Tiek gauti, tiek patikrinti Galimybių pasą bus galima interneto puslapyje www.gpasas.lt. O prieš tai Registrų centras ragina gyventojus e.sveikatoje pasitikrinti, ar yra suvesti duomenys apie persirgimą COVID-19 liga arba gautą skiepą nuo jos.

„Per šitą savaitę siūlytume kiekvienam Lietuvos gyventojui pasitikrinti savo paciento profilyje, kokie yra duomenys apie kovido situaciją: ar užfiksuotas skiepo, prasirgimo, jei žmogus sirgo, faktas“, – valdančiosios Laisvės partijos frakcijos posėdyje pirmadienį sakė Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.


Kaip pasitikrinti duomenis?

Nemažai žmonių klausė, kaip e. sveikatoje patikrinti duomenis apie tai, kad yra skiepyti nuo COVID-19 ligos ir ką daryti, pastebėjus, kad jie nesuvesti.

„Kiekvienas asmuo svetainėje www.esveikata.lt prisijungęs prie savo paciento paskyros joje gali rasti visą savo sveikatos istoriją, pavyzdžiui, diagnozes, apsilankymų informaciją, aktyvius siuntimus, e. receptus, skiepų išrašus ir kitus elektroninius medicininius dokumentus.

Radę netikslumų, pavyzdžiui, kontaktinius duomenis, asmenys gali atnaujinti patys, o pastebėję, kad netikslumai yra medicininiuose dokumentuose ar šių dokumentų trūksta, nors jie turėtų būti, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kadangi už duomenų įvedimą į E. sveikatos sistemą yra atsakingi sveikatos priežiūros specialistai“, – portalui „Delfi“ komentavo Registrų centro Komunikacijos skyriaus atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Anot pašnekovo, įrašus apie skiepus galima rasti Skiepų kalendoriuje, pasirinkus „Visi skiepai“ arba prie apsilankymo išrašų pridėtuose dokumentuose.

Portalas „Delfi“ pateikia instrukciją, kaip pasitikrinti, ar suvestas įrašas apie skiepus.

Skiepų išrašo instrukcija esveikata.lt

Paklaustas, kaip atrodys Galimybių pasas, M. Samkus komentavo: „Galimybių pasas bus telefone ar kompiuteryje sugeneruotas QR kodas, kurį bus galima išsisaugoti PDF formatu ar atsispausdinti. Šis įrodymas, kad asmeniui yra leistinos veiklos pagal švelnesnius karantino reikalavimus įsigalios nuo gegužės 24 dienos.

Asmenims iki 16 metų Galimybių paso turėti nereikės, jiems švelnesnės karantino sąlygos galios asmens tapatybės dokumentu įrodžius savo amžių“.

Kas galės gauti Galimybių pasą?

Galimybių pasas

Galimybių pasą iškart gali gauti paskiepyti nuo COVID-19 asmenys.

Norint gauti Galimybių pasą, reikės būti paskiepytiems dviem vakcinų „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) ir „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) dozėmis. Galimybių pasas bus išduodamas praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo.

„Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) ir „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakciną gavusiems asmenims Galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po vienos vakcinos dozės suleidimo. Tačiau „Vaxzevria“ vakcina pasiskiepijusiems dar bus būtinas ir antrasis skiepas, kurį reikės gauti ne ilgiau kaip per 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo.

Galimybių pasą gaus ir tie, kurie yra šia liga persirgę ne anksčiau nei prieš 180 dienų. Pastariesiems svarbu kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad persirgimas būtų užfiksuotas e. sveikatoje.

Pasą galės gauti ir atlikę COVID-19 antigenų testą, kuris ne senesnis nei 24 valandos, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento. Kad daugiau žmonių galėtų gauti Galimybių pasą, Vilniaus savivaldybė plečia testavimo pajėgumus ir Lukiškių aikštėje atidarys naują testavimo punktą.

Dar vienas punktas jau veikia. Jis yra V. Gerulaičio gatvėje.

Registruotis testui reikės arba telefonu 1808, arba internetu, svetainėje 1808.lt. Tokie testai būtų nemokami.

Jau gegužės 24 dieną bus apie 1,4 mln. asmenų, kurie galės naudotis Galimybių pasu be testo: 700 tūkst. vakcinuotų asmenų, 200 tūkst. persirgusiųjų, ir 500 tūkst. vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)