Kaip DELFI informavo Vilniaus universiteto Žalgirio klinikos vadovė prof. Alina Pūrienė, mėlynai dažytomis lūpomis atkreipiamas dėmesys į pirmą kartą Lietuvoje minimą Burnos vėžio prevencijos savaitę, kurios metu svarbiausių klinikų pacientai be siuntimų ir nemokamai galės pasitikrinti, ar įtartini darinukai burnoje ir ant lūpų nėra itin greitai plintančio burnos vėžio požymiai.

Paklaustas, kodėl Burnos vėžio prevencijos ženklas – mėlynas kaspinėlis ir tokios pat spalvos lūpos, VU Žalgirio klinikos Veido ir žandikaulių chirurgijos centro vadovas Linas Zaleckas paaiškino, jog toluidino mėlis burnoje mėlynai nudažo tas vietas, kurios galimai yra pakenktos vėžio.

„Jeigu kai kurie audiniai nusidažo mėlynai, skiriami papildomi tyrimai – padažomos įtartinos vietos ir jei pažeistas epitelis, toje vietoje nusidažo melsviau“, – sakė doc. L. Zaleckas.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto penktakursės Vaivos Kščenavičiūtės atlikto tyrimo „Lietuvos gydytojų odontologų žinios apie burnos vėžį: rizikos veiksniai diagnostika ir prevencija“ duomenimis, ne tik pacientai, bet ir Lietuvos gydytojai odontologai stokoja žinių apie burnos vėžį, jo rizikos veiksnius.
Vaiva Kščenavičiūtė
„Konferencijų gydytojams odontologams yra daug, tačiau būtent apie burnos vėžį labai mažai. Trūksta mokymų ir tai atsisuka prieš pacientą, nes gydytojas odontologas neapžiūri paciento gleivinių, neinformuoja apie ligos simptomus ir neskatina atsisakyti žalingų įpročių, kurie yra klasikiniai onkologinių ligų vystymosi veiksniai“, – DELFI sakė V. Kščenavičiūtė.
Burnos vėžio požymiai

Mobilizuojasi porai savaičių – stengsis priimti visus

Vasario paskutinę savaitę pacientus dėl burnos vėžio nemokamai ir be siuntimų konsultuos pagrindinės klinikos. „Vilniaus universiteto Žalgirio klinika mobilizuojasi net dviem savaitėm, prie mūsų jungiasi Nacionalinis vėžio institutas, Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos skyrius taip pat Klaipėdos universitetinės Jūrininkų ligoninės Veido ir žandikaulių skyrius. Žmonės galės skambinti, registruotis ir nemokamai, be siuntimų pasitikrinti dėl burnos vėžio“, – DELFI sakė prof A. Pūrienė, pabrėždama, jog Žalgirio klinika šiam tikslui pasirūpins ir atskira registracija.

Dabar Lietuvoje yra tokia tvarka, kad jei žmogui problema, jis kreipiasi ten, kur prirašytas, į savo odontologą. „Jei odontologui kyla įtarimų, jis pacientą gali siųsti konsultuotis į didžiąsias ligonines, o jei mums kažkas neaišku, rašome siuntimą į Nacionalinį vėžio institutą. Taigi, kelias labai ilgas, nes ir rajonuose užsiregistruoti pas odontologą – problema, reikia laukti dvi ar keturias savaites, o jei suserga daktaras ir ilgiau. Gavus siuntimą dar tenka laukti eilėje pas mus – vėl kelias savaites, todėl laikas iki paciento apžiūros labai išsitęsia. Mūsų noras, kad per burnos vėžio prevencijos savaitę pacientai, kuriems neramu, ateitų pasitikrinti“, – pabrėžė akcijos iniciatorė prof. A. Pūrienė.

Kaip DELFI patikino Vilniaus Žalgirio ligoninės poliklinikos vedėja, Burnos vėžio prevencijos savaitei pasiruošusi ir laboratorija, kuri, jei prireiks, čia pat atliks tyrimus.
Burnos vėžio prevencijos savaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)