti su gydytoju. Jei širdis plaka tokiu dažniu, kad pulsas 120, pakankamai greitai išnaudojami visi rezervai, todėl gali prasidėti didesnės problemos. Pavyzdžiui, gali pradėti kristi kraujospūdis, dusulys, širdies skausmas, ypač, jei jau turite gretutinių ligų. Taigi, jei su širdies plakimu jaučiate dar kokių nors susijusių simptomų, vienareikšmiškai patarčiau kreiptis į gydytojus. Reikia ištirti gretutines būkles, visų pirma, skydliaukę ir mažakraujystę.

Pulsas

Ilona. Man 37 metai. Mano pulsas dažniausiai būna 104 arba 109, išgėrus lašiukų nukrenta iki 87, o tada vėl iš naujo pakyla. Turiu skydliaukės ligą, taip pat jaučiu skausmą krūtinėje prie širdies. Ką patartumėte daryti?

Jei dažnas pulsas yra kartu su skausmu širdies plote, dusuliu, galvos svaigimu, noru prigulti ar prisėsti, reikia kreiptis į gydytojus. Taip, jūsų skydliaukės liga gali būti priežastimi to, kad širdis plaka per dažnai. Gali būti ir geležies trūkumas, moterims tai gana dažna būklė, ar net mažakraujystė. Galiausiai tai gali būti nuovargis, stresas, per didelis pervargimas darbe, neišsimiegojimas. Tai, kad širdies lašiukai veikia tik kurį laiką, yra visiškai normalu, nes tokia ir yra jų veikimo trukmė. Prasidėjus priepuoliui, galite išbandyti kvėpavimą pilvu. Bet pasikartosiu, jei jaučiate skausmą širdies plote, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją.

Algirdas. Jau beveik 4 mėnesius kartas nuo karto jaučiu veido dirginimą nuo ausies iki kaklo. Jaučiu lyg sroves, lyg badymą adatėlėmis ar tirpimą. Ką daryti?

Panašu, kad turite periferinį nervų uždegimą. Ir tas elektrinis, deginantis, šaldantis skausmas, skruzdėlyčių bėgiojimas, praneša apie tai, kad jūsų nervas yra pažeistas viruso ar kito proceso. Jei nepavyksta atsigauti ir numalšinti skausmo su paprastais priešuždegiminiais vaistais nuo skausmo, tikrai patarčiau kreiptis į gydytojus, nes reikia ištirti, kas gali pažeisti nervą. Kalbant apie pikčiausius dalykus, gali augti piktas guzas, spaudžiantis nervą. Tačiau gali būti ir dantų problema, seilių liaukų akmenys, kaklo laikysenos problema, tai sutvarkoma gana paprastai.

Juozas. Kaip gydyti sutrikusį širdies ritmą?

Iš pradžių reikia išsiaiškinti, koks yra ritmo sutrikimas ir kas jį sukelia. Reikia susikaupti ir kreiptis į gydytojus.

Skrandžio vėžys

Vida. Kodėl atsibudus ryte burna būna išdžiūvusi ir lyg išplikyta?

Dažniausiai yra dvi priežastys. Tokie nusiskundimai gana dažni, jais skundžiasi suaugę, turintys antsvorio, netaisyklingai besimaitinantys, mėgstantys kavą. Viena iš priežasčių yra refliuksas. Ypač, jei turite didesnį pilvuką, naktį blogai miegate, vartotės, didelė rizika, kad iš skrandžio rūgštys gali kilti į gerklę. Dėl to galite turėti kariesą ar lėtinį kosulį, balso stygų užkimimą bei žemesnį balsą. Kita priežastis gali būti nosies užgulimas. Jei neramiai miegate naktį ar pabundate, nes neprakvėpuojate pro nosį, gali būti, kad dažniau kvėpuojate pro burną nei pro nosį. Gleivinė išdžiūsta, dėl to atsiranda nusiskundimai. Jei pati negalite suprasti, dėl ko taip nutinka, paklauskite artimojo, miegančio šalia, kaip elgiatės naktį.

Daugiau atsakymų į skaitytojų užduotus klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją