Ekspertai tvirtina, kad yra penkios sritys, kuriose skirtumai tarp lyčių labai dideli, bei ragina medikus atkreipti dėmesį į nevienodus tų pačių ligų simptomus, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad kai vyrą ištinka širdies priepuolis, standartinis simptomas – nuo kairės rankos einantis skausmas krūtinės srityje. Moterys tokiu atveju dažniau jaučia pykinimą bei skausmą apatinėje pilvo srityje.

Tyrimui vadovavęs profesorius Giovannella Baggio iš Padujos universitetinės ligoninės, vadovaujantis jos Vidaus ligų skyriui, teigia, jog tokius simptomus jaučiančios moterys dažnai nesulaukia reikiamo gydymo.

„Mūsų tyrimas akcentuoja akivaizdžius didelius skirtumus tarp lyčių penkiose srityse – širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, kepenų ligų, osteoporozės ir farmakologijos, - aiškina G. Baggio. - Trečiojo tūkstantmečio pradžioje medicinos mokslininkai vis dar žino labai mažai apie lyties nulemtus ligų skirtumus, konkrečiai specifinius ligų simptomus, tai veikiančius socialinius ir psichologinius veiksnius bei šių skirtumų padarinius gydymui bei prevencijai“.

„Per pastaruosius keturis dešimtmečius medicininiai tyrimai kone išimtinai orientavosi į vyriškos lyties pacientus. Paprastai suvokiamos kaip vyriškos, širdies ir kraujagyslių ligos dažnai moterims pasireiškia kitokiais simptomais. Jeigu vyrų širdies priepuolio standartinis požymis yra spaudžiantis skausmas krūtinėje, sklindantis nuo kairės rankos, tai moterims tokiais atvejais dažniau pasireiškia pykinimas ir skausmas apatinėje pilvo dalyje, - toliau aiškina profesorius. - Nors širdies priepuoliai moterims yra sunkesni ir labiau komplikuoti, kai jos skundžiasi šiais nespecifiniais simptomais, dažnai nesulaukia būtinų apžiūros procedūrų, tokių kaip elektrokardiogramos, fermentų diagnostiniai tyrimai ar vainikinių arterijų angiografijos“.

Žurnale „Clinical Chemistry and Laboratory Medicine“ pristatomame tyrime taip pat pabrėžiama, kad gaubtinės žarnos vėžys moterims pasireiškia gerokai vėliau nei vyrams, be to, navikai atsiranda skirtingose vietose. Moterų atveju šie navikai geriau reaguoja į cheminius preparatus.

Nustatyta, kad sergant įvairiais vėžiniais susirgimais reakcija į chemoterapiją, priklausomai nuo lyties, labai skiriasi.

Kalbant apie kepenų ligas, moterys dažniau nei vyrai suserga pirmine biliarine ciroze, dėl moteriškų hormonų joms gresia didesnė ne tik šios ligos, bet ir lėtinio hepatito C rizika. O štai osteoporozė, kadangi visų pirma pasireiškia moterims, vyrams neretai pražiūrima, dėl ko jie dažniau susiduria su kaulų lūžiais.

Be to, netgi organizmo reakcija į įvairius vaistus, tokius kaip, pavyzdžiui, aspirinas, vyrų ir moterų atvejais labai skiriasi. Tai siejama su skirtingais organizmų tipais, nevienoda reakcijos trukme vaistus absorbuojant ir eliminuojant, taip pat iš esmės skirtinga hormonų pusiausvyra. Štai kodėl norint saugiai ir veiksmingai skirti medikamentus, jų dozę bei gydymo trukmę, būtina atsižvelgti į paciento lytį.

Profesorius G. Baggio priduria: „Tyrimo metu padaryta išvada, kad būtina atlikti papildomus ir gilesnius klinikinius lyčių skirtumų tyrimus, siekiant eliminuoti esminius nevienodumus tarp vyrų ir moterų gydant ligas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)