Gydytojas ortopedas-traumatologas Andrius Vaitiekus pasakojo, kaip reiktų vaikščioti žiemą, kai dalį takų ir takelių dengia ledas, kad išvengtume traumų. Jis taip pat patarė, kaip reikėtų teisingai kristi paslydus ir patarė, kas gali padėti apskritai išvengti traumų, kurios neretai baigiasi pavojingais lūžiais. Gydytojas atkreipė dėmesį, kad labai svarbu ir tinkamai pasirinkti avalynę žiemai bei pasidalijo patarimais, į ką atkreipti dėmesį ją perkantiems.

Vyresniems traumos ypač pavojingos


Gydytojas pasakojo, kad žiemą traumų ypač padaugėja paspaudus pirmam šaltukui arba jam užsilaikius, kai orai pradeda atšilinėti. Tada būna, kad žmonės ir dantis pameta.

„Traumos būna įvairios, bet dažniausiai nesunkios, nesudėtingos: įvairūs sumušimai, patempimai, čiurnos kaulų lūžimai. Dažniausiai nukenčia riešas, nes krentame, remiamės rankomis ir lūžta riešai.

Rečiau būna sudėtingesnės traumos, politraumos, kai yra daugybiniai kaulų lūžimai ar galvos, dubens, kitų kaulų traumos.

Bet, jeigu kalbame apie vyresnio amžiaus žmones, jiems nereikia didelės traumos, kad įvyktų didelė problema. Nedidelis griuvimas ant šono, klubo susitrenkimas gali baigtis labai rimta trauma – šlaunikaulio lūžiu. Visa tai gali baigtis operacija, kurios išeitys kartais būna skaudžios, liūdnos.

Vyresnio amžiaus žmonės turėtų būti ypatingai atsargūs ir, kai yra slidu, stengtis pabūti namuose“, – patarė gydytojas traumatologas A. Vaitiekus.

Svarbi taisyklė krentant


Gydytojas A. Vaitiekus pritarė: kristi reikia mokėti, siekiant išvengti traumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)