Kai bakterijos žaizdoje išleidžia toksinus, šio tvarsčio miniatiūrinės kapsulės išskiria fluorescentinius dažus, rašo bbc.com.

Tai leidžia gydytojams identifikuoti bakterinio pobūdžio infekcijas ir greičiau jas išgydyti, ypač nudegimus patyrusiems vaikams.

Mokslininkai tvirtina, kad šis būdas gali padėti išsaugoti daug žmonių gyvybių.

Vaikai su nudegimų padarytais sužalojimais yra itin imlūs bakterinėms infekcijoms, nes jų imuninė sistema dar būna nebrandi.

Tokios infekcijos sulėtina žaizdų gijimą, o tai reiškia, kad teks ilgiau gulėti ligoninėje, be to, tokių sužalojimų vietoje gali likti randai. Sunkesniais atvejais bakterinės infekcijos netgi gali baigtis mirtimi.

Gydytojams sudėtinga greitai ir lengvai diagnozuoti infekcijas, nepašalinus tvarsčių – šis procesas gali būti skausmingas ir dar labiau paskatinti žaizdos randėjimą.

Tokias atvejais, dar nepatvirtinus infekcijos, dėl visa ko skiriami antibiotikai.

Tačiau gydymas antibiotikais, kai bakterinės infekcijos nebūna, skatina bakterijų atsparumą antibiotikams, o tai sveikatos srityje kelia vis daugiau nerimo.

Daktaras Toby Jenkinsas, Bato universitete skaitantis paskaitas apie biofizinę chemiją ir vadovavęs šiam projektui, sakė, kad tokie tvarsčiai „tikrai gali gelbėti žmonių gyvybes“.

Medicininių tyrimų taryba šiai komandai skyrė beveik 1 mln. svarų, kad ji ištirtų šių prototipinių tvarsčių reakciją į mėginius, paimtus iš nudegusių vaikų žaizdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)