Įmanoma net tai, kad naudingosios bakterijos suaktyvintų ar neutralizuotų tam tikrus genus. Jeigu visa tai yra tiesa, tai gali būti dar viena puiki priežastis vengti antibiotikų.

Metų metais gydytojai buvo raginami negydyti antibiotikais kiekvieno kosulio ar peršalimo - iš dalies dėl to, kad jie neįveikia virusų, kurie ir sukelia šias ligas. Tačiau svarbesnė tokio raginimo priežastis būdavo ta, kad plačiai paplitęs antibiotikų vartojimas didina atsparumą jiems ir skatina vystytis supermikrobus.

Tačiau dabar mokslininkai mano, kad besaikis gydymas antibiotikais gali daryti kur kas tiesiogiškesnę žalą sveikatai.

Sunaikindami gerąsias žarnyno bakterijas, jie gali paskatinti mus jaustis ligotais, įgyti antsvorio ir susirgti tokiomis autoimuninėmis ligomis kaip egzema.

2006 metais jausdamasis ligotas ir nutukęs, mokslininkas aptiko vieną pranešimą apie tai, jog storos žiurkės turi kitokių žarnyno bakterijų negu liesesni graužikai.

„Pagrindinis žaidėjas buvo mikrobas, pavadintas F.Prausnitzii. Nutukusių žiurkių organizmuose šių bakterijų kiekiai būdavo kur kas mažesni“, - sakė jis.

Būdamas mikrobiologu, Zh. Lipingas ištyrė savo išmatų mėginius, kad pažiūrėtų, kiek šios rūšies bakterijų turi. Tačiau jų beveik nebuvo. Jis nusprendė pažiūrėti, ar įmanoma žarnyne užveisti šias bakterijas.

„Yra daugybė įrodymų, jog tam tikri maisto produktai gali paskatinti žarnyno mikrofloros pokyčius, - teigė jis. – Taigi ėmiausi tradicinių gydymosi priemonių“.

Jis pradėjo valgyti kiniškus batatus ir aitriuosius melionus, kuriais imperijos laikais būdavo gydomas diabetas ir nutukimas. Savo mitybą jis taip pat papildė pilno grūdo javais.

Netrukus antsvoris pradėjo mažėti, o bakterijų F.Prausnitzii kiekis jo žarnyne padidėjo iki reikiamų 14,4 proc. Taip pat sumažėjo mikrobiologo kraujospūdis, širdies ritmas ir cholesterolio lygis.

Atrodo, jog kažkokios batatų ir melionų medžiagos paskatino naudingąsias bakterijas daugintis. Dabar žinoma, kad jų dauginimąsi skatina prebiotikai.

Po šio Zh. Lipingo atradimo jo laboratorijoje Šansi žemės ūkio mokslų akademijoje Kinijos Taijuano mieste buvo atlikti ir platesnio masto tyrimai.

Pirmajame iš jų dalyvavo daugiau kaip 100 nutukusių jaunų vyrų, kurie po devynių savaičių prebiotinės dietos atsikratė vidutiniškai 7 kg. 

Šiuo metu vyksta dar vienas tyrimas, kuriame dalyvauja 1 tūkst. nutukusių pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)