– Yra manoma, kad prostatitas vyresnio amžiaus „diedukų“ liga. Ar tai yra tiesa?

– Tikrai ne. Prostatitas kaip tik pasireiškia jaunesnio amžiaus vyrams, tai uždegiminė liga. Vyresnio amžiaus vyrams išsivysto visai kitokie procesai, atsiranda šlapimo pūslės dirglumo sindromas, padidėja prostata, tada gali atsirasti panašūs simptomai kaip prostatito. Bet tai nėra prostatos uždegimo liga. O prostatitu dažniausiai serga jaunesnio amžiaus vyrai.

– Vyrai dažniausiai dėl ligos kaltina peršalimą – žvejybą ar medžioklę, ar panašiai. Ar tikrai tam, kad atsirastų prostatitas, reikia peršaldyti tarpvietę?

– Mūsų prostata yra tokioje nepatogioje padėtyje – pilvo apačioje po šlapimo pūsle, kur yra labai daug limfmazgių. Tai pakankamai jautrus audinys, kuris reaguoja į bet kokius išorinius ar vidinius pokyčius. Todėl ypač šaltas vanduo, sušalusios kojos visada gali sukelti limfmazgių jautrumą. Jei imunitetas kiek silpnesnis, vyrai gali jausti diskomfortą pilvo apačioje. Bet tai nereiškia, kad jau yra prostatos uždegimas. Dažnai atsiranda limfmazgių jautrumas, šlapimo pūslės dirglumas ir tada gali pasireikšti dažnesnis noras eiti šlapintis. Tačiau tai nereiškia, kad yra prostatitas. Atliekame šlapimo tyrimą ir jis būna švarus, normos ribose. Taip, kartais gali būti prostatitas po nusimaudymo šaltame vandenyje, bet tada bus karščiavimas, dideli skausmai šlapinantis, kraujas šlapime. Prostata būna labai jautri.

– Bet šiaip prostatitą dažniausiai sukelia lytiniu keliu plintančios infekcijos, taip?

– Lytiniu keliu plintančios infekcijos dažniausiai pažeidžia šlapimo pūslę ir šlaplę. Tada atsiranda visai kitokie simptomai – skausmingas šlapinimasis, jo metu tarsi degina, atsiranda išskyrų. Prostata nepažeidžiama. Jos uždegimas būna gana retais atvejais ir prostatitu dažniau vadiname ne patį prostatos uždegimą, bet mažą dubens uždegiminę ligą, kai reaguoja limfmazgiai. Dėl to negalima sakyti, kad prostatitą sukelia lytiškai plintančios infekcijos, dažniausiai tai būna jau pas mus gyvenančios bakterijos, kurios pasireiškia tada, kai nusilpsta imunitetas.

– Taip pat kaltinamas sėdimas darbas – sėdime, suspaudžiame venas, prastėja kraujo tekėjimas iš pilvo apačios ir tada pasireiškia prostatitas.

– Kodėl uždegimas turėtų priklausyti nuo sėdėjimo ar važiavimo dviračiu? Iš esmės taip, prostata turi didelę kraujotaką, bet ji beveik nedirba. Širdis, plaučiai dirba nuolat, bet prostata dirba tik lytinio akto metu – tada ji susitraukia, gerėja jos medžiagų apykaita, kraujotaka. Galime svarstyti, kad mažas judėjimas ir ilgas sėdėjimas sukelia prostatos medžiagų apykaitos lėtėjimą, tada bet koks šaltukas gali išprovokuoti ligą. Bet, jei žmogus po sėdimo darbo eina pasportuoti, dažniau mylisi, simptomų neturėtų būti.

– Paminėjote 2 dalykus, kurie gali turėti įtakos, vienas iš jų yra mylėjimasis. Kai kurie internete sako, kad prostatitas yra dažno mylėjimosi pasekmė, kiti atvirkščiai – sako, kad tai dėl susilaikymo.

– Tikrai taip, vyrų organizme sperma gaminasi nuolat. Jai reikia kažkur išsiveržti. Vėlgi, bėgant metams spermos gamyba sulėtėja, nors vis tiek gaminasi. Todėl visada sakau pacientams, kad jei jaučia kažkokius simptomus ar prostatitas nustatytas, masturbacija prostatos gijimą tikrai pagreitins. Tik masturbacijos ar lytinio akto metu dirba prostata ir jos kraujotaka. Jei pacientas jaučia diskomfortą pilvo apačioje, dažnesnį norą šlapintis, iškart galvoja, kad tai prostatitas ir pradeda bijoti mylėtis. Tada atsiranda psichologiniai erekcijos sutrikimai.

Seksas

Bet iš tiesų, esant tokiems simptomams, tikrai patarčiau kuo dažniau mylėtis. Mes, urologai, rekomenduojame mylėtis 3 kartus per savaitę arba išnaudoti savo prostatą, ar tai masturbacija, ar lytiniai santykiai. Nes pastebėta, kad jei yra saugus aktyvus lėtinis gyvenimas, prostatitų būna žymiai mažiau.

– Kitoks susilaikymas – kai ilgai norime į tualetą, bet nenueiname.

– Dažniausiai šlapinimosi sutrikimai nėra siejami su prostata, jie dažniausiai susiję su šlapimo pūsle. Šlapimo pūslė yra raumuo, kuris turi daug nervinių ląstelių, jų sistema neretai sutrinka, atsiranda pūslės dirglumas. Būtent tokie susilaikymai pertempia šlapimo pūslės raumenį, sutrikdo nervų ląsteles, susilpnina šlapimo pūslę, ji tampa vangi ir dirgli, atsiranda dažnesnis ir staigesnis noras šlapintis ar šlapintis iškart po nuėjimo į tualetą. Tai šlapimo pūslės problema, ne prostatos.

Kai pasireiškia ūmus, atsiranda karščiavimas, stiprūs skausmai, kraujavimas šlapinantis, jautri prostata, šlapimo tyrimas pakitęs, bendras kraujo tyrimas blogas. Dėl viso kito reikia ieškoti gilesnės problemos, ar tai imunitetas, šlapimo pūslės dirglumas, galbūt net stuburo problema.

– Tai kiekvienas pilvo apačios skausmas nebūtinai yra prostatitas, nes gali būti ir kitų, šalia esančių organų pažeidimai, uždegimai.

– Taip, ir visada noriu akcentuoti tą savo pacientams. Dažnai būna, kad ateina pacientas, kuris jaučia šlapinimosi sutrikimus, jam užrašomas prostatitas, žmogus išeina. Jei nepradedame ieškoti problemos, diskomfortas atsiranda vėl ir vėl. Pacientas lieka neištirtas, ieško kitų gydytojų ir nesupranta, kodėl jam liga vis kartojasi. Simptomai gali atsirasti ir dėl tokio nerimo ir streso. Taip pat simptomus gali sukelti darbo, gyvenimo sąlygos. Jei šie dalykai bus nepakeisti, pacientui liga kartosis ir kartosis. Paprastas pavyzdys – ateina pacientas su skausmu, duodu priešuždegiminių vaistų, tuo metu padėjo, kai baigė vartoti, vėl kartojosi skausmai. Duodu antibiotikų, vėl tas pats. Sakau – kuo jūs dirbate? Pasirodo, tai baseino instruktorius, kuris nuolat būna šaltame vandenyje. Jis išėjo atostogų, pusę metų nebuvo darbe, viskas susitvarkė. Prostatitas ar kitas diskomfortas yra imuniteto liga.

Prostata

– Mėgstamiausias mano klausimas – internete siūloma savigyda. Pilna žolelių pasiūlymų ar moliūgų sėklų, kurios siūlomos tam, kad užbėgtume už akių prostatitui. Kiek jos gali padėti?

– Mes, gydytojai, nesame labai kompetentingi kalbėti apie žoleles ar liaudiškus preparatus. Tačiau mūsų seneliai kažkuo gydėsi, nors neturėjo nei priešuždegiminių vaistų, nei antibiotikų. Yra tam tikri „rinkinukai“, kuriuos rekomenduoju savo pacientams. 3 vitaminus rekomenduoju savo pacientams: vitaminą C, D ir E. Galite vartoti ir žolinius preparatus ar moliūgų sėklas, tokios priemonės gali padėti profilaktiškai. Kai yra simptomai, liga, tokios priemonės jau nepadės.

– Taigi, galima užbėgti ligai už akių, jei profilaktiką vartosime laiku. Dėl homeopatijos turiu savo nuomonę – ar ją vartosime, ar ne, nėra jokio skirtumo, galima nueiti ir į bažnyčią pasimelsti. Tačiau žoliniai preparatai tikrai gali padėti sumažinti uždegimą. Apie prostatitą kalbėjomės su Vitalijumi Varyginu. Ir prisiminkite, kad ne kiekvienas pilvo apačios skausmas yra prostatitas. Likite sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)