Didesnė dauguma atlikusių testą dėl ŽIV tikrinosi pirmą kartą gyvenime, vos 23 asmenys testą darėsi ne pirmą kartą. Amžiaus grupėje nuo 21 iki 30 m. buvo didžiausias susidomėjimas testu – 44,5 proc. 25 testą atlikę asmenys buvo vyresni nei 40 m. Iš 157 atlikusių testą 76 moterys, 81 vyras. Trims greitasis testas parodė teigiamą rezultatą.

„Teigiamas testo rezultatas daugelį taip gąsdina, kad jie net nusprendžia testo visai nedaryti. Tai labai klaidingas sprendimas. ŽIV jau išbraukta iš mirtinų ligų sąrašo, tai lėtinė liga. Medikai daugiau žino apie šį virusą, moka jį stebėti, kontroliuoti. Yra sukurta nemažai vaistų. Būtent apie tai ir skelbėme šios dienos akcijoje: ŽIV – ne kliūtis gyvenimui“, - pranešime spaudai cituojama  testus atlikusi gydytoja Rūta Jarašūnienė.

Atkreipiamas dėmesys, kad šį šūkį Lietuvai ištarė plakato veidas krepšininkas Magic Johnsonas. Daugeliui sostinės svečių, atvykusių į Rotušės aikštę pažiūrėti krepšinio varžybų, būtent krepšininkas tapo traukos elementu. Jie be baimės ėjo į palapinę, atliko testą ir dėkojo už nemokamus prezervatyvus.Greitųjų ŽIV nustatymo testų akcijos organizatorė – ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“. ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“ nuo praeitų metų rugpjūčio mėnesio visoje Lietuvoje pradėjo nemokamai tirti greitaisiais testais dėl ŽIV. Vien šiais metais greitaisiais testais pasitikrino 5106 asmenys, iš jų 40 testų užfiksavo pozityvų rezultatą. Iš jų 28 vyrai, 12 moterys. Juos nusiuntus patikslinti diagnozę į laboratoriją, visiems testo rezultatas buvo patvirtintas. 

Iš visų atlikusių testą daugiau nei pusė (2645 asmenys) testavosi dėl ŽIV pirmą kartą gyvenime. Teigiama, kad greitasis testas yra patikimas, kai kuriose šalyse jis įtrauktas į būtinųjų, medicinos įstaigose atliekamų tyrimų sąrašus. Testai atliekami nemokamai ir konfidencialiai, rezultatai matomi po minutės.

Kraujo paėmimui naudojamas vienkartinis testo rinkinys (spiritinė servetėlė, automatinis lancetas, vienkartinė pipetė), vienkartinės pirštinės. Daiktai ir medžiagos, turėjusios sąlytį su žmogaus skysčiais, renkamos į specialų konteinerį, aštrių daiktų surinkimui yra specialus nepraduriamas konteineris, kitos medicininės atliekos renkamos į plastiko maišu išklotą šiukšliadėžę.

Greitaisiais testais dėl ŽIV pasitikrinę asmenys, esant teigiamam testo atsakymui, siunčiami patvirtinti diagnozę į laboratoriją. „Demetra” bendradarbiauja su Centro poliklinika ir Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)