Spaudos konferenciją vyriausioji epidemiologė pradėjo nuo to, jog pastaruoju metu pasigirsta kalbų, kad galbūt Lietuva jau pasiekė epidemijos piką. Vis dėlto, L. Ašoklienė sakė, kad nusiraminti dar tikrai per anksti.

„Šis virusas plinta labai nestandartiškai ir epidemijos pikas, mūsų nuomone, dar tikrai yra nepasiektas, jis gali būti pasiektas galbūt artimiausiomis savaitėmis. Tai reiškia, kad artimiausiomis savaitėmis turėsime žymiai daugiau susirgimų“, – sakė L. Ašoklienė.

Pasak epidemiologės, hospitalizuotų asmenų skaičius nežymiai didėja. Taip pat yra ir su tais, kurie patenka į reanimaciją ir jiems reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija.

Europoje, pasak epidemiologės, mirtingumas siekia 8 procentus. Tuo metu Lietuvoje mirtingumas kol kas siekia 1,5 proc. Todėl vystantis epidemijai tikėtina, kad sunkių ligos formų ir mirčių bus daugiau.

L. Ašoklienė artėjant šventiniam savaitgaliui visus ragino prisiminti, kad reikia laikytis karantino sąlygų, vengti kontaktų, tėvus ir senelius pasveikinti telefonu, o ne keliauti į namus.

Epidemiologė sakė, kad ribojimo priemonės, tokios kaip karantinas, turėtų būti tęsiamos, kol nebus įsitikinama, kad koronaviruso plitimas yra nuslopęs.

„Kalbant apie epidemijos piką, labai sudėtinga prognozuoti. Kai kurie modeliai sako, kad turime įžengti kažkur į 9-10 protrūkio savaitę, kai kurie moduliai paankstina tą piką. Tai priklauso nuo mūsų pačių, nuo to, kaip mums efektyviai seksis taikyti ribojimo priemones ir kiek turėsime sunkių atvejų kasdien“, – kalbėjo epidemiologė.

Paklausus, kas yra šiuo metu žinoma apie situaciją Marijampolėje, L. Ašoklienė priminė, kad šiuo metu 4 susirgimai nustatyti tarp medicinos personalo, taip pat nustatyta susirgusių pacientų. Tikslesnę informaciją specialistai pateiks vėliau.

Pagal sergamumo rodiklius, didžiausi yra Klaipėdoje, antroje vietoje yra Vilnius. Kol kas uždaryti šių miestų neplanuojama. Pasak epidemiologės, miestų uždarymas yra lygiai tokia pati prevencijos priemonė, kaip ir rekomendacijos vengti socialinių kontaktų.

Pasak L. Ašoklienės, pakartotinių užsikrėtimo atvejų pasaulyje yra, tačiau jie ypatingai reti. Daugiau informacijos yra apie tai, kad persirgus koronavirusu susiformuoja tam tikras imunitetas.

Paklausus, ar žmogui, kuris atliko testą ir gavo neigiamą rezultatą, reikia izoliuotis 14 dienų, L. Ašoklienė atsakė, kad reikia spręsti pagal situaciją.

„Jei žmogus turėjo kontaktą ir būdamas sveikas pasidarė testą, galbūt net ir pirmąją kontakto dieną, be jokios abejonės, jis turi būti izoliuotas 14 dienų. Nes virusas turi tam tikrą laiką pabūti organizme ir turi būti jo koncentracija, kad būtų jį galima aptikti. Todėl visiškai nenuostabu, kad patikrinus žmogų po keleto dienų, tas rezultatas gali būti teigiamas. 14 dienų izoliacija yra būtina“, – sakė epidemiologė.

Pasveikęs asmuo yra tada, jei prieš tai turėti klinikiniai simptomai dingsta ir atlikti 2 pakartotiniai tyrimai yra neigiami.

Šiuo metu per parą Lietuva vidutiniškai atlieka 2,5 tūkstančio testų. Didžiausias skaičius siekė beveik 3 tūkstančius per parą.

Lietuvoje šiuo metu yra keletas sergančiųjų vaikų, tai yra maždaug 3 proc. nuo visų susirgusiųjų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) balandžio 6 d. 7.00 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 843
Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 32
Per vakar dieną ištirta: 1954
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 25599

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)