Tamulynų šeimai gimė sveikas, žvalus 54 cm ūgio berniukas, sveriantis 3,680 kg. „Dalyvauti gimdyme vyras norėjo pats. Iš pradžių dvejojau, ar to noriu aš, tačiau pagalvojau, jog jausiuosi drąsiau ir sutikau. Žinoma, nenusivyliau, būdamas šalia jis man labai padėjo, jaučiau jo palaikymą“, – pasakojo motina tapusi Justina Tamulynienė.

Moteris prisipažino, kad prieš gimdymą labiausiai bijojusi skausmo, tačiau iškart pagimdžiusi pajautė palengvėjimą, o skausmai nebuvo tokie dideli, kaip tikėjosi.

Gimus sūnui, medikai Vladui pasiūlė nukirpti virkštelę. Vyriškis neatsisakė. „Nukirpti virkštelę nėra taip baisu, kaip gali atrodyti. Tiesiog paimi žirkles ir perkerpi“, – savo patirtimi dalijosi pašnekovas.

Paklaustas, ar nebuvo sunku matyti, kaip nuo gimdymo skausmų kenčia žmona, vyras patvirtino, kad tikrai nebuvo lengva, tačiau žinojimas, kad tai veda link didžiausio jų gyvenime stebuklo, skatino į viską reaguoti ramiai ir kantriai laukti.

Dauguma AlytusPlius.lt apklaustų vyrų dėl jų dalyvavimo gimdyme buvo nusiteikę pozityviai, džiaugsmingos emocijos, sulaukus atžalų, jiems kėlė tik gražius, malonius prisiminimus. Tačiau buvo porų, kurių manymu, vyrams gimdymo palatoje – ne vieta, mat tai neestetiška, negražu ir vyrams tikrai nereikia matyti moters kančių.

Alytiškiai Jolita ir Vaidas gegužės mėnesį sulauks pirmosios savo atžalos. Sutuoktiniai jau aptarė klausimą dėl vyro dalyvavimo gimdyme. „Dalyvauti gimdyme mano vyras nenori. Jis norėtų mane lydėti tik iki gimdyklos. O ir aš nenoriu, kad gimdymo metu jis būtų šalia. Jaučiu, kad jo buvimas tik labiau mane erzintų nei padėtų. Tačiau jeigu vyras pareikštų norą dalyvauti, nors ir pati nenoriu, manau tam nesipriešinčiau“, – teigė Jolita.

„Kad vyras dalyvautų gimdyme, to turi norėti abu tėvai. Nėra gerai, kai moterys verčia savo vyrus gimdymo metu būti šalia. Tokių atvejų mūsų praktikoje pasitaiko. Tai gali išprovokuoti ir nelauktų pasekmių“, – požiūriu dalijosi Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus.

Akušerijos-ginekologijos skyriuje dirbanti akušerė Nomeda Bolienė teigė, kad buvo atvejis, kai gimdyme dalyvavęs vyras nualpo ir medikams teko jį krentantį pagauti. „Situacija dviprasmiška, kai nežinai ko griebtis – gaivinti nualpusį vyrą, ar neatsitraukti nuo gimdančios moters“, – teigė akušerė.

Medikai pastebėjo, kad gimdymuose kasmet dalyvauja vis daugiau vyrų. Į gimdyklą jau ryžtasi eiti daugiau nei penkiasdešimt procentų.

„Vyro buvimas šalia gimdančios moters yra reikšmingas visai šeimai, ypač gimdyvei. Ji jaučiasi saugesnė. Jeigu gimdyme tėčio nebūna, labai jo pasigendu. Manau, kad vyrai savo buvimu šalia gali padėti labiau nei galima įsivaizduoti“, – sakė N. Bolienė.

Pasak jos, nukirpti virkštelę ryžtasi vos vienas kitas vyras, tačiau tai sustiprina naujagimio ir tėvo ryšį, todėl to vengti tikrai neverta.

Vis dėlto, medikai vyrams, kurie tvirtai žino, jog nenori matyti gimdančių moterų, patarė savęs neversti ir į gimdyklą geriau neiti.